Misiunea OSCE de la Chisinau continua sa minta in privinta agresarii lui Ivantoc

0
59

OSCE
Misiunea OSCE la Chisinau nu detine probe precum ca fostul detinut politic de la Tiraspol, Andrei Ivantoc, ar fi fost supus unor violente fizice excesive in timpul eliberarii sale la 2 iunie curent.

Declaratia a fost facuta in seara zilei de 4 iunie, de catre seful Misiunii OSCE in Basarabia, Louis O’Neill (foto), in cadrul unei conferinte de pesa. Potrivit lui O’Neill, in timpul eliberarii, Ivantoc a trebuit sa fie constrans, pentru ca avea un comportament ciudat, iesit din comun. „A fost aplicata forta necesara in situatiile cand Ivantoc a atacat un cameraman, refuzand sa paraseasca inchisoarea si sa intre in automobil pentru a fi transportat la postul de frontiera, cand a fugit inapoi spre Tiraspol si cand a refuzat sa urce in masina autoritatilor moldovenesti pentru a fi transportat la Chisinau”, a subliniat O’Neill, adaugand ca in nici una din aceste situatii, nu a fost aplicata forta execesiva.
In opinia sefului Misiunii OSCE la Chisinau, desi eliberarea lui Ivantoc nu a decurs conform planului, el este satisfacut de faptul ca acesta se afla in libertate si apreciaza maniera autoritatilor basarabene si a celor de la Tiraspol de a solutiona aceasta situatie. O’Neill a mai spus ca eliberarea celui din urma membru al grupului Ilascu, Tudor Petrov-Popa, a decurs fara nici un incident.
In pofida declaratiei misiunii OSCE, jurnalistii care au asistat la predarea lui Ivantoc autoritatilor de la Chisinau, sustin contrariul, anume ca acesta ar fi fost suspus violentelor de catre colaboratorii organelor transnistrene in momentul in care a fugit inapoi spre Transnistria, protestand astfel fata de interdicitia de a mai intra pe teritoriul regiunii.
Afirmatiile jurnalistilor au fost confirmate si de catre Comitetul Helsinki, care sustine ca „acasa la Chisinau, nesuportand durerile, Andrei Ivantoc s-a adresat pentru asistenta la Centrul National Stiintifico-Practic Medicina de Urgenta, care a constatat „comotie cerebrala, contuzie a tesuturilor moi ale fetei, capului si corpului, excoriatii multiple ale corpului”.

http://www.rgnpress.ro/content/view/22561//#Scene_1

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ