Moldova ar trebui să fie stat-observator la următorul summit NATO în viziunea lui Șalaru

0
213

Ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, consideră că poziția de neutralitate a țării sale ar recomanda-o pentru poziția de stat-observator în cadrul următorului summit al NATO din iulie, de la Varșovia.

”Noi vom fi invitaţi la acest summit şi sperăm să obţinem şi statutul de observator”, a declarat Anatol Şalaru, citat de site oficial al postului public de televiziune. Ministrul Apărării a făcut aceste declarații în cadrul Conferinţei internaţionale „Summit-ul NATO de la Varşovia: Abordarea noilor ameninţări”, organizată la Chişinău. Ministrul a mai spus că, din punctul său de vedere, una dintre cele mai importante teme care va fi dezbătută în cadrul summit-ului este lipsa unui dialog cu cetățenii, care ar trebui să conștientizeze beneficiile unei cooperări cu NATO. Aceasată părere a fost susținută și de declarațiile lui James Petitt, Ambasadorul SUA în Moldova, care a spus că ”NATO este mai mult decât un aliat militar, este o organizaţie care îmbrăţişează valorile democratice şi drepturile omului.”

Summit NATO Varsovia

Acestea sunt și două dintre zonele în care Republica Moldova trebuie să se concentreze pentru a le reforma. Această părere a venit din partea Ambasadorului UE la Chișinău, Pirkka Tapiola. În opinia acestuia din urmă, Moldova trebuie să se îndrepte înainte, nu spre vest sau est, ținta fiind stabilitatea. O țară stabilă este, în viziuna lui Tapiola și a UE, una cu o economie de piață puternică, una democrată și, deci, bine guvernată.

Summit-ul NATO de la Varșovia va avea loc în perioada 8-9 iulie, pe agendă figurând discuții pe teme precum implementarea Planului de Acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a NATO. Adaptarea la noile realităţi de securitate, întărirea politicii de parteneriat, dar şi posibila aderare a Muntenegrului la NATO vor fi și ele subiecte de discuție la summit.

Sursă: moldova.org

Sursă foto: romania-actualitati.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ