Mihai Ghimpu: „Nu sunt pro-roman. Sunt roman”

0
66

Ghimpu
(Interviu acordat Agentiei DECA-press de catre Mihai Ghimpu, presedintele Consiliului Municipal Chisinau)

– Cum explicati situatia in care, practic, la fiece sedinta a CMC vi se cere demisia?

– In primul rand, totul a inceput de cand ceilalti consilieri democrati n-au vrut sa se impace cu victoria Partidului Liberal la alegeri si nu vroiau ca presedinte al CMC sa fie un liberal. Asemenea situatii s-au format si in raioane, insa presedintii au fost alesi din partea partidelor invingatoare. In al doilea rand, e un an preelectoral si multi cred ca eu, ca presedinte al CMC, acumulez – mai mult decat ei – increderea alegatorilor. Acestia gresesc, fiindca mai multa publicitate as putea face partidului din sala. In al treilea rand, unii consilieri au interese de afaceri in CMC. In mod normal, atunci cand se examineaza o chestiune de interes municipal, cel care are un interes personal in aceasta privinta, ar trebui sa paraseasca sala. La noi, insa, tot CMC vede cine si ce interese urmareste. Pentru mine este importanta dezvoltarea orasului, dar aceasta problema trebuie solutionata in conformitate cu legea. De exemplu, daca legea iti permite sa nu dai gratis o parcare, dar sa mai aduci si bani in buget, care pot solutiona problemele cetatenilor, de ce sa nu te gandesti si la cei mai saracii, care tot au dreptul la o viata decenta? N-am sa cedez, pentru ca n-am venit in CMC ca sa iau din bunul cetatenilor.

– Totusi, se creeaza impresia ca, in CMC, predomina haosul de cand presedinte a devenit Ghimpu.

– Cei care asista la sedintele CMC vad cine organizeaza haosul. Eu propun ordinea de zi cu acordul liderilor care au format majoritatea, dar inainte de aceasta ofer cuvantul celor care au interpelari. Ei vorbesc ore in sir. La ultima sedinta, am inceput a examina ordinea de zi pe la ora 14 si numai o problema s-a examinat timp de doua ore. Haosul il provoaca cei care vor sa puna piedici in functionarea normala a consiliului si a primariei. De exemplu, Oniscenco se declara presedinte al unei comisii, desi exista un raport care arata ca a fost ales cu incalcari ale legislatiei in vigoare. Mai mult, nu el, ci puterea executiva, decide ce chestiuni trebuie examinate. Insa Oniscenco, fara sa se consulte cu mine sau cu puterea executiva, da totul la o parte si propune proiectele care ii convin lui. Aici apare conflictul, fiindca noi trebuie sa lucram si pentru oamenii simpli, nu doar pentru Oniscenco sau alti consilieri…

– Unul dintre consilierii umanisti a declarat ca va va actiona in judecata pentru ca l-ati numit „hot” si va solicita prin instanta repararea daunelor morale in valoare de jumatate de milion de lei. Sa intelegem ca acest consilier joaca pe struna comunistilor?

– Din pacate, la noi multi se implica in politica nu pentru a solutiona problemele cetatenilor, ale statului sau ale orasului, ci pe ale sale poprii. Consiliul Municipal Chisinau (CMC) a devenit un munte de aur, din care fiecare incearca sa rupa cate ceva. Ca si altii, Oleg Oniscenco urmareste interese personale. Cand l-am intrebat pe Ion Mereuta, presedintele Partidului Umanist (PU), de ce si l-a luat in formatiunea sa pe Oniscenco, el mi-a raspuns ca avea nevoie de cineva care sa-i aduca bani in partid. De fapt, eu nu l-am numit „hot”, ci am spus doar ca nu-i voi permite sa fure din bunurile municipiului, care apartin cetatenilor si ca nu voi admite hoti in primarie – a fost o replica la unele atacuri impotriva mea.

– Fiind cunoscut ca pro-roman, de ce utilizati in sedintele CMC expresii rusesti?

– Nu sunt pro-roman. Sunt roman. Tin la cultura si limba mea, dar le respect si pe cele ruse. Numai un necitit sau un descreierat poate sa spuna ceva rau despre cultura rusa. Imi mai scapa rusisme, cand vorbesc cu Klimenko, dar el nu reprezinta cultura rusa… Sunt un om corect, cinstit, fidel cauzei nationale, iar unicul minus al meu e ca-s impulsiv, insa asta nu ma poate pune in randul lingailor, hotilor si banditilor.

– Ce opinie aveti despre recenta demisie a Guvernului Tarlev si care sunt sansele viitorului premier de schimba lucrurile?

– Demisia lui Tarlev confirma ce a spus opozitia pana acum – ca am avut o guvernare proasta din 2001, care n-a solutionat nimic. Chiar daca Voronin i-a dat lui Tarlev „Ordinul Republicii”, PCRM a inteles esecul guvernarii sale si l-a impus pe Tarlev sa-si dea demisia, pentru ca sa vina altcineva, care sa musamalizeze situatia. Dupa ce, in ultimul an, Tarlev a umblat prin sate si a acordat ajutoare, acum misiunea lui va fi sa candideze in alt partid, care sa formeze o alianta comunista in noul parlament. Nu se stie nici Lupu ce va face, dar el e mai inteligent, pe cand Tarlev e „taranos” si unii se vor lasa manipulati, votandu-l pentru ca „a fost premier, a majorat pensiile si l-au dat afara”. Nici Grecianai nu va face nimic, fiindca, in general, nici un premier din partea PCRM nu va putea schimba lucrurile. Comunistii raman devotati aceleasi mentalitati invechite, iar reformarea nu inseamna declaratii, ci fapte concrete. In sapte ani, au avut timp berechet sa demonstreze ca sunt comunisti numai cu numele, dar nu au facut-o.

http://www.deca.md/?cat=soc_and_civic&id=1851

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ