Moldova şi România se angajează reciproc să aibă grijă de mormintele de război

0
80

Militarii şi alte persoane care au murit în timpul celor două războaie mondiale, cât şi în perioada postbelică, au dreptul la locuri de odihnă veşnică demne, se menţionează în proiectul Acordului privind îngrijirea mormintelor de război, care va fi semnat de guvernele Republicii Moldova şi României. Cabinetul de miniştri de la Chişinău a aprobat acest proiect de acord şi i-a acordat împuterniciri ministrului apărării, Vitalie Marinuţă, să-l semneze, transmite Info-Prim Neo.

Părţile se angajează reciproc să aibă grijă de mormintele de război. De asemenea, vor face schimb de informaţii despre militarii şi alte victime înhumate pe teritoriile statelor lor.
Mormintele vor fi amenajate pe cheltuiala statului unde sunt acestea. Dar un stat va putea cere celuilalt ajutor sub formă de forţă de muncă, materiale de construcţie şi alte materiale.
Acordul prevede şi punerea în folosinţă gratuită pe termene nelimitate, pe bază de reciprocitate, terenurile unde sunt mormintele.

Documentul stipulează şi procedura de exhumare şi reînhumare a rămăşiţilor pământeşti ale militarelor sau altor victime ale războiului, care se va face exclusiv la cererea în scris a uneia dintre părţi cu acordul celeilalte.

sursa: Info-Prim Neo

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ