Ministrul român al Afacerilor Externe : "Moldova are potenţialul de a deveni o poveste de succes în vecinătatea estică a UE"

0
80

„Sunt convins că Republica Moldova are potenţialul de a deveni o poveste de succes în vecinătatea estică a UE”, a declarat ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi,în ajunul lansării dialogului privind liberalizarea regimlui de vize. Declaraţia a fost făcută în cadrul reuniunii Grupului informal de sprijin pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, astăzi, 14 iunie.

În cadrul reuniunii a fost salutată lansarea dialogului privind liberalizarea regimului de vize, UE – Republica Moldova şi s-a exprimat speranţa unui parcurs accelerat în această direcţie.

Dezbaterile au evidenţiat consolidarea sprijinului pentru înregistrarea progreselor pe toate palierele prioritare ale relaţiilor UE – Republica Moldova: negocierile asupra Acordului de Asociere, regimul de vize, pregătirile pentru negocierea unui Acord aprofundat de liber schimb, asistenţa macro-financiară.

Referitor la situaţia internă, a fost apreciată identificarea de către coaliţia de guvernare a soluţiei privind depăşirea crizei constituţionale şi a fost încurajat angajamentul guvernului de la Chişinău de a continua reformele democratice. În privinţa dosarului transnistrean, s-a pledat pentru o implicare sporită a UE în cadrul formatului „5+2” şi pentru găsirea unei soluţii durabile, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

„Perioada următoare este decisivă pentru ancorarea ireversibilă a Republicii Moldova pe calea reformelor democratice, actualul guvern de la Chişinău demonstrând voinţa politică şi capacitatea de a obţine rezultate concrete în acest sens. Perspectiva europeană reprezintă destinul firesc al Republicii Moldova”, a constatat Teodor Baconschi.

UNIMEDIA precizează că a doua reuniune a Grupului informal de sprijin pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova a avut loc în marja Consiliului Afaceri Externe la Luxemburg, cu participarea prim-ministrului Republicii Moldova, Vlad Filat, şi a ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă. La reuniune au fost prezenţi comisarului pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Štefan Füle, Reprezentantului Special al UE pentru Republica Moldova, Kálmán Mizsei şi miniştri ai Afacerilor Externe din statele membre UE. Lansarea dialogului privind liberalizarea regimului de vize UE – Republica Moldova va avea loc la 15 iunie curent, la Luxemburg.

Sursa: UNIMEDIA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ