Mişcarea rusofonilor îl susţine pe Veaceslav Iordan

0
51

Valeri KalimenkoLiderul Mişcarii social-politice Ravnopravie, Valeri Klimenko, formaţiune pro-Rusia care susţine că reprezintă interesele minorităţii ruse din Republica Moldova, şi-a chemat alegătorii să voteze la 17 iunie pentru reprezentantul Partidului Comuniştilor, Veaceslav Iordan.
Valeri Klimenko susţine că cel de-al doilea candidat la fucţia de primar al capitalei, Liberalul Dorin Chirtoacă ar reprezenta un pericol pentru comunitatea rusă din Republica Moldova.

În apelul său, făcut public într-o conferinţă de presă, Valeri Klimenko a precizat că-şi invită alegătorii să-i să voteze cu Veaceslav Iordan, şi nu cu Comuniştii.

Precizare firească atâta timp cât formaţiunea domnului Klimenko s-a declarat până acum în opoziţie radicală faţă de PCRM.

Când trebuie să alegi între două variante inacceptabile, oricum alegi doar una. Iar pe fundalul lui Chirtoacă, bineînţeles că Iordan este de preferat. În plus, bineînţeles că, în acest caz este vorba de şi de interesele noastre egoiste, naţionale

Valeri Klimenko

Veaceslav Iordan, crede liderul Mişcării Ravnopravie, va aduce stabilitate, inclusiv în relaţiile Republicii Moldova cu Federaţia Rusă.

„Când trebuie să alegi între două variante inacceptabile, oricum alegi doar una. Iar pe fundalul lui Chirtoacă, bineînţeles că Iordan este de preferat. În plus, bineînţeles că, în acest caz este vorba de şi de interesele noastre egoiste, naţionale”, a spus Valeri Klimenko.

„Deoarece Chirtoacă sau mai curând anturajul politic al acestuia reprezintă de fapt un factor antiruresc, anti-Rusia. Şi nui nu vom accepta niciodată aşa ceva… Iordan nu are asemenea atitudini şi asta ne permite să ne facem alegerea…”, a precizat liderul rusofon.

Partidul Liberal contra-atacă

În replică, la o altă conferinţă de presă, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că apelul lui Valeri Klimenko, apel menit să sensibilizarea sentimentele naţionale ale minorităţii ruse, nu ar fi decât o manipulare a alegătorilor şi un joc făcut de Partidul Comuniştilor.

Am spus şi în 1989, şi în primele parlamente ale Republicii Moldova, că Ghimpu şi colegii lui nu au luptat împotriva regimului comunist ca să le facă viaţa mai bună numai moldovenilor, dar şi ruşilor, ucrainenilor, evreilor şi altor naţionalităţi

Mihai Ghimpu

„Am spus şi în 1989, şi în primele parlamente ale Republicii Moldova, că Ghimpu şi colegii lui nu au luptat împotriva regimului comunist ca să le facă viaţa mai bună numai moldovenilor, dar şi ruşilor, ucrainenilor, evreilor şi altor naţionalităţi”, a declarat Mihai Ghimpu.

De asemenea, candidatul Partidului Liberal la funcţia de primat pentru capitală, Dorin Chirtoacă, a menţionat că asemenea apeluri şi insinuări constituie un semn al disperării autorităţilor şi a partidul de guvernământ şi care au menirea de a dezbina societatea.

„Acţiunile noastre de până acum au demonstrat faptul că noi avem respect fată de toţi locuitorii Republicii Moldova, indiferent de apartenenţa lor naţională. Acest principiu este o lege pentru noi. Avem o lege, avem cetăţeni. Unii politicieni, nu fac altceva decât să le insufle vorbtorilor de limbă rusă , pensionarilor fel de fel de spaime, din motiv că nu mai pot face nimic pentru ei”, a spus Dorin Chirtoacă.

Mişcarea social-politică Ravnopravie-Patria-Rodina a acumulat la scrutinul din 3 iunie în municipiul Chişinău puţin peste trei procente din sufragii.

Ambele formaţiuni care au constituit blocul electoral s-a manifestat până acum ca forţe de opoziţie radicală de stânga faţă de Partidul Comuniştilor.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/06/070613_moldova_rusofoni_campanie.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ