Mii de familii au luat drumul Siberiei | 12-13 iunie 1941

0
59

deportari Zi de doliu în Republica Moldova. Acum 72 de ani, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, a avut loc primul val de deportări care a lăsat satele moldovenești pustiite. Au fost duse în Siberia, în vagoane de vite, 13.875 de persoane.

În acel an, pe data de 13 iunie, oamenii au fost urcaţi cu forţa în maşini de către autorităţile sovietice şi duşi în alt colţ de lume în condiţii inumane. Mulţi nu au ajuns la destinaţie. Persoanele care au supravieţuit acestui val de deportări îşi amintesc cu lacrimi în ochi de părinţii care mâncau peşte sărat în vagoanele de vite în care au fost transportaţi în Siberia şi nu aveau un gât de apă ca să bea, de foametea şi gerul cumplit.

Au existat trei valuri de deportări ale populației din Basarabia și Bucovina de Nord. Cu toate acestea, acțiuni de strămutare a basarabenilor și bucovinenilor au avut loc și între cele trei valuri. În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, are loc primul val de deportări sovietice din RSSM şi Bucovina de nord.

Urmau să fie ridicate 32.423 persoane, dintre care 6.250 să fie arestate, iar restul, 26.173 de persoane – deportate. Familii întregi, inclusiv femeile şi copiii nou-născuţi, au fost ridicate de la casele lor şi încărcate în marfare, între 70 şi 100 de persoane într-un vagon, pentru un drum care a durat peste trei săptămâni.

Astăzi, vor fi organizate mai multe acțiuni de comemorare. Conducerea țării va depune flori la Piatra Comemorativă a Deportaților și Deținuților Politici în Regimul Comunist Sovietic din scuarul Gării Feroviare. Evenimentul va fi urmat de un parastas în memoria victimelor regimului totalitar sovietic.

De Ziua Eroilor, se vor face depuneri de flori şi un parastas în memoria eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale la Cimitirul Internațional Militar din Chișinău. Parastasul va fi oficiat de preoţi ortodocşi şi catolici.

Sursa: Jurnal.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ