Moise Guran, apel de participare la marșul „Luptă pentru Basarabia”

0
134
  1. Moise Guran, apel de participare la marșul „Luptă pentru Basarabia”

Jurnalistul Moise Guran îi întreabă pe cititorii săi dacă au planuri în acest final de săptămână, sugerând să participe la marșul „Luptă pentru Basarabia”.

Într-o postare pe Facebook, Guran a distribuit anunțul referitor la organizarea celei mai ample manifestații stradale de anul acesta, din București, pentru unirea României cu Republica Moldova. „Sâmbătă, în București, vremea se anunță frumoasă, 11 grade, să luăm și un pullover propun…”, scrie Moise Guran.

Marșul „Luptă pentru Basarabia” se va desfășura sâmbătă, 22 octombrie, ora 14:00, cu plecare de la Hanul lui Manuc (Piața Unirii).

http://infoprut.ro/45489-moise-guran-apel-de-participare-la-marsul-lupta-pentru-basarabia.html

 

  1. Cronica unionistă de toamnă

Despre foametea din anii 1946-1947 din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească astăzi se cunoaște foarte bine că a fost indusă. Pâinea oamenilor era furată de către regimul stalinist, iar orori dintre cele mai groaznice, cum ar fi canibalismul, au avut loc și au lăsat urme adânci.

Pe 22 octombrie va avea loc un mare Marș al Unirii la București și dictonul nostru, al unioniștilor, ar trebui să fie: E PÂINEA NOASTRĂ – S-O FACEM ÎMPREUNĂ!

http://www.timpul.md/articol/cronica-unionista-de-toamna-98768.html

 

  1. Republica Moldova, un nou pas spre România

Republica Moldova a făcut, marți, un nou pas în sensul apropierii de România.

Ministerul Educației de la Chișinău a anunțat, într-un comunicat publicat pe site-ul propriu, că normele ortografice ale scrierii lui „â” și „sunt” în grafia limbii române au devenit obligatorii pentru instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Până acum, țara vecină avea grafia valabilă în România între 1965 și 1993.

http://psnews.ro/republica-moldova-un-nou-pas-spre-romania-144321/

 

  1. Platforma premierului României: Avem datoria istorică și morală de a-i ține lângă noi pe românii din Republica Moldova

Premierul României Dacian Cioloş face publică Platforma #Romania100 – România la 100 de ani – 10 principii ale unei guvernări pentru cetățeni, însoțite de un portofoliu de proiecte, despre care apreciază că ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor.

Printre proiectele din portofoliul lui Cioloș se regăsește și Republica Moldova.

http://independent.md/platforma-premierului-romaniei-avem-datoria-istorica-si-morala-de-tine-langa-noi-pe-romanii-din-republica-moldova/#.WAaGgsm50Ts

 

  1. 11 localități din zona Fălticeni s-au înfrățit cu tot 11 localități din raionul Orhei

Înfrățiri în masă între localitățile din România și din Republica Moldova. Este vorba de municipiul Fălticeni și comunele Cornu Luncii, Vadu Moldovei, Preutești, Baia, Boroaia, Berchișești, Dolhești, Fântâna Mare, Slatina și Hîrtop, pe de o parte, și orașul Orhei și comunele Brăviceni, Susleni, Chiperceni, Mălăiești, Piatra, Puțintei, Ciocâlteni, Cucuruzeni, Donici și Mitoc, de cealaltă parte. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 15 octombrie, în sala mare a Primăriei municipiului Fălticeni, în deschiderea Târgului Mărului, aflat la cea de-a XIII-a ediție.

http://infoprut.ro/45487-11-localitati-din-zona-falticeni-s-au-infratit-cu-tot-11-localitati-din-raionul-orhei.html

 

  1. Comunitățile religioase din Basarabia au suferit presiuni în timpul guvernării țariste

O lucrare academică despre comunitățile religioase sub guvernarea țaristă pe teritoriul Basarabiei a fost lansată recent la Chișinău. Evenimentele descrise de autor amintesc despre faptul că în timp ce populația românească a fost tot timpul loială față de alte religii, guvernarea țaristă de la 1812 avea însă alte viziuni: luteranii erau susținuți de stat, iar catolicii erau considerați dușmanii Imperiului.

Astfel, aflăm că comunitățile romano-catolice sau lipovenii au fost supuși unor presiuni. Față de minoritatea romano-catolică, guvernul rus a dus o politică de opresiune, care în Basarabia s-a manifestat prin impedimente de diferit ordin.

http://moldnova.eu/ro/comunitatile-religioase-din-basarabia-au-suferit-presiuni-in-timpul-guvernarii-tariste-7867.html/

 

  1. Concluziile sesiunii extraordinare comune România-Republica Moldova privind dreptul internațional umanitar

Florin-Aurel Moțiu, secretar de stat în Ministerul Justiției, Președintele în exercițiu al CNDIU: „Trăim vremuri în care dreptul umanitar este mai actual ca oricând și dacă anterior ne puteam gândi la această ramură de drept ca la un rezultat al istoriei, vedem astăzi în fapt că este un element cât se poate de actual al lumii în care trăim. Tocmai de aceea, este important schimbul de informații și de experiență, exact ceea ce ne propunem să facem astăzi.”

Concluziile ședinței extraordinare s-au centrat pe dezvoltarea unui curriculum comun privind activități în domeniul dreptului internațional umanitar dar și posibilitatea unui schimb de experiență a delegației române în Republica Moldova.

http://www.juridice.ro/473747/concluziile-sesiunii-extraordinare-comune-romania-republica-moldova-privind-dreptul-international-umanitar.html

 

  1. Arcaşii basarabeni cuceresc Bucovina!

Arcaşii basarabeni au câştigat 10 medalii (3 de aur, 3 de argint şi 4 de bronz) la campionatul de Tir cu Arcul desfăşurat în weekendul trecut în România, „Cupa Bucovinei de la Rădăuţi”. La acest concurs au participat 49 de sportivi din România, R. Moldova, Polonia şi Bulgaria, care au concurat pentru distanţa de 60 şi 70 de metri.

http://www.jc.md/arcasii-basarabeni-cuceresc-bucovina/

 

  1. Premierul de la București Dacian Cioloș include românii basarabeni într-un viitor program de guvernare a României

Premierul Dacian Cioloș a anunțat, marți că nu se va implica în campania electorală pentru parlamentarele din România, dar că dorește să lase pentru viitorul Guvern al României un program de guvernare asumat în zece capitole mari denumit „Platforma #Romania100 – România la 100 de ani – 10 principii ale unei guvernări pentru cetățeni”.

La punctul 9 din acest program de guvernare există o referire explicită la cetățenii români din stânga Prutului și o viziune politică pe care Bucureștiul o va avea în vedere în anii ce vor urma față de Republica Moldova.

http://www.evzmd.md/politica/268-politic/49479-premierul-de-la-bucure%C8%99ti-dacian-ciolo%C8%99-include-romanii-basarabeni-intr-un-viitor-program-de-guvernare-a-romaniei.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ