Moldova obligată de CEDO să plătească 20000 de euro

0
72

CEDO
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru tortură şi rele tratamente, încălcarea dreptului la un proces echitabil şi violarea respectului corespondenţei şi a dreptului la viaţă privată.
CEDO a dictat plata unor daune de 20000 de euro reclamantului Tudor Ciorap, precum şi plata a 1150 de euro cheltuieli de judecată.

Tudor Ciorap, în vârstă de 42 de ani, şi diagnosticat cu schizofrenie, a fost arestat pe 23 octombrie 2000, fiind suspectat de fraudă.

El a fost plasat în centrul de detenţie al Ministerului Justiţiei, într-o celulă de 12 metri pătraţi în care erau 10 deţinuti, iar apoi a fost transferat într-o altă celulă în care unii deţinuţi erau bolnavi de tuberculoză.

De asemenea, Tudor Ciorap a declanşat greva foamei în semn de protest, fiind hrănit cu forţa.

Curtea Supremă de Justiţie a respins plângerile sale, o hotărâre definitivă şi irevocabilă fiind pronunţată în acest sens pe 21 aprilie 2004.

CEDO a admis plângerea lui Tudor Ciorap, ajungând la concluzia că tratamentul la care a fost supus în dtenţie încalcă articolul 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului care interzice tortura şi relele tratamente.

De asemenea, Curtea Europeană a decis că Republica Moldova a încălcat în cazul lui Tudor Ciorap şi dreptul la un proces echitabil şi dreptul la viaţă privată, prin oprirea unor vizite ale membrilor de familie la centrul de detenţie.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/06/070619_moldova_cedo_ciorap.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ