Mitropolitul Basarabiei, acuzat de administrare ineficientă

0
52

Un grup de preoţi de la Mitropolia Basarabiei îi cere Mitropolitului Petru Păduraru să se retragă din fruntea ei. Preoţii au formulat o serie de reproşuri la adresa Înalt Prea Sfinţitului Petru, pe care l-au acuzat că nu ar administra eficient Mitropolia şi că ar tolera amestecul Partidului Popular Creştin Democrat în treburile interne ale acestei structuri ecleziastice.

Declaraţia în care se cere retragerea ÎPS Petru din scaunul mitropolitan a fost semnată de 44 de preoţi, aproximativ un sfert dintre preoţii Mitropoliei Basarabiei.

Semnatarii cer excluderea vicepreşdintelui PPCD, Vlad Cubreacov, din funcţia de consilier mitropolitan pentru probleme speciale şi afirmă că nu doresc amestecul vreunui partid politic în activitatea Mitropoliei.

Preoţii respectivi îl învinuiesc pe ÎPS Petru şi că ar evita să discute cu ei deschis despre problemele din Mitropolie.

Un alt reproş este că ar fi promovaţi doar clericii care îi sunt loiali.

Unul dintre semnatarii declaraţiei, Protoiereul Petru Buburuz, afirmă că aceste nemulţumiri există încă din 2002.

Însă acum situaţia s-a agravat şi mai mult, spune protoiereul, şi de aceea s-a luat decizia ca revendicările să fie făcute publice.

Totodată, preoţii care au semnat declaraţia spun că nu au de gând, sub nici o formă, să se retragă din Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române.

„Din 2002 suntem cu memoriul şi cu nemulţumirile noastre, dar n-am ieşit în presă cu problemele acestea”, spune protoiereul Petru Buburuz.

„Acum am fost nevoiţi să ieşim şi ştim că mulţi se vor bucura, dar se vor bucura în zadar. Noi tot suntem în Mitropolia Basarabiei şi cu Mitropolia Basarabiei, orice s-ar întâmpla.”

„Noi nu ne schimbăm părerile în fiecare zi nici ca credincioşi, nici ca preoţi, nici ca cetăţeni, nici ca fii ai neamului nostru”, a spus protoiereul Petru Buburuz.

Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru Păduraru, nu a putut fi contactat până la ora transmiterii acestei ştiri, în ciuda încercărilor repetate ale BBC.

Dar biroul de presă al Mitropoliei a difuzat un comunicat în care se spune că nemulţumirile grupului de preoţi ar fi provocate de „diferite simpatii politice”.

Mitropolitul Basarabiei, se mai spunea în comunicat, „este deschis unui dialog părintesc, civilizat şi constructiv, /…/ dar respinge categoric presiunea ca formă de discuţie.”

http://www.bbc.co.uk/romanian/moldova/story/2008/07/080708_mitropolit_paduraru.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ