Mircea Snegur: Fara sprijinul Romaniei, Republica Moldova nu ar fi tinut piept in razboiul cu Transnistria

4
187

mircea snegur
Primul presedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a facut, vineri seara, o declaratie incendiara la Chisinau, lasand de inteles ca Romania ar fi intervenit decisiv in favoarea Republicii Moldova in timpul razboiului cu Transnistria. ”Daca nu ar fi existat sprijinul Romaniei, Republica Moldova nu ar fi tinut piept in conflictul de pe Nistru. Mai mult nu divulg. Concluziile le trageti singuri. Noi dupa aceea am avut posibilitatea sa achitam acest sprijin, tot intr-un mod foarte interesant. Istoria trebuie sa fie cunoscuta si cred ca deja unele lucruri pot fi divulgate. Noi am avut intreaga sustinere din partea conducerii de atunci a Romaniei”, a declarat Mircea Snegur, citat de Info-Prim Neo. Cel care a fost primul presedinte al Republicii Moldova a facut aceste declaratii la sediul Academiei de Stiinte Economice din Chisinau, in cadrul ceremoniei de lansare a cartii ”Atitudini in ani de rastriste” scrisa de primul sef de Guvern al Republicii Moldova, fostul prim-ministru Valeriu Muravschi. Razboiul din Transnistria a avut loc in 1992, conflictul propriu-zis izbucnind dupa ce presedintele de atunci al Moldovei, Mircea Snegur, a autorizat interventia militara moldoveneasca impotriva separatistilor transnistreni care atacasera localitati din stanga Nistrului loiale Chisinaului. Republica Moldova a suferit pierderi umane importante in acest conflict, separatistii transnistreni beneficiind de sprijinul fostei Armate sovietice a XIV-a aflate in Transnistria. Romania nu a recunoscut pana in prezent vreun fel de implicare directa in acest conflict. In continuarea discursului sau de vineri seara, Mircea Snegur a comentat cartea lansata: ”Aceasta carte demonstreaza ca istoria contemporana a Republicii Moldova nu a inceput cu anul 2001, o data cu venirea comunistilor la putere, asa cum le place sa afirme, ci a inceput la inceputul anilor 90. Un rol important in acea perioada l-a jucat Guvernul lui Muravschi. El a dat startul reformelor economice, colaborarii cu Banca Mondiala, cu Fondul Monetar. Desigur, am fost prea romantici crezand ca perioada de tranzitie va fi una scurta si in curand vom avea economie libera, de piata”, a spus Snegur.

Sursa: Ziua

4 COMENTARII

  1. Poate ” Babacu” cum i-i spuneam noi atunci in 1992 si are dreptate. Dar in afara de niste pistoale-mitraliera romanesti eu ca combatant nu am vazut si nu am simtit nimic. Pe cand niste pamanteni ai mei care i-si faceau studiile in Romania la institutii militare, mi-au povestit ca erau unitatati militare intregi care doreau sa vina sa apere pamantul stramosesc. Dar Snegur al nostru cu Iliescu al lor s-au temut de scandal!
    Dar rusii nu s-au temut sa implice armata a 14-a….
    Apoi Snegur a baut sampanie cu Smirnov la Moscova…..

    Ian giceste unde-i LOGICA ????

    • Sunt de acord cu spusele dumniavoastre. Grenade romăneşti din anul 1966, ce nu funcţionau, din care se scurgea bucăţi de explozibil. Mai adăugam ceva solidol, şi numai atunci puteau să explodeze, ori nu puteau să explodeze, cum era norocul nostru …….

  2. Baliverne! Traim in realitati paralele, tov. Snegur? Cum a reusit sa tina piept RM? Acest „sprijin” a ajutat mentinerea integritati teritoriale? Se afla, cumva, partea de est a RM, de peste Nistru, in componenta RM fiind controlata de autoritatile acestui stat si nu stim noi? Pacat de cei care care si-au dat viata pentru a-si apara tara, fiind rasplatiti prin…tradare din partea conducatorilor! 🙁

LĂSAȚI UN MESAJ