Mihai Eminescu se urcă pe soclu la Ulmu de Ziua Unirii Basarabiei cu România

0
112
Basarabia Eminescu

 

  1. Proiect educational destinat elevilor basarabeni care studiaza la Braila

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihail Sebastian”, Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” și Colegiul Economic „Ion Ghica” organizează proiectul educațional „Cultură și civilizație pe malurile Prutului și ale Dunării de Jos”. Proiectul este destinat elevilor din Republica Moldova care studiază în Brăila.

https://stirimuntenia24.ro/braila/proiect-educational-destinat-elevilor-basarabeni-care-studiaza-la-braila-166852/

 

  1. OMUL UNIRII ÎN LUPTĂ PENTRU REÎNTREGIREA ŢĂRII

V.D. Într-adevăr, actualmente Basarabia se află într-o situaţie internă şi externă foarte complicate. După instalarea (cu mâinile noastre!) kremlinezului Dodon în fotoliul prezidenţial, după o lună de găinării dodoniste, în situaţia unei înţelegeri tacite între Dodon şi Plahotniuc devine tot mai stringentă necesittea Unirii. Evenimentele din ultima săptămână din România, care au demonstrat hotărârea românilor de a elimina viermele corupţiei din toate sferele, sunt un argument în plus în favoarea Unirii. La noi s-a furat miliardul (şi nu numai unu!), se mai aduc pe spinarea lui moş Ion încă vreo 6-7 miliarde de dolari – datoria Transnistriei Rusiei pentru gaz. Iar lumea tace. Doar în componenţa României vom putea fi siguri că caracatiţa corupţiei, care a pătruns în toate sferele, va putea fi anihilată. În această situaţie va creşte rolul Omului Unirii pentru pregătirea opiniei publice privind stricta necesitate de realizare a proiectului iniţiat.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/24007-2017-02-14-09-42-42.html

 

  1. 82 de ani de la naşterea poetului Grigore Vieru

Astăzi, 14  februarie, se împlinesc 82 de ani de la nașterea lui Grigore Vieru, poetul „podului de cuvinte“.
Grigore Vieru s-a nãscut în data de 14 februarie 1935, în localitatea Pererîta, fostul județ Hotin (din România), azi județul Edineț (Republica Moldova), ca fiu al lui Pavel  și Eudochiei, născută Didic.
A absolvit cursurile școlii primare și gimnaziale în satul natal, iar școala medie în orașul Lipcani.
În perioada 1954-1958 urmează cursurile Facultății de Filologie și Istorie a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău.
A trãit din plin sărăcia și suferințele provocate de război, de alipirea Basarabiei la U.R.S.S., dar și lipsa tatălui, care murise pe front.
În anul 1957 debutează editorial, în timpul studenţiei, cu o plachetă de versuri pentru copii, „Alarma”, apreciată de criticii literari.

http://www.ziarpiatraneamt.ro/82-de-ani-de-la-nasterea-poetului-grigore-vieru

 

  1. Zi românească la Biblioteca Zygmunt Jan Rumel din Varşovia

În data de 16 februarie a acestui an, Institutul Cultural Român de la Varşovia va organiza, în cooperare cu Biblioteca Zygmunt Jan Rumel din Varşovia, o seară românească, în cadrul căreia vor avea loc mai multe evenimente: prezentarea expoziţiei de fotografie Pâinea, înfăţişând tradiţii româneşti, legate de pâine, întâlnirea cu scriitorul şi publicistul Bogumił Luft, fost ambasador al Poloniei în România şi Republica Moldova, autor al cărţii Românii în goana după happy-end, (Editura Czarne, 2014 – ediţia poloneză şi Editura Polirom, 2015 – ediţia românească), proiecţia unor secvenţe din filmul România nemaivăzută şi un atelier de creaţie pentru copii, care va consta în prezentarea şi reproducerea unor personaje din basmele româneşti, precum şi în descrierea tradiţiei Mărţişorului şi a semnificaţiilor sale, de asemenea iniţierea copiilor în realizarea practică a mărţişoarelor.

http://www.observatorcultural.ro/stire/zi-romaneasca-la-biblioteca-zygmunt-jan-rumel-din-varsovia/

 

  1. Spectacol INEDIT susținut de artiștii basarabeni în CANADA

Montreal a fost gazda unui spectacol de excepție, unde artiști din Republica Moldova au susținut un regal muzical impresionant. Concertul s-a desfășurat în contextul evenimentelor dedicate aniversării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice și edificarea prieteniei între Republica Moldova și Canada, scrie pe pagina sa de facebook Ala Beleavschi, ambasadoarea Republicii Moldova în Canada.

http://moldova9.com/2017/02/14/spectacol-inedit-sustinut-de-artistii-basarabeni-in-canada/

 

  1. Mihai Eminescu se urcă pe soclu la Ulmu de Ziua Unirii Basarabiei cu România

Un bust al poetului național Mihai Eminescu va fi inaugurat în satul Ulmu, raionul Ialoveni, pe 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România.

http://infoprut.ro/46579-mihai-eminescu-se-urca-pe-soclu-la-ulmu-de-ziua-unirii-basarabiei-cu-romania.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ