Mihai Volontir: „Actorii care au plecat din Balti au gresit amarnic”

0
54

mihai volontir (Interviu acordat Agentiei DECA-press de catre Artistul Poporului Mihai Volontir, actorul care joaca pe scena Teatrului National „Vasile Alecsandri” din Balti mai bine de 50 de ani)

– Cum apreciati activitatea Nationalului din Balti timp de jumatate de secol?

– Cei 50 de ani de activitate a Teatrului sunt o viata de om. Au fost momente foarte frumoase pe parcursul acestor ani. Au fost si momente de mare bucurie, dar si de tristete. Mai ales atunci cand ramasesem sub acoperisul Palatului Municipal de Cultura, intrucat Teatrul era in constructie. Nu aveam sediu, nu aveam, efectiv, unde sa jucam.

– In opinia Dumneavoastra, care a fost perioada de glorie a Teatrului „Vasile Alecsandri” in cei 50 de ani de cand activeaza?

– Teatrul s-a bucurat de cel mai mare succes prin anii 1970-1980. Aceasta perioada s-a manifestat prin spectacole bune si actori talentati.
Teatrul National „Vasile Alecsandri” a fost un cuib de formare a actorilor talentati. Dar multi dintre ei, din pacate, au plecat…
Ma rog, au cautat locuri mai bune. Dar consider ca actorii care au plecat din Balti au gresit amarnic. Multi s-au pierdut ori au alunecat pe alte cai decat actoria. Dintre actorii care au inceput activitatea in Balti si au plecat mai apoi au ramas in viata vreo opt actori.

– Dumneavoastra activati in Teatru chiar de la primul spectacol. De ce nu ati plecat din Balti?

– Pentru ca mi-i dat sa lucrez aici. Aici mi-a dat lectii profesorul meu, regretatul Boris Harcenko, care, dupa ce a iesit la pensie, venea la teatru si jucam sah in timpul concediilor. Sahul era doar un pretext – venea ca sa comunicam. Vorbeam despre teatru si despre istoria teatrului, despre regie, spectacole, actorie, spectatori. Aveam pe masuta bucatele de paine neagra semiuscate si ceai. Asta era ziua de odihna pentru mine. La inceput imi era ciuda ca Boris Harcenko ma retine si nu ma lasa sa plec cu baietii la dansuri, la fete, dar pe urma am inteles ca, de fapt, el lucreaza cu mine si imi da lectii in timpul discutiilor. Tot ce am obtinut in cariera artistica ii datorez lui Harcenko.

– Exista vreo deosebire dintre actorii de acum 50 ani si cei de azi?

– Actorul de acum 50 de ani manifesta o traire a rolului si o dedare absoluta pe scena. Pe mine ma sperie, uneori, ceea ce vad acum pe scena. La Balti, tinerii actori se mentin inca, dar in alte teatre nu se mai mentine aceasta tendinta de a trai rolurile. Daca au invatat textele, ies in scena, spun ce au de zis si sunt multumiti. Rolurile insa trebuie facute altfel. Majoritatea actorilor de astazi nici nu se grimeaza in scena, ies in fata publicului cu fata palida. Nu cauta sa creeze chipuri, ci se joaca pe ei insisi. Astazi actorii joaca altfel decat ieri, iar maine vor juca altfel decat azi.

– Salile de teatru nu mai sunt pline ca altadata. Spectatorul vine mai rar la spectacole. E o problema care tine de calitatea Teatrului sau de cultura spectatorului?

– Aici nu este vorba de calitatea teatrului. Oamenii au plecat in tari straine sa-si castige existenta. Iar celor care au ramas nu le pasa de teatru. Cu toate acestea, Teatrul se dezvolta. Teatrul va fi si maine, si poimaine, si cand nu vom mai fi noi. Lumea a inceput cu Teatrul si acesta va fi mereu.

http://www.deca.md/?cat=soc_and_civic&id=833

NICIUN COMENTARIU

  1. Apreciez mult acest Domn al scenei teatrului din Repuplica Moldova.
    Sunteti cel mai bun.Bravo maestre!
    sper ca Dumnezeu sa va dea viata lunga si mai multa sanatate,pentru ca aveti nevoie de ea anume acum.
    va iubim din suflet si eu si familia mea.v-am privit de mic copil atit pe scena teatrului cit si pe ecranul televizorului
    Dumnezeu sa va aiba in paza.

LĂSAȚI UN MESAJ