Moldova – Alegeri cu iz comunist

0
65

Voronin
În Moldova este programat astăzi al doilea tur de scrutin al alegerilor locale. Conform bbc.ru, alegerile se organizează în circa 500 din cele 900 de localităţi de peste Prut. Conform analiştilor, se aşteaptă ca Partidul Comunist să câştige în majoritatea localităţilor.

În primul tur de scrutin, desfãşurat în data de 3 iunie, Partidul Comuniştilor a câştigat în mai mult de jumãtate dintre scrutinurile decise – 223 dintr-un total de 420. La mare distanţă s-a clasat Alianţa „Moldova Noastrã”, cu 61 de primari, urmatã de candidaţii independenţi, care au câştigat 58 de posturi, Partidul Democrat, cu 27 de posturi, şi Partidul Popular Creştin-Democrat (PPCD), cu 20 de posturi. Turul doi de scrutin se desfãşoarã în localitãţile unde nici unul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea absolutã a voturilor în primul tur, astăzi urmând sã se confrunte candidaţii clasaţi pe primele douã locuri în urma alegerilor din 3 iunie. În cel de-al doilea tur, victoria este obţinutã de candidatul care totalizeazã cele mai multe voturi valabil exprimate, indiferent de rata de participare la vot.

MIZĂ. În cea mai importantã cursã electoralã, la Chişinãu se confruntã Veaceslav Iordan, candidatul Partidului Comuniştilor, şi Dorin Chirtoacã, susţinut de Partidul Liberal. În primul tur de scrutin, Veaceslav Iordan a obţinut 27,6 la sutã din voturi, iar Dorin Chirtoacã, 24,3 la sutã, rata de participare la vot fiind de numai 37 la sutã. Înaintea turului doi, Chirtoacã a obţinut sprijinul mai multor partide necomuniste reprezentate în Consiliul Municipal Chişinãu, în timp ce Iordan este susţinut de blocul electoral Ravnopravie-Patria-Rodina, cu electorat rusofon. În restul ţãrii, alegerile pentru consiliile locale vor fi repetate în mai multe localitãţi unde au fost înregistrate nereguli la scrutinul din 3 iunie. Autoritãţile încearcã sã organizeze alegerile şi în satul Corjova, situat pe malul stâng al Nistrului şi disputat de Chişinãu şi Tiraspol. La primul tur de scrutin, miliţia transnistreanã a împiedicat desfãşurarea scrutinului la Corjova, satul natal al preşedintelui moldovean, Vladimir Voronin.

http://www.jurnalul.ro/articole/95128/moldova-%e2%80%93-alegeri-cu-iz-comunist

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ