Mobilizare fără precedent a românilor basarabeni pentru Marea Adunare Națională de la Chișinău ce va avea loc duminică 5 iulie și unde se va cere reunirea Basarabiei cu România. Fii alături! Participă la Istoria Neamului!

0
140

La 5 iulie 2015 va avea loc cea de-a patra Mare Adunare Națională (MAN). Vom umple Piața și vom reface cele maiunire importante momente ale istoriei noastre recente, și anume primele trei Mari Adunări Naționale din 1989, 1990, 1991, transmite Romanian Global News.

„În 2015, ca și atunci, oamenii nu mai pot suporta regimul existent și înțeleg că singura soluție pentru a depăși situația în care ne aflăm este Unirea cu România. Drept dovadă, în ultimele luni în Chișinău au ieșit în stradă zeci de mii de persoane și au cerut UNIREA!

Să mobilizăm toți chișinăuienii și toți locuitorii satelor și orașelor, cu mic, cu mare. Toți elevii, studenții, oamenii de afaceri, agricultorii, intelectualii trebuie să fie prezenți pentru a vota Unirea cu România, așa cum s-a votat limba română, suveranitatea și independența în perioada formării Republicii Moldova și începutului desprinderii ei de Moscova” se arată într-un apel al Tinerilor Moldovei organizație civică membră a Blocului Unității Naționale.

unire2În continuare un crâmpei de istorie:

Pe 27 august 1989 a avut loc la Chişinău cea mai mare demonstraţie din istoria spațiului dintre Prut și Nistru. În acea zi, 750 000 de oameni au venit la Marea Adunare Naţională în centrul Chişinăului, pentru a cere ca limba de stat să fie limba româna şi să se facă imediat trecerea la alfabetul latin. Iată o relatare dintr-un articol al vremii:

Nimic mai măreţ şi mai înălţător nu le-a fost dat ochilor noştri să vadă decât această mişcare de mase imense de oameni; nimic mai curat şi mai cutremurător de conştiinţă decât această curgere nesfârşită a neamului, îndreptat cu un singur gând şi o singură vrere, prin drumurile Hânceştilor şi Străşenilor, Tighinei şi Orheiului, spre inima capitalei, în dimineaţa zilei de neuitat – ziua de 27 august 1989 (…) în această zi ce va intra pentru totdeauna în istoria noastră, Ştefan Neînfrântul a putut să vadă că fiii lui de la Tighina şi Cetatea Albă, de la Hotin şi Ismail, de la Cernăuţi şi de la Lăpuşna, de la Orhei şi de la Soroca, nu au risipit moştenirea vitejiei cumpătate şi a demnităţii drepte. O aduceau întreagă, venind pe jos, călcând apăsat, cu talpa însângerată, ţărâna moşiei lor de veacuri [aluzie la faptul că în ziua respectivă, prin grija autorităţilor, unele curse de autobuze n-au funcţionat, doritorii de a participa la manifestare trebuind să vină pe jos]. Între flamurile sutelor şi sutelor de tricoloruri, umflate de vânt, braţe tari ridicau nenumărate pancarte cu lozincile:

Ruşine pentru cel ce doarme, sculaţi să nu muriţi ca mâine!

Fără limbă nu-i popor!

Jos şantajul economic!

Pactul Ribentropp-Molotov: 28 iunie 1940!

Drepturile se cuceresc, nu se cerşesc!

Acum ori niciodată!

Deşteaptă-te române!

Unire!

Proiectul Unirii Rep. Moldova cu România avea nevoie de un punct de cotitură în 2015. Noi l-am găsit. Aveți răbdareunire3 să citiți până la sfârșit articolul pentru a înțelege.

Toți cei implicați în procesul de reunificare a celor două state știau acest lucru. Atât autoritățile de la Chișinău, cât și cele de la București au simțit chiar de la începutul acestui an că societatea civilă de pe ambele maluri ale Prutului nu va putea tolera falimentarea Rep. Moldova de către proprii guvernanți. Era evident că mișcarea unionistă își va canaliza toate forțele spre a tranșa în favoarea sa situația actuală din Rep. Moldova, care privită atât din interior, cât și din exterior – este cea mai favorabilă înfăptuirii Unirii de la 1918 încoace. Nici măcar la căderea URSS nu a existat un context atât de prielnic Unirii, deoarece criza totală a anului 2015 a indicat evident unica soluție posibilă pentru supraviețuirea celor 3 milioane de oameni rămași aici – Unirea cu statul vecin, mare, puternic, membru UE și NATO. Cam așa arată România privită din stânga Prutului.

Mișcarea unionistă a venit cu un plan foarte bine pus la punct și a întâlnit așteptările. La 29 martie și 16 mai au avut loc cele mai mari manifestări pentru Unire de după 1991. Zeci de mii de oameni au ieșit pentru a o cere. Chișinăul s-a pierdut cu firea și a făcut cea mai mare greșeală tactică posibilă în acel moment – l-a expulzat pe liderul mișcării unioniste. Bucureștiul în schimb a rămas calm și nu a ieșit cu declarații publice, însă în cercurile apropiate președintelui Iohannis se vorbește deja despre un referendum pe tema Unirii cu Rep. Moldova care să se desfășoare în România în 2016. După ce acest referendum va trece în România, Chișinăul va fi constrâns prin diverse pârghii să-l organizeze și în Rep. Moldova. Și acela va fi anul Unirii, 2017 sau 2018. Este nevoie însă de un catalizator pentru a declanșa acest proces, care odată pornit – e ireversibil.

Înainte ca la București să se vehiculeze acest referendum, Tinerii Moldovei anunțaseră deja convocare celei de-a patra Mari Adunări Naționale din istorie. Declarația care va fi făcută la sfârșitul zilei de 5 iulie va fi una spectaculoasă și votată în unanimitate de uriașa mulțime adunată în Piață, însă am știut că acest lucru nu este suficient. Pentru a determina Bucureștiul să pună presiune pe Chișinău – am decis că avem nevoie de o demonstrație de forță autentică, care să slujească drept catalizator.

unire5Această demonstrație a primit denumirea generică „Marșul lui Ștefan cel Mare” și este, în viziunea noastră, acea bătălie din război care înclină definitiv balanța în favoarea uneia dintre părți. Acest Marș va demonta mitul conform căruia ideea Unirii este în minoritate în Basarabia. Mii de oameni care merg pe jos de la Chișinău la București înfruntând o lună a lui cuptor dură sunt o dovadă a puterii ce stă în spatele ideii de Unire. Niciun partid, fie pro occidental, fie pro rus nu este în stare de așa ceva. Doar unioniștii au avut în istorie forța de a decide în stradă lucrurile. Așa stau lucrurile și acum.

Marșul lui Ștefan cel Mare va fi acel moment de cotitură pe care mișcarea unionistă îl caută de atâția ani. Toată ecuația procesului de unificare se va schimba. După acest eveniment – intrăm în linie dreaptă cu Unirea și lucrurile vor deveni certe. Așa cum Mahatma Ghandi și Martin Luther King au cucerit independența și demnitatea începând cu un Marș pe jos, așa și generația noastră o va face în această vară. Trebuie doar să credeți în noi, să credeți în planul nostru, să credeți în modul nostru de a face Unirea.

Și cel mai important, veniți cu noi în Marș, pentru că vara asta doar așa puteți contribui pentru Unire. Orice om care și-o dorește trebuie să fie prezent măcar o zi cu noi în Marș; în caz contrar – va privi de la televizor cum alții fac Unirea. Punctul de apogeu pentru tot ce înseamnă Unire este acum, este acest Marș pe jos. Da, este un eveniment uriaș, dar la care poate participa fiecare. Este acum sau niciodată pentru oricine visează la Unire. Dacă nici cu această ocazie nu lăsăm tot ce avem de făcut la o parte și nu ne dedicăm doar Unirii pentru o săptămână, atunci când?

Confirma prezenta aici

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=18164%3Amobilizare-fr-precedent-a-romanilor-basarabeni-pentru-marea-adunare-naional-de-la-chiinu-ce-va-avea-loc-duminic-5-iulie-i-unde-se-va-cere-reunirea-basarabiei-cu-romania-fii-alturi-particip-la-istoria-neamului&catid=53%3Aeveniment&Itemid=77

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ