Mihail Formuzal revendica dreptul Gagauz Yeri de a participa la elaborarea politicii externe a R. Moldova.

0
53

Bascanul Gagauziei, Mihail Formuzal, revendica dreptul autonomiei de a crea propriile partide politice si de a participa la elaborarea politicii externe a R. Moldova. Acestea si alte solicitari au fost expuse de catre bascan in cadrul mesajului rostit cu ocazia aniversarii a 17-a de la proclamarea Gagauz Yeri.
Potrivit lui Formuzal, votand pentru partidele de la Chisinau, locuitorii autonomiei s-au vazut dintotdeauna nevoiti sa se increada in promisiunile acestora ca vor respecta interesele electoratului din sudul Moldovei. „Partidele gagauze regionale vor intui mai bine specificul local. Pe de alta parte, si electoratul va putea controla mai usor cum sunt indeplinite promisiunile care le-au fost facute”, a mentionat bascanul.

Mihail Formuzal a regretat ca schimbarile frecvente de atitudine ale politicienilor de la Chisinau in ce priveste politica externa pun in pericol interesele, inclusiv pe cele economice, ale Gagauziei, aducand un grav prejudiciu autonomiei.

„Suntem in minoritate si nu ne putem impune pozitia. Dar vom insista ca majoritatea sa tina cont de interesele poporului gagauz, inclusiv in ce priveste dezvoltarea unor legaturi politice si economice durabile cu Federatia Rusa si cu Turcia, dar si stabilirea relatiilor de buna vecinatate cu Ucraina si cu Romania”, a declarat Formuzal.

Cu referire la conflictul transnistrean, bascanul afirma ca Gagauz Yeri ar trebui sa devina participant in procesul de reglementare, iar dupa integrarea tarii sa aiba acelasi statut ca si Transnistria.

Info-Prim Neo

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ