Moldova insistă asupra semnării unui tratat de frontieră

0
53

RomaniaMinisterul Afacerilor Externe de la Chişinău lasă se se înţeleagă – într-un comunicat difuzat joi – că Republica Moldova insistă asupra semnării unui tratat de frontieră cu România. Reacţia părţii moldoveneşti vine la o zi de la declaraţiile preşedintelui României, Traian Băsescu care spunea că un tratat cu Republica Moldova nu este o prioritate pentru ţara sa.
Potrivit Ministerului de Externe de la Chişinău, semnarea Tratatului privind frontiera de stat între Republica Moldova şi România „ar reprezenta o premisă constructivă pentru reglementarea tuturor relaţiilor de frontieră între două state pe baza principiilor europene de bună vecinătate.”

Autorităţile Republicii Moldova îşi exprimă convingerea că semnarea simultană a Tratatului privind frontiera de stat şi a Convenţiei privind micul trafic de frontieră „va consolida cu mult încrederea reciprocă şi relaţiile prieteneşti dintre cele două state şi speră ca şi partea română să împărtăşească aceleaşi viziuni”.

Bucureştiul insistă însă asupra încheierii unui acord privind micul trafic de frontieră.

Proiectul unui astfel de acord a şi fost remis Chişinăului, dar, „cu mare întârziere” este de părere partea moldovenească.

Ministerului de Externe al Republicii Moldova remarcă faptul că în proiectul acordului privind micul trafic de frontieră între cele două state este utilizată „noţiunea de „frontieră de stat moldo-românească”, care – potrivit ministerului – „există de facto, dar nu este juridic documentată în plan bilateral.”

Comunicatul Ministerului de Externe de la Chişinău vine la o zi de la declaraţiile preşedintelui României, Traian Băsescu, care spunea că un tratat cu Republica Moldova nu este o prioritate şi că România nu vede de ce ar fi nevoie de un document referitor la frontiera cu această ţară.

Întrebat – în cadrul unei dezbateri – cum comentează declaraţiile recente ale oficialilor de la Chişinău referitoare la semnarea unui tratat între România şi Republica Moldova, Traian băsescu a răspuns că acesta nu reprezintă o prioritate.

„Noi am recunoscut imediat după destrămarea fostei Uniuni Sovietice fostele frontiere. Nu vedem de ce ne trebuie un tratat care să vizeze frontiera de stat româno-moldovenească”, a spus liderul de la Bucureşti.

Fostul ministrul de externe, Adrian Cioroianu, explica recent la BBC că „micul trafic de frontieră reprezentă, pentru multe familii, în special din Republica Moldova, posibilitatea de a fi prezente pe pieţele noastre şi o modalitate de a-şi câştiga traiul zilnic”, a spus ministrul de externe român.

Partea romană a explicat că a propus Chişinăului eliberarea unor permise cu valabilitate între unu şi cinci ani pentru cei care locuiesc în zona de graniţă, unde aceştia vor putea să călătorească şi să vândă şi să cumpere diverse mărfuri, fără a avea nevoie de vize, aşa cum se întamplă de când România face parte din Uniunea Europeană.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2008/04/080417_tratat_romania.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ