Moldovenii ne iau faţa la vizele pentru SUA

0
65

Ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, Michael Kirby, a propus Republicii Moldova semnarea unui acord cu administraţia Bush privind liberalizarea regimului de vize. Oferta a fost făcută în timpul unei întrevederi dintre diplomatul american şi vicepremierul Andrei Stratan, ministrul afacerilor externe şi al integrării europene.

Un comunicat al respectivei instituţii precizează că reprezentanţii serviciilor consulare din Statele Unite şi Republica Moldova se vor întâlni în curând pentru discuţii pe această temă, în vederea finalizării şi semnării Acordului de Liberalizare a regimului de vize. Decizia Washingtonului e surprinzătoare, ştiut fiind faptul că administraţia americană este extrem de rigidă şi selectivă în privinţa acordării vizelor de intrare pe teritoriul SUA, având diferende pe această temă inclusiv cu statele din Uniunea Europeană. În plus, până nu de mult, rapoartele diferitelor organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale (de pildă, ultimul raport al Supporting Human Rights and Democracy) făceau praf conducerea politică de la Chişinău şi administraţia moldovenească, pe toate direcţiile, de la corupţie până la încălcări grave ale libertăţii de expresie.

 

Statele Unite sprijină integritatea teritorială a republicii

Potrivit aceleiaşi surse, ambasadorul american a reiterat, pe parcursul discuţiilor, sprijinul autorităţilor de la Washington în privinţa problemei transnistrene. În viziunea Statelor Unite, aceasta nu poate fi soluţionată decât prin respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, precum şi a angajamentelor internaţionale asumate în cadrul OSCE.

Oficialul american a încurajat autorităţile moldovene în sensul continuării proceselor de democratizare şi consolidare a statului de drept, precum şi de creare a unei economii de piaţă funcţionale.

Statele Unite au stabilit relativ recent un plan ambiţios de colaborare bilaterală cu Chişinăul, pe multiple domenii, desfăşurat prin Corporaţia Provocarea Mileniului (Millenium Challenge Corp.). În decembrie 2006, Vladimir Voronin s-a întâlnit personal, în prezenţa ambasadorului Kirby, cu Maureen Harrington, preşedinta corporaţiei.

România aşteaptă din 2005 pe lista ţărilor cu vize în curs de liberalizare

Statele Unite au acceptat, în 2005, în timpul primei vizite a lui Traian Băsescu la Washington, în calitate de preşedinte, să ia în considerare liberalizarea regimului de vize pentru români. Gestul a constat în includerea României, alături de Polonia şi Slovacia, pe lista în pregătire pentru liberalizarea deplasării persoanelor în Statele Unite. Acest proces este însă de lungă durată şi poate ţine 3-4 ani.
O explicaţie posibilă ar fi scăderea interesului american faţă de România, dar şi de alte ţări estice recent intrate în UE, care nu vor mai avea libertatea să acţioneze în nasul „bătrânei Europe”, aşa cum s-a întâmplat când Statele Unite au declanşat războiul din Irak. Şi nici să susţină cu aceeaşi promptitudine politicile Washingtonului în curtea din spate a Uniunii. Cum se face însă că la Washington a crescut, brusc, bunăvoinţa faţă de Republica Moldova, o ţară până nu demult serios încondeiată în mai toate rapoartele organizaţiilor guvernamentale sau neguvernamentale americane, la capitolele „corupţie”, „încălcarea drepturilor omului”, „îngrădirea libertăţii de expresie” etc. Tot o declaraţie a ambasadorului SUA la Chişinău aduce o posibilă lămurire. Statele Unite, spune diplomatul, nu văd soluţionarea problemei transnistrene decât prin respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Or, nu e niciun secret că regimul de la Tiraspol şi aspiraţiile sale secesioniste au găsit sprijin de nădejde la Moscova şi înţelegere la Vladimir Putin. Acelaşi Putin care, recent, a atacat Statele Unite la baionetă, provocând fiori de „război rece”. Atrăgând Moldova de partea sa, cu declaraţii privind sprijinul pentru integritatea teritorială şi liberalizarea vizelor, Statele Unite ar putea înfige un ghimpe sâcâitor în coasta Rusiei. Merită, având în vedere noile evoluţii ale Kremlinului.

Sursa: Adevarul

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ