Mihai Ghimpu: Ca să-şi argumenteze ocupaţia, sovieticii au inventat naţiunea moldovenească

0
84

ghimpu 7 aprilie unionist roman tricolor mihai ghimpu
Intr-un interviu acordat ziarului Timpul de la Chisinau, Presedintele interimar Mihai Ghimpu raspunde portavocilor comuniste si aliatilor acestora, din presa de la Chisinau cat si din cea de la Bucuresti:

„Adică, dacă sunt „unionist”, sunt duşman? Dar Voronin e comunist, dictator, uzurpator de putere, lucruri confirmate şi de situaţia de la televiziune. El se proclamă patriotul acestui stat, deşi e foarte ruşinos şi periculos să te afli în fruntea statului şi să promovezi minciuna sovietică, manipulând oamenii de rând. Eu n-am venit în politică pentru funcţii. Eu am intrat în Mişcarea de eliberare naţională, ca să lupt pentru adevăr şi dreptate. Noi cunoaştem foarte bine ce ni s-a întâmplat în 1940, când URSS, ocupând acest teritoriu, nu putea să spună că a eliberat românii de sub români. Ca să-şi argumenteze ocupaţia, sovieticii au inventat naţiunea moldovenească…”

Romanian Global News prezinta cateva extrase din interviu:

Dle preşedinte, în timpul guvernării comuniste, Opoziţia îl critica pe Voronin că este şi preşedinte de stat, dar şi de partid. Dacă veţi deţine mai mult timp interimatul, veţi renunţa la şefia PL?

– Contează valorile promovate de către un preşedinte, dar nu faptul dacă este sau nu şef de partid. Noi am avut şi preşedinţi nemembri de partid, care au folosit la maximum toate pârghiile posibile, inclusiv cenzura, pentru a se menţine la putere. În cazul meu, nici vorbă nu poate fi că voi deţine interimatul o perioadă mai lungă de timp. Constituţia nu stabileşte termenul de emitere a decretului de dizolvare a parlamentului, în cazul nealegerii preşedintelui, dar eu sunt convins că vom alege şeful statului până la 11 noiembrie. Avem mai multe pârghii în acest sens.

– Cunoaşteţi măcar un singur deputat comunist care va vota pentru Marian Lupu?

– Ei nu vor fi opt, dar mai mulţi. Dacă, însă, comuniştii îşi doresc cu orice preţ anticipate, să ştie că ei singuri îşi taie craca de sub picioare, vorba proverbului, căci noi vom modifica Codul Electoral şi vom oferi dreptul de vot tuturor cetăţenilor, inclusiv celor de peste hotare. Comuniştii trebuie să analizeze foarte bine situaţia, fiindcă, dacă acum au 48 de mandate, ar putea pe urmă să se aleagă doar cu vreo zece. Sărăcia în care ne aflăm este meritul lor şi ei trebuie nu doar să ne mulţumească că ne-am înhămat pentru a o lichida, dar şi să pună umărul pentru a scoate republica din criză. Doar în campania electorală ei se declarau cei mai mari patrioţi. Dacă nu-i interesează viitorul statului, atunci să se gândească la viitorul partidului din care fac parte şi la eşecul pe care l-ar suporta la eventualele anticipate.

– Dacă, totuşi, nu se vor găsi cele opt voturi, veţi organiza referendumul cu privire la alegerea şefului statului de către cetăţeni sau există şi alte variante?

– Avem o altă soluţie, legală şi constituţională, pe care nu pot şi nici nu vreau să v-o spun. Chestiunea cu referendumul durează, dar noi nu avem timp. De aceea, sunt absolut convins că alegeri anticipate nu vor avea loc în niciun caz.

…..

– Aţi mai aflat ceva despre creditele promise de China şi Rusia? În cadrul ultimei întâlniri pe care aţi avut-o cu ambasadorul rus Kuzmin, n-aţi abordat acest subiect?

-Nu, dar nici nu cred că s-au semnat unele acorduri în această privinţă. Au fost doar declaraţii de manipulare a cetăţenilor, înainte de alegeri. Anterior, la o altă discuţie cu dl ambasador Kuzmin, i-am explicat că orice stat, care dă un credit altuia în campania electorală, îl acordă, de fapt, ajutor partidului de guvernământ de aici, pentru a se menţine la putere. Kuzmin a negat: „Nu, creditul a fost destinat RM, nu PCRM”. O să vedem…

– Dle preşdinte, până acum comuniştii au cedat funcţii şi altele, dar ultimul bastion care nu se lasă zdruncinat este televiziunea şi radioul naţional, unde dvs. vi se face o alură de unionist, de distrugător al relaţiilor cu Rusia ş.a.m.d…

– Vreau să mai abordez o dată subiectul cu „unionismul”. Adică, dacă sunt „unionist”, sunt duşman? Dar Voronin e comunist, dictator, uzurpator de putere, lucruri confirmate şi de situaţia de la televiziune. El se proclamă patriotul acestui stat, deşi e foarte ruşinos şi periculos să te afli în fruntea statului şi să promovezi minciuna sovietică, manipulând oamenii de rând. Eu n-am venit în politică pentru funcţii. Eu am intrat în Mişcarea de eliberare naţională, ca să lupt pentru adevăr şi dreptate. Noi cunoaştem foarte bine ce ni s-a întâmplat în 1940, când URSS, ocupând acest teritoriu, nu putea să spună că a eliberat românii de sub români. Ca să-şi argumenteze ocupaţia, sovieticii au inventat naţiunea moldovenească…

– Fiţi, vă rog, atent, ca să nu provocaţi vreun scandal.

– Să spună tot ce vor, pe mine puţin mă interesează. Faptul că eu pledez pentru adevăr şi dreptate, pentru identitatea mea, nu înseamnă că sunt împotriva cuiva. Nu sunt contra limbii ruse, nici a Federaţiei Ruse! Relaţiile bune cu România nu înseamnă relaţii proaste cu Rusia. Eu sunt omul unirii în jurul adevărului. Cuvântul „unire” vorbeşte de la sine, este unul cu conotaţii pozitive. Să unim cu toţii lucrurile bune şi frumoase, adevărul şi dreptatea, şi atunci vom avea doar de câştigat. Dar ce am câştigat, având la conducere oameni care ştiau că limba e română şi că noi suntem români, dar au recunoscut acest adevăr doar după ce au plecat de la guvernare? Eu nu am venit să manipulez cetăţenii, ci să le spun adevărul.

– Declaraţiile dvs. vor fi interpretate de unele mass-media ca o chemare la unirea RM cu România.

– În primul rând, eu sunt preşedintele PL, care are un program, pe care sunt obligat să-l respect şi să-l promovez, iar acest program nu prevede unirea cu România. În al doilea rând, PL face parte din AIE, cu care am semnat un acord şi ne-am asumat un program de guvernare – eu sunt liberal şi democrat, om de echipă. În al treilea rând, azi RM are nevoie, întâi de toate, să scape de sărăcie, care e cea mai gravă problemă a noastră. În al patrulea rând, noi vrem să ne integrăm în UE, iar acest lucru îl putem face doar ca stat independent. Eu nu sunt „unionistul” cu bâta în mână, ca Voronin, dar vreau să mi se respecte viziunile, la fel cum eu respect opiniile celor care gândesc altfel. În al cincilea rând, nu Voronin a votat pentru independenţa RM, nici Stepaniuc, nici Mişin, nici Tkaciuk şi cu Reidman. Am făcut-o noi, cei care ne-am ridicat pentru a elibera republica de sub regimul sovietic comunist. Integrarea statului, consolidarea lui, soluţionarea problemelor cetăţenilor, libertate, justiţie independentă – toate acestea ne sunt necesare ca stat separat. Bârfele lor sunt speculaţii, folosite de comunişti din 1988 încoace, pentru că ei nu au alte argumente, nu sunt capabili să facă politică, să adopte reforme. Ei cred că vorbele lor prind la ucraineni, bulgari, ruşi etc. Dar ce au câşigat etniile, care au crezut comuniştilor până acum? Dacă credeau în noi, sunt convins că azi eram să fim cu toţii cetăţeni ai UE.

– Cu toate acestea, încă cel puţin patru ani, termenul de limbă moldovenească din Constituţie nu va putea fi schimbat, deoarece nu veţi întruni în parlament 2/3 din voturi, necesare pentru modificarea art. 13.

– Când a fost adoptată Legea cu privire la funcţionarea limbilor, şi Constituţia, era necesar ca limba noastră română să fie readusă în viaţa publică. Acum, după cum observaţi, toată lumea e conştientă că vorbim româna. Statul e obligat să aducă legea la viaţa de azi, dar într-adevăr nu vom avea posibilitatea s-o facem. Însă nu aceasta e important acum. Trebuie să punem punct speculaţiilor ce ţin de limba şi identitatea noastră, folosite de comunişti pentru a se menţine la putere şi să ne apucăm de soluţionarea problemelor economice, să creăm condiţii de trai şi celor care vorbesc româna sau rusa, ucraineana sau bulgara, poloneza, ivrit sau găgăuza. Păstrarea în Constituţie a sintagmei „limba moldovenească” va rămâne o pată pe seama celor care s-au declarat patrioţi ai RM, dar au promovat politica sovietică, adică minciuna.

Cititi interviul integral in Timpul

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ