Ministrul Apărării Valeriu Pleşca a fost demis prin decret prezidenţial

0
62

Ministrul Apărării, Valeriu Pleşca, a fost demis luni, 11 iunie, din funcţie prin decret prezidenţial, comunică Serviciul de presă al şefului statului fără a oferi alte detalii.

„Exercitarea interimatului funcţiei de ministru până la desemnarea noului ministru, va fi exercitat de către Ion Coropcean, şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, comandant al Armatei Naţionale”, se spune în comunicatul de presă.

În după amiaza zilei de astăzi, Procuratura Generală a difuzat un comunicat de presă în care este vizat ministrul apărării. „În baza art.373 alin.(2) lit.b) şi 378 alin.(2) Cod penal, pe faptul încălcării regulilor de mânuire a armei de către persoane cu funcţii de răspundere ale Brigăzii de infanterie motorizată (BrIM-2) şi neglijenţei criminale din partea factorilor de decizie ai Ministerului Apărării la organizarea şi efectuarea tragerilor de către persoane civile în rezultatul cărora a decedat cetăţeanul Dumitru Comanac”.

În urma cercetării la faţa locului s-a stabilit, că la 9 iunie 2007 în jurul orei 12.00, cu acordul ministrului apărării Valeriu Pleşca, un grup de jurnalişti în număr de 28 persoane au executat trageri de luptă din armamentul de infanterie (pistol – mitralieră de tip „Kalaşnicov”).

Tragerile au fost legalizate prin ordinele comandantului Brigăzii nr.2 Infanterie Motorizată nr.182 şi 183 din 5 iunie 2007, în scopul familiarizării jurnaliştilor cu poligonul „Bulboaca” al Armatei Naţionale, şi s-au efectuat în prezenţa ministrului. Începând cu ora 13.00, persoanele cu funcţii de răspundere ale Batalionului 2 al Brigăzii nr.2 Infanterie Motorizată au continuat tragerile de luptă în scopul verificării şi reglării pistoalelor-mitralieră nominalizate şi a unei mitraliere de acelaşi tip şi calibru, care a durat până la ora 13.40.

„În cadrul urmăririi penale incontestabil s-a stabilit neglijenţa persoanelor cu funcţii de răspundere la organizarea şi efectuarea tragerilor din armamentul de infanterie la poligonului „Bulboaca” al Armatei Naţionale, care ilegal au admis la această măsură persoane civile”, mai anunţă serviciul de presă al Procuraturii Generale.

Valeriu Pleşca a fost numit în funcţia de Ministru al Apărării în decembrie 2004, în baza unui decret prezidenţial.

http://www.basa.md/?c=news&id=316010#316010

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ