Moldova, invitată la Festivalul România Autentică

0
93
  1. Președintele Timofti i-a decorat post-mortem pe cei patru membri ai echipajului SMURD

Distincția le-a fost acordată medicului Mihaela Dumea, pilotului Ilie Doru Gavril, asistentului medical Adrian-Gabriel Sandu și copilotului Constantin Voicu Șocae „în semn de înaltă apreciere și recunoștință pentru îndeplinirea ireproșabilă a datoriei de serviciu, precum și pentru curajul, dârzenia și spiritul de sacrificiu manifestate la salvarea de vieți omenești în situații excepționale”.

Ordinul Republicii este distincţia de stat supremă şi se conferă pentru merite excepţionale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei şi al omenirii.

http://today.md/ro/news/social/8919

 

  1. Moldova, invitată la Festivalul România Autentică. Va intra şi în Cartea Recordurilor!

Peste 10.000 de persoane sunt aşteptate între 24 şi 25 iunie la Hobiţa, comuna gorjeană Peştişani, la Festivalul România Autentică.

Festivalul România Autentică este organizat de Asociația Națională a Antreprenorilor, împreună cu Asociația Tradiții de pe Valea Bistriței-Peștișani, Autoritatea Națională pentru Turism, Consiliul Județean Gorj și Primăria Primăria Peștișani, informează Gazeta de Sud.

Manifestarea are ca principal obiectiv promovarea tradițiilor și meșteșugurilor românești, a frumuseții ţinuturilor românești și, cu predilecție, a zestrei lăsată moștenire  de către Constantin Brâncuși.

http://infoprut.ro/44276-rep-moldova-invitata-la-festivalul-romania-autentica-va-intra-si-in-cartea-recordurilor.html

 

  1. Proiect IEH: 41 de muzeografi din Basarabia se vor perfecționa în Țara Mamă

41 de muzeografi din Basarabia se vor perfecționa în domeniul lor de activitate în cadrul unui proiect desfășurat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, transmite Romanian Global News.

Ateliere de lucru și prezentări ținute de experți în domeniu din cadrul unor muzee din Bucureşti, întâlniri cu reprezentanţi ai mediului academic și vizite de documentare la muzee din Capitală sunt activitățile desfășurate sub genericul „Zilele muzeografilor – Memorie, conștiință, istorie”. În același context, muzeografii din Republica Moldova vor participa și la lucrările seminarului internațional „We are Museums”.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/asociatii–ambasade/21962-proiect-ieh-41-de-muzeografi-din-basarabia-se-vor-perfeciona-in-ara-mam-.html

 

  1. Epava elicopterului SMURD prabusit in R. Moldova, trimisa in Romania. Cercetarile la locul accidentului au fost finalizate

Procurorii au finalizat cercetarea la fata locului in cazul elicopterului SMURD prabusit in Republica Moldova, iar la ancheta au participat si experti ai companiei Eurocopter din Germania.

Epava elicopterului a fost ridicata si transportata la Chisinau intr-un hangar apartinand Departamentului pentru Situatii Exceptionale din Republica Moldova, urmand a fi predata autoritatilor romane impreuna cu celelalte obiecte ridicate cu ocazia cercetarilor dupa finalizarea procedurii de preluare a cercetarii de catre autoritatile romane.

In urma accidentului aviatic produs pe 2 iunie, cei patru membrii ai echipajului au decedat: medicul Mihaela Dumea, asistentului medical Gabriel Sandu, comandorul Doru Gavril si copilotul Voicu Socae. Elicopterul era de tip EC 135 si a fost achizitionat de Ministerul Sanatatii in 2014 pentru 5 milioane de euro. El se afla la SMURD Iasi din 2014, ultima inspectie periodica fiind in 2016.

http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/epava-elicopterului-smurd-prabusit-in-r-moldova-trimisa-in-romania-cercetarile-la-locul-accidentului-au-fost-finalizate.html

 

  1. O nouă biserică românească a fost sfințită în Timoc

Slujba târnosirii de la Biserica cu hramul „Sf. Prooroc Ilie și Sfinții Martiri Brâncoveni” din Bor a fost oficiată de către Preacucernicul Părinte Boian Aleksandrovici, protopop al Daciei Ripensis şi Vicar al Timocului, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Daniil, Episcop al Daciei Felix, înconjurat de un sobor de preoți din care au făcut parte Pr. Petru Hogea, consilier administrativ al protopopiatului Daciei Ripensis, Pr. Doru Ovidiu Ursu, paroh al Borului şi al Gorneanei, Pr. Ioan Mihai Măriuța, paroh al Brezonicului şi Pr. Antonie Isac, paroh al Metoniței.
 Răspunsurile liturgice le-au dat maicile de la Mânăstirea Sf. Ana din Orşova, conduse de Maica Stareță Iustina Popovici.

http://infoprut.ro/44285-o-noua-biserica-romaneasca-a-fost-sfintita-in-timoc.html

 

  1. Dan Dungaciu: Chișinăul și Kievul, sincronizat, trebuie să oprească orice negocieri cu Rusia

Președintele FUMN, prof. Univ. dr. Dan Dungaciu, a declarat pe 4 iunie, a.c., în emisiunea „Orizont European”, de la TVR Moldova, că negocierile dintre R. Moldova și Rusia pe tema conflictului transnistrean sunt o greșeală.

În primul rând, R. Moldova este astăzi într-o poziției slabă de negociere, cu o Rusie care vrea să profite de context, o Americă neatentă la regiune și o Germanie care vrea să obțină un mandat OSCE „de succes”. În al doilea rând, orice negociere chiar și pe aspectele tehnice, sunt în avantajul părții transnistrene, deci a Rusiei. Prin cedări la nivelul „pașilor mărunți”, R. Moldova nu face decât să afecteze contextul în care va ajunge să negocieze aspectele politice și de securitate.

http://www.timpul.md/articol/dan-dungaciu-chiinaul-i-kievul-sincronizat-trebuie-sa-opreasca-orice-negocieri-cu-rusia-93720.html

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ