Moldovenii nu renunta la rontait seminte de floarea soarelui nici chiar in Italia

0
60

Se pare ca nici chiar aflandu-se la munci in Italia, moldoveni nu renunta la obiceiul de a rontai in timpul liber seminte de floare soarelui, informeaza Agentia DECA-press.

Revenita din Italia la bastina pentru cateva zile, Victoria, o tanara femeie din Balti care lucreaza de cativa ani la Parma, povesteste ca, prin intermediul unui autocar, migrantii moldoveni primesc o data pe saptamana din Moldova colete cu produse care nu se prea gasesc prin magazinele italiene. Cel mai mult sunt in cautare semintele de floarea soarelui, care sunt comercializate de catre soferii moldoveni la un pret de 50 eurocenti paharul. Sunt foarte mult solicitate tigarile si integramele in limba rusa.
Preturile la unele produse din Moldova sunt acceptabile pentru migrantii moldoveni. Astfel, o scrumbie (numita si acolo seliodka) trage la 3 euro, iar o cutie de ciocolate fabricata la „Bucuria” costa 4 euro. Un cartus de tigari costa, in medie, 25 de euro, iar un kilogram de hrisca – 3 euro. De regula, migrantii moldoveni primesc de acasa colete cu carne, branza de oi si chefir. Este adevarat ca italienii nu prea inteleg predilectia noastra pentru seminte de floarea soarelui si hrisca, spune Victoria. Ei spun ca in Italia doar pasarile mananca rasarita.
O alta ciudatenie a moldovenilor in viziunea italienilor sunt cumetriile. Ei nu inteleg de ce moldovenii chiuie la asemenea evenimente. Se intampla ca unii cumetri sau invitati italieni sa paraseasca evenimentul auzind chiotele moldovenilor, povesteste Victoria. De regula, pe mese la cumetrii se pun sarmale aduse din Moldova. Cumetrii daruiesc, in medie, intre 300 si 500 de euro pentru finul lor, iar parintii finului „pun”, de regula, pe colaci (adusi din Moldova) cuptoare cu microunde. Aceasta este ultima tendinta la cumetriile moldovenesti la Parma.
Unii migranti care stau bine pe picioare isi permit sa invite interpreti din Moldova. Astfel, la o recenta nunta din Parma mesenilor le-a cantat Anatol Marzenco, care, zise-se, a fost remunerat cu un onorariu de circa trei mii de euro.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ