Basarabenii pot concura pentru 1050 de locuri in universitatile din Romania

0
49

Romania ofera, in anul curent, pentru tinerii din Moldova 1050 de locuri pentru studii superioare, 165 de locuri pentru masterat si 30 de burse pentru studii rezidentiale.

Potrivit Ministerului Educatiei din Romania, pentru studii superioare sunt oferite 1000 de locuri cu burse si 50 de locuri fara achitarea taxei de scolarizare si fara bursa.

Din cele o mie de burse, 399 vor fi oferite moldovenilor, care au absolvit liceele din Romania, alte 601 burse fiind acordate absolventilor de licee din Moldova, indiferent de promotie. Totodata, cele 50 de locuri, fara bursa sunt oferite detinarilor diplomelor de BAC din Moldova.

La studii de masterat, pentru moldoveni sunt rezervate 90 de burse si 75 de locuri fata achitarea taxei de scolarizare si fara bursa. Toate locurile la studii de masterat sunt rezervate moldovenilor, care au facut studii superioare in Romania.

Atat candidatii moldoveni pentru studii superioare, cat si cei pentru studii de mastereat, care au absolvit in Romania, vor depune actele si vor concura in aceeasi perioada cu cetatenii romani.

Candidatii din Moldova vor depune dosarele in perioada 1 iulie – 10 august curent prin posta, recomandat, la sediul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (str. Sripu Haret nr 12, sectorul 1, Bucuresti, cod 010176). Pachetul de documente urmeaza sa includa cererea de inscriere, copii ale diplomei de bac si a foii matricola, a certificatului de nastere, a certificatului de casatorie, a adeverintei medicale tip, a buletinului de identitate si a anexei si copia pasaportului. Totodata, candidatii urmeaza sa alipeasca o fotografie 3X4 la cererea depusa.

Moldovenii, care nu vor reusi sa se inscrie pe unul din locurile mentionate, vor putea candida pentru studii cu taxa in lei la una din universitatile din Romania, cuantumul taxei fiind egal cu cea a romanilor.

Amintim ca Guvernul Romaniei ofera burse tinerilor din Republica Moldova in lipsa unui acord incheiat cu autoritatile de la Chisinau.

Sursa:reporter.md

NICIUN COMENTARIU

  1. cum putem face rost de cererea de inscriere?si listele cu universitatile la care putem depune dosarele?daca depunem dosarele prin posta pe data de 10 august avem sansa de a fi admisi sau e prea tirziu?

  2. spuneti-ne ceva despre ofertele burselor de masterat pentru studentii care au absolvit universitatea in Republica Moldova , indeosebi ceva legat de stiinte politice& relatii internationale. va multumesc anticipat.

  3. De ce eu ca absolventa a liceului in romania nu pot concura pentru a obtine o bursa ci la cu taxa da?e jenant sa spui k ai facut 4 ani in romania si sa nu poti depune actele la o facultate la care iti doresti si anume unde statul vrea nu e corect si fff suparator 🙁

  4. sunt studenta la ASE dar in Basarabia,,,si as vrea tare sa stiu daca pot face rost de o bursa pentru masterat in Romania,,in cazul in care nu am facut facultatea in aceasta tara??si daca da de ce ma nevoie si care este procedura de obtinere…….multumesc anticipat

  5. La moment sunt ultimul an de studii la ASE in Chisinau, si as vrea tare mult sa fac master in Romania. E posibil sa obtii o bursa la master in Romania, in cazul in care ai facut studii superioare in R. Moldova? Daca da, atunci care este procedura?
    Astept mult un raspuns ! Va multumesc !!!

LĂSAȚI UN MESAJ