Miliţia separatistă: teroare la Corjova

0
57

� În dimineaţa zilei de 17 iunie, miliţia transnistreană a secţiei de votare nr. 5 de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din localitatea Corjova, r-nul Dubăsari, a deteriorat cabinele de vot secret şi urnele de vot, făcând imposibilă participarea cetăţenilor la votare.�

� Preşedintele Asociaţiei pentru protecţia drepturilor omului „Promo-Lex”, Ion Manole a declarat pentru FLUX că peste 200 de miliţieni transnistreni împreună cu grupuri de cazaci ruşi, au luat cu asalt, în dimineaţa zilei de 17 iunie, secţia de votare a satului Corjova, raionul Dubăsari, blocând astfel desfăşurarea alegerilor în această localitate.

Potrivit lui Manole, pe la orele 6.30, miliţienii transnistreni au intrat în secţia de votare, folosind gaze lacrimogene, au bătut mai multe persoane şi fără prea multe explicaţii au blocat accesul în secţia de votare, câţiva dintre alegători, împreună cu observatorii şi membrii comisiei de votare, fiind închişi în secţie. „Orice persoană care dorea să intre pe teritoriul satului Corjova, era cercetată amănunţit de către miliţienii transnistreni şi „pacificatorii”ruşi, pentru a stabili unde şi cu ce scop se deplasează, iar batalioane speciale de cazaci ruşi, erau ascunse în jurul localităţii”, a mai spus Ion Manole.

Totodată, potrivit observatorii Coaliţiei 2007, printre alte nereguli semnalate, se numără: intrarea nemotivată în cabinele pentru vot secret a câte 2 persoane, eliberarea buletinelor de vot fără prezentarea actelor de identitate relevante, listele electorale întocmite greşit şi de această dată, ceea ce cauzează votarea pe liste suplimentare, neglijarea de către funcţionarii electorali a responsabilităţilor de informare prealabilă a unor alegători care, în urma unor modificări, au fost repartizaţi la alte secţii de votare, creând astfel agitaţie la secţiile respective, aflarea îndelungată în secţiile de votare a persoanelor neautorizate.
Coaliţia 2007 mai precizează că votarea în turul doi al alegerilor locale a început în mod regulamentar la majoritatea secţiilor de votare din Republica Moldova, într-o atmosferă calmă, marcată de un activism scăzut al cetăţenilor, în comparaţie cu primul tur din 3 iunie. La secţiile de votare din municipiul Chişinău domină o atmosferă liberă, alegătorii nefiind împiedicaţi să-şi exercite dreptul la vot.
În baza rezultatelor finale la secţiile de votare cuprinse în eşantion, Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADOM) a efectuat, în cadrul Coaliţiei 2007, numărătoarea rapidă a voturilor şi numărătoarea în Paralel a Voturilor în municipiile Chişinău, Orhei şi Cahul.

autor:George IOSIP, FLUX

sursa:http://www.flux.md/c/pr100.php?action=show&idu=21204&cat=Cotidian%20National&rub=Politica&num=76

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ