Mitropolitul Clujului, la gala „Basarabia acasă”: Ar fi ideal ca la jubileul de 100 de ani să fim din nou împreună

1
174

 

  1. Romania da testul alegerilor in diaspora

Oficial, 600.000 de romani sunt stabiliti legal in strainatate. Ministerul roman de Externe apreciaza insa ca numarul real este de cel putin 3 milioane. Compatriotii nostri din diaspora isi vor desemna 4 reprezentati in Camera Deputatilor si 2 in Senat, echivalentul unui judet mic din Romania.

Cele mai multe sectii de votare sunt organizate in Italia, 73, si in Spania- 53. In Republica Moldova sunt 35 si in Statele Unite – 31.

http://stirileprotv.ro/stiri/alegeri-parlamentare/romania-da-maine-testul-alegerilor-in-diaspora-vitalie-cojocari-corespondentul-stirilor-protv-transmite-de-la-paris.html

 

 

  1. Un europarlamentar încearcă se împace Moldova cu România

Rebega este de părere că avem nevoie de dialog cu Chișinăul: ”Cu acest prilej, am avut și ocazia unei întrevederi cu președintele ales al Republicii Moldova, domnul Igor Dodon, la care am găsit deschidere și dialog. Există o tendință acum pe plan mondial să nu respectăm votul cetățenilor decât dacă ne convine. Eu mă ghidez după principiul că trebuie să respectăm votul pentru că acesta reprezintă esența democrației. Relațiile dintre România și Republica Moldova trebuie detensionate și nu putem face acest lucru decât în spiritul respectului reciproc. În acest scop, găsirea de punți de comunicare și utilizarea diplomației în relațiile dintre noi reprezintă o necesitate, indiferent de pozițiile care ne pot separa la un moment dat”.

 

http://www.stiripesurse.ro/un-europarlamentar-incearca-se-impace-moldova-cu-romania_1168267.html

 

 

  1. Republica Moldova are viitor doar împreună cu România

 

Disputele în orice problemă în general e ceva normal. Numai că cele care au loc în jurul denumirii limbii și a istoriei țării noastre de cele mai multe ori sunt provocate intenționat și pentru a sustrage atenția oamenilor de la alte probleme acute din societate, dar și pentru a manipula opinia publică, a induce în eroare, a ciocni oamenii între ei. Scopul este evident: a încerca să se demonstreze că ar exista un popor cu totul aparte, o limbă cu totul deosebită, o țară care, este adevărat, a apărut în urma unor circumstanțe istorice, geopolitice. Punctul aici trebuie să-l pună, fără discuții, specialiștii, savanții – istoricii, lingviștii. Vorbim de savanți adevărați, cinstiți, onești. Pentru că și printre istorici, de exemplu, sunt și de cei care intenționat induc lumea în eroare, operează cu falsuri sau cu anumite argumente scoase din context ori special selectate pentru a promova idei subiective, convenabile din punct de vedere politic…

 

http://www.cuvintul.md/article/Republica-Moldova-are-viitor-doar-impreuna-cu-Romania/

 

 

 

  1. Mitropolitul Clujului, la gala „Basarabia acasă”: Ar fi ideal ca la jubileul de 100 de ani să fim din nou împreună

Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuț, a fost premiat vineri de filiala Cluj-Napoca a Platformei Unioniste Acțiunea 2012 pentru merite deosebite în procesul de apropiere a României de Republica Moldova și contribuția adusă în programul național „Cunoaște-ți Țara”, prin care 40.000 de basarabeni au vizitat pentru prima oară România. În cadrul evenimentului, Mitropolitul Clujului și-a exprimat speranța ca Centenarul Marii Uniri să găsească România și Republica Moldova din nou împreună. 

 

http://infoprut.ro/46044-mitropolitul-clujului-la-gala-basarabia-acasa-ar-fi-ideal-ca-la-jubileul-de-100-de-ani-sa-fim-din-nou-impreuna.html

 

 

 

  1. În Republica Moldova va funcţiona un Birou de Legătură NATO

 

Parlamentul de la Chişinău a ratifat ieri acordul privind funcţionarea unui birou de legătură NATO, după dezbateri îndelungate în care opoziţia de stânga critica dur proiectul considerând că astfel ar fi încălcată neutralitatea  ţării.

Autorităţile dau asigurări că acest acord este unul strict civil şi are scopul de a valorifica potenţialul de cooperare cu Alianţa Nord Atlantică.

Potrivit guvernului, care este şi autorul proiectului, instituirea Oficiului de Legătură NATO la Chişinău va facilita, susţine şi extinde participarea Republicii Moldova în toate activităţile de cooperare între Organizaţia Atlanticului de Nord şi Republica Moldova în diferite programe şi are scopul de  valorificare a potenţialul de cooperare cu Alianţa.

http://www.romania-actualitati.ro/in_republica_moldova_va_functiona_un_birou_de_legatura_nato-97094

 

 

  1. Memorialul „Constantin Tăpârjan” debutează în acest weekend la Suceava

 

Sâmbătă, începând cu ora 9.00, sala de sport a Bazei Sportive Unirea din municipiul Suceava va fi gazda primei ediţii a Memorialului „Constantin Tăpârjan” la lupte greco-romane, o competiţie care va aduna pe saltea peste 120 de sportivi din toată regiunea Moldovei, dar şi din Republica Moldova, mai ales că sucevenii au avut întotdeauna o relaţie specială cu luptătorii pe peste Prut. Competiţia este organizată la iniţiativa antrenorului emerit Valerică Gherasim şi are ca organizatori Asociaţia Judeţeană de Lupte Suceava, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava şi Clubul Sportiv Municipal Suceava, ultimul avându-l director pe Constantin Tăpârjan între anii 2001-2005.

https://www.monitorulsv.ro/Sport-local/2016-12-10/Memorialul-Constantin-Taparjan-debuteaza-in-acest-weekend-la-Suceava

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ