Ministrul de Externe de la București: Relația cu Republica Moldova rămâne o prioritate a României

0
413

 

  1. Ministrul de Externe de la București: Relația cu Republica Moldova rămâne o prioritate a României

Ministrul afacerilor externe și integrării europene Andrei Galbur și ministrul afacerilor externe al României Teodor Meleșcanu au convenit luni, 23 ianuarie, la București, asupra organizării, în primăvara acestui an, la Bruxelles, a unei reuniuni a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova

 

http://radiochisinau.md/ministrul-de-externe-de-la-bucuresti-relatia-cu-republica-moldova-ramane-o-prioritate-a-romaniei—44613.html

 

 

  1. MAE: Teodor Meleşcanu, întrevedere cu omologul din Republica Moldova

Cu această ocazie, arată sursa citată, cei doi miniştri au efectuat o evaluare a stadiului actual şi perspectivelor relaţiilor bilaterale, reiterând interesul reciproc pentru dezvoltarea în continuare a cooperării pe toate planurile, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

‘Ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat că relaţia cu Republica Moldova rămâne o prioritate de importanţă majoră a politicii externe a României şi a confirmat voinţa fermă a Bucureştiului de a sprijini în continuare parcursul european şi procesele de reformă promovate de Chişinău, în conformitate cu Acordul de Asociere şi cu Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, al căror obiectiv este de a răspunde aspiraţiilor de prosperitate şi securitate ale tuturor cetăţenilor Republicii Moldova’, se precizează în comunicat.

http://www.economica.net/mae-teodor-melescanu-intrevedere-cu-omologul-din-republica-moldova_132097.html

 

  1. Deputatul Constantin Codreanu s-a întâlnit cu ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a avut o întrevedere cu ambasadorul României în Republica Moldova, Excelența Sa, Daniel Ioniță.

Principalele teme abordate au fost despre proiecte culturale și economice, dar și anumite proiecte pe linie parlamentară care ar trebui relansate și puse în aplicare, se arată într-un comunicat. A fost reafirmată necesitatea continuării proiectului „Spațiul informațional comun România-Republica Moldova”, a fost abordat dosarul cetățeniei române cu referire la diversele aspecte ale acestuia, accentul fiind pus pe drama celor care se trezesc în situația în care nu își pot preschimba actele vechi de identitate cu unele noi.

http://unimedia.info/stiri/deputatul-constantin-codreanu-s-a-intalnit-cu-ambasadorul-romaniei-in-r–moldova–daniel-ionita-126731.html

 

  1. Gala Premiilor de Excelenta pentru Romanii din Comunitatile Istorice, editia a II-a

Luni, 30 ianuarie 2017, de la ora 18.00, la Teatrul National „I. L. Caragiale” din Bucuresti (sala Pictura, intrarea dinspre Hotel Intercontinental), va avea loc a doua editie a Galei Premiilor de Excelenta pentru Romanii din Comunitatile Istorice. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Granitelor, cu sprijinul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Romanii de Pretutindeni (Ministerul Romanilor de Pretutindeni).

http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-21551181-gala-premiilor-excelenta-pentru-romanii-din-comunitatile-istorice-editia.htm

 

  1. „Românii, Europa și Unirea”: sesiune de comunicări la Palatul Culturii

Fundația Colegiului Național de Apărare (FCNAp) împreună cu Primăria Municipiului Iași au organizat luni, 23 ianuarie a.c., la Palatul Culturii Iași, sesiunea de comunicări științifice intitulată „Românii, Europa și Unirea”.

Evenimentul a fost organizat în marja manifestărilor dedicate zilei de 24 ianuarie, marcând astfel Unirea Principatelor Române și, practic, primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Sesiunea de comunicări științifice s-a bucurat de prezența președintelui FCNAp, dl Cristian PETCU, primarului Municipiului Iași, dl Mihai Chirica, președintele Partidului Liberal din Republica Moldova, dl Mihai Ghimpu,  vicepreședinți ai FCNAp, reprezentanți ai mediului academic și cultural din Iași, numeroși absolvenți ai cursurilor organizate de Colegiul Național de Apărare, precum și reprezentați ai mass-media locală și centrală.

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/a-romanii-europa-si-unireaa-sesiune-de-comunicari-la-palatul-culturii–150200.html

 

  1. „România este pregătită în orice moment de unirea cu Republica Moldova”. Declarația lui Igor Dodon, liderul moldovean, care a pus pe jar opinia publică

Preşedintele moldovean Igor Dodon a declarat într-un interviu pentru Russia Today, publicat luni, că majoritatea sutelor de mii de moldoveni care au obţinut cetăţenie română au cerut acest lucru pentru a ajunge în Europa fără viză. El a avertizat şi că România este pregătită în orice moment să „absoarbă” ţara sa.

https://a1.ro/news/politic/romania-este-pregatita-in-orice-moment-de-unirea-cu-republica-moldova-declaratia-lui-igor-dodon-liderul-moldovean-care-a-pus-pe-jar-opinia-publica-id628043.html

 

  1. Desăvârşirea Unirii Principatelor Române

Unirea Mică, care a fost marcată de personalitatea colonelului Alexandru Ioan Cuza, ce a domnit peste Principatele Moldova şi Ţara Românească devenite apoi statul naţional România, de la 24 ianuarie 1859, la 23 februarie 1866, va fi aniversată, de toţi românii, de bună credinţă, la 24 ianuarie 2017, fiind un eveniment nicidecum „comemorat”, termen nefericit folosit de cetăţeanul ce este acum la timona statului român. Un cetăţean care a promis, în campania sa electorală, pentru postul prezidenţial, că România va oferi Republicii Moldova reunificarea, iar ulterior a apreciat o asemenea opţiune ca fiind neserioasă.
http://adevarul.ro/news/eveniment/desavarsirea-unirii-principatelor-romane-1_58863d195ab6550cb8ba2ec9/index.html

 

  1. Spectacolele din Chişinău poposesc la Iaşi, în cadrul turneului Teatrului din Moldova în România

Pentru a patra oară consecutiv, în cadrul Turneului „Teatru românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău”, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău a prezentat, în weekend, la Sala Studio a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti, trei spectacole în interpretări şi montări memorabile. În cadrul turneului, aceleaşi spectacole se vor juca şi la Iaşi, in Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, pe 24, 25, şi 27 ianuarie.

http://adevarul.ro/cultura/teatru/spectacolele-chisinau-poposesc-iasi-cadrul-turneului-teatrului-moldova-romania-1_5885d54e5ab6550cb8b6bab7/index.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ