Moldova în categoria ţărilor unde presa nu este liberă

0
82

Republica Moldova se află pe locul 144 din 195 de ţări
În raportul anual al organizaţiei neguvernamentale Freedom House privind libertatea presei, Republica Moldova figurează, pentru al doilea an consecutiv, la categoria ţărilor unde presa nu este liberă.
În clasamentul general, Republica Moldova se află pe locul 144 din 195 de ţări.
Între fostele republici sovietice, Republica Moldova este devansată de Ucraina şi Georgia, care sunt în clasament la categoria „ţări parţial libere”.

Până acum doi ani, Republica Moldova figura în raportul Freedom House la categoria ţărilor cu presă parţial liberă.

Raportul menţionează faptul că Guvernul controlează compania publică Teleradio Moldova.

Şi, potrivit raportului, se relatează că cenzura este impusă mijloacelor publice audiovizuale.

În raportul Freedom House se mai spune că directorii instituţiilor media de stat şi private promovează autocenzura. Mulţi jurnalişti evită subiectele controversate cum ar fi sărăcia sau şomajul, pentru că i-ar putea costa locul de muncă.

În acelaşi timp, jurnaliştii tind să fie divizaţi în tabere politice, reflectând două puncte de vedere, fie cel al autorităţilor, fie cel al opoziţiei.

În context, raporul aminteşte de cazul lui Ghenadie Braghiş, angajatul PRO TV Chişinău, care fusese arestat în septembrie anul trecut, ca urmare a difuzării unor relatări „extrem de critice” potrivit raporului, la adresa ministrului de interne.

În raport se mai menţionează că „Guvernul foloseşte frecvent măsuri financiare pentru a hărţui presa, sfătuind omaneii de afaceri să nu difuzeze publicitate în audiovizualul independent”.

În acelaşi timp, se mai spune în raport, presa scrisă a fost capabilă să exprime pe parcursul anului opinii publice şi politice diverse.

Pe când posturile de radio şi televiziune din Repblica Moldova au fost mai slabe, în condiţiile în care majoritatea acestora sunt retransmise, iar producţia locală este limitată.

În regiunea separatistă Transnistria, presa este mărginită şi politizată cu asprime, spune raportul Freedom House privind libertatea presei în lume pentru anul 2006.

Ana Perescu a stat de vorbă despre raportul Freedom House cu privire la libertatea presei în Republica Moldova cu Igor Boţan, director al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, ADEPT.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/05/070502_moldova_presa.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ