Moldova critică reabilitarea parţială a lui Antonescu

0
71

Sursa: BBC� Republica Moldova a criticat reabilitarea parţială a generalui Ion Anonescu printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti precum şi recunoaşterea „drept legitimă ocuparea de către România a teritoriului Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti şi a Bucovinei de Nord”.

Într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău se spune că decizia a fost receptată „cu indignare de întreaga societate moldovenească, de toţi cei care ţin bine minte ororile Holocaustului declanşat în anii 1941-1944”.

„Toată lumea ştie că anume în această perioadă a misiunii „eliberatoare” a lui Antonescu în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească au fost exterminaţi peste 300 mii de evrei şi reprezentanţi ai altor naţionalităţi”, se spune în comunicat.

„Pe de altă parte, provoacă uimire capacitatea justiţiei române de a revizui nu numai acţiunile unor persoane odioase, ci şi de a crea temeiuri juridice pentru reabilitare în cazuri ce sunt considerate în mod univoc de către întreaga comunitate internaţională drept invazie, agresiune şi ocupaţie.”

„Anume în acest mod pot fi apreciate acţiunile comune ale Guvernului României şi Germaniei fasciste din 22 iunie 1941 până în 24 august 1944 pe teritoriul actualei Republici Moldova”, se mai spune în comunicat.

Curtea de Apel Bucureşti a revizuit decizia justiţiei din 1946 prin care Ion Antonescu şi alţi co-inculpaţi erau găsiţi vinovaţi de delictul de „crime împotriva păcii”, ca urmare a admiterii pe teritoriul României a trupelor germane, care aveau să lanseze în iunie 1941 atacul împotriva URSS.

nstanţa nu a revizuit însă capul de acuzare „crime împotriva umanităţii”, de care a fost găsit vinovat Ion Antonescu în 1946.

În 2004, Comisia Wiesel de studiere a a Holocaustului a ajuns la concluzia că regimul Antonescu se face vinovat de uciderea a între 280.000 şi 380.000 de evrei din Basarabia, Bucovina şi Transnistria.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova s-a arătat îngrijorat de decizie, considerând că ea reprezintă „un precedent dramatic în relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi România, care pune, indiscutabil, în cel mai serios mod la îndoială capacitatea justiţiei României de a acţiona în conformitate cu standardele şi cu valorile Europei unite”.

Sursa: BBC�

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ