Moldova nu poate exista decât în Uniunea Europeană, alături de România

0
151
  1. Moldova nu poate exista decât în Uniunea Europeană, alături de România

Timișoara, și de acestă dată, la fel ca în multe alte prilejuri similare, a fost pe primul loc. Aici, la noi în Cetate, a fost pentru prima dată lansată cartea „Blocați în labirint! (Editura Timpul, 2017), semnată de George Simion. Luni seara, la deja reputatul loc de întâmplări culturale, librăria Două Bufnițe și-au dat întâlnire autorul cu cititorii săi. Despre George Simion este bine de știut că este președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012. Și din acestă calitate poate avea o privire circulară asupra fenomenelor legate de statul de dincolo de Prut. Din Banatul aflat la celălalt capăt de românitate se pot vedea aceste aspecte mult mai detașat. E ca acei pași făcuți în spate pentru a cuprinde un ansamblu.

https://www.banatulazi.ro/moldova-nu-poate-exista-decat-in-uniunea-europeana-alaturi-de-romania/

 

  1. Daniel Ioniță: Dacă problema Unirii s-ar pune în Parlamentul de la București, votul ar fi pozitiv

Întrebat ce crede despre dezideratul românilor din Basarabia de a se reuni cu Țara, Daniel Ioniță a răspuns:

„Cred că dacă s-ar pune problema respectivă în Parlamentul de la București, votul ar fi, în mare majoritate, unul pozitiv. Dacă însă i-am întreba pe politicienii de la Chișinău, rezultatul ar fi cu totul altul”.

http://vox.publika.md/politica/daniel-ionita-daca-problema-unirii-s-ar-pune-parlamentul-de-la-bucuresti-votul-ar-fi-pozitiv-528913.html

 

  1. O absolventă a refuzat diploma oferită de președintele Dodon: „Asemenea festivități nu mă onorează”

O sută dintre cei mai buni absolvenți de liceu ai promoției 2017 din Republica Moldova au fost premiați, astăzi, cu „Diploma de Onoare” a Președintelui Republicii Moldova. Majoritatea au participat la marele eveniment și s-au fotografiat alături de președintele Igor Dodon.

Printre premianți se numără și absolvenți care au refuzat să participe la evenimentul de înmânare a acestor diplome. Una dintre ele este Mihaela Ungureanu din satul Chișcăreni.

http://agora.md/stiri/34862/foto–o-absolventa-a-refuzat-diploma-oferita-de-presedintele-dodon-asemenea-festivitati-nu-ma-onoreaza

 

  1. Filmul românesc, la el acasă la TVR MOLDOVA

În această vară, TVR MOLDOVA va difuza zilnic filme românești pentru toate preferințele cinefililor. Vor putea fi văzute filme de aventuri, comedii, filme istorice, biografice, filme ale tinerilor regizori români, precum şi producţii dedicate celor mai mici telespectatori: desene animate, filme şi seriale pentru copii.

http://infoprut.ro/47743-filmul-romanesc-la-el-acasa-la-tvr-moldova.html

 

  1. Primarul Bârladului a semnat contractul de “înfrãtire” cu Cahul

SEMNE BUNE… Dumitru Boros, primarul Bârladului, s-a întâlnit, ieri, cu Nicolae Dandis, primarul orasului Cahul, pentru a semna acordul de asociere între cele douã orase. Cei doi au discutat despre proiectele pe care Bârladul le implementa în cadrul Programului Operational Comun România – Republica Moldova 2014-2020. “A fost o vizitã scurtã, în cadrul cãreia am pus la punct câteva detalii despre viitoarea noastrã colaborare. Am semnat acordul si am identificat domeniile pe care ne vom axa, adicã învãtãmânt, culturã si situatii de urgentã (ISU). De asemenea, s-a luat în calcul si problema restaurãrii obiectelor de patrimoniu, pentru cã avem în plan renovarea bibliotecii municipale”, a declarat primarul Dumitru Boros. Acesta a fost însotit si de primarul comunei Fãlciu, Neculai Moraru.

http://www.vremeanoua.ro/primarul-barladului-a-semnat-contractul-de-%E2%80%9Cinfratire%E2%80%9D-cu-cahul

 

  1. Lipsa de reacție a României față de de pozițiile fățiș antiromânești și proruse ale președintelui Igor Dodon

Acţiunile de bună credinţă şi sprijin ale României faţă de Republica Moldova au intrat în faza „nici o faptă bună nu va rămâne nepedepsită”, consideră Iulian Chifu în analiza publicată în Adevărul. El se referă în primul rând la lipsa de reacție a opoziției politice și chiar a liderilor de opinie față de pozițiile fățiș antiromânești și proruse ale președintelui Igor Dodon. România e mai degrabă criticată de opoziție că acordă sprijin regimului Dodon. Cam același lucru tinde să se spună și despre ajutorul pe care îl poate da Uniunea Europeană, și pentru care guvernul de la Chișinău se luptă totuși. Igor Dodon a decretat anul 2018 anul Ștefan cel Mare, iar această decizie trebuie privită ca o „impietate”, socotește analistul, pentru că președintele Republicii Moldova nu recunoaște existența Moldovei de la 1991, când s-a declarat independentă, ci revendică „vechimea Republicii Moldova, (…) din perioada principatului medieval Moldova”, pe care o contrapune „unei variante de stat modern român plasată de istoriografia moldovenistă la Regulamentele organice – prima Constituţie a Principatelor române 1821-1829 – la Unirea Principatelor de la 24 ianuarie 1859, sau chiar la 1 decembrie 1918.

https://www.europalibera.org/a/revista-presei-romanesti/28623185.html

 

  1. De la Alba Iulia la Chișinău! Marșul pentru Centenar

O nouă inițiativă majoră a unioniștilor va avea loc în vara anului 2018. Sub genericul „Marșul pentru Centenar”, mii de persoane de pe ambele maluri de Prut se vor deplasa pe jos dinspre capitala Unirii, Alba Iulia, spre capitala Republicii Moldova, Chișinău, pentru a transmite mesajul „2018 e despre Basarabia”. În drumul lor, timp de mai multe săptămâni, participanții la marș vor traversa Munții Carpați și Prutul, transmite Romanian Global News.

Toți cei care doresc să fie prezenți la marș trebuie să își rezerve locul de acum, trimițând un e-mail la adresa contact@actiunea2012.ro.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/eveniment/25277-de-la-alba-iulia-la-chiinu-marul-pentru-centenar.html

 

  1. Românitatea, miezul viu al europenităţii de la Chişinău

Afirm că în Republica Moldova, orice europenitate este un vas golit de conţinut în absenţa românităţii. Românitatea ne defineşte ca trăitori sub soare, sub cerul senin, purtători ai limbii noastre strămoşeşti, moştenite de la neînfricaţii luptători ai romanilor, care şi-au schimbat sandalele, tunicile şi togile pe opinci, iţari, sumane, cojoace şi căciuli şi s-au apucat de păstorit pe dealurile, câmpiile şi în munţii noştri, cot la cot cu cei pe care nu i-au învins niciodată, geto-dacii.

http://www.timpul.md/articol/romanitatea-miezul-viu-al-europenitatii-de-la-chisinau-112755.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ