Monica Macovei a fost aleasă preşedintele delegaţiei PE pentru R. Moldova

2
123

Europarlamentarul român Monica Macovei a fost ales joi în funcţia de preşedinte al delegaţiei interparlamentare a Parlamentului European cu Republica Moldova, în cadrul şedinţei constitutive a acestei delegaţii, se arată într-un comunicat al Partidului Popular European.

„Ca preşedinte voi încuraja şi susţine reformele, în interesul Republicii Moldova şi al poporului moldovean”, a declarat Macovei imediat după preluarea funcţiei. Aceasta a afirmat că va sprijini autorităţile moldovene pentru îndeplinirea angajamentului lor privind integrarea europeană.

Delegaţia initerparlamentară cu R. Moldova urmează să ţină o şedinţă comună cu Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, care va avea loc la 28 septembrie la Bruxelles.

Pe agenda acestei reuniuni sunt prevăzute discuţii cu viceministrul afacerilor externe şi integrarii europene al Republicii Moldova, Natalia Gherman.

România aşteaptă în prezent o normalizare a relaţiei cu R. Moldova, pe măsură ce Chişinăul îşi configurează structurile de conducere ale ţări. Joi a fost stabilită la Chişinău noua structură a Guvernului, iar Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv asupra circumstanţelor care justifică asigurarea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova, interimat ce va fi exercitat de preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu până la desemnarea noului şef al statului.

De altfel, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat luni că va suspenda hotărârea Guvernului prin care Republica Moldova a introdus vize pentru cetăţenii români, estimând că formalităţile vor fi finalizate până cel târziu vineri, măsura urmând să intre în vigoare imediat.

Măsura de introducere a vizelor a fost criticată de mai mulţi oficiali europeni, care au cerut Chişinăului să respecte prevederile legale la care s-a angajat.

Ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, s-a arătat, la rândul său, optimist în acest sens, la începutul lunii septembrie. „Ridicarea vizelor privind circulaţia cetăţenilor români în Republica Moldova este o solicitarea adresată în primul rând de UE, prin concluziile Consiliului din primăvară. Alături de funcţionarea normală a statului de drept şi asigurarea şi apărarea drepturilor cetăţeneşti, această solicitare privind ridicarea vizelor este un reper european faţă de care vom putea judeca opţiunile europene ale oricărui guvern de la Chişinău”, a declarat şeful diplomaţiei române.

„Vom vedea care sunt perspectivele. Cred că în condiţiile în care perspectivele europene sunt declarate în acest moment la Chişinău, un astfel de gest nu poate lipsi”, a spus Diaconescu.

Sursa: NewsIn

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ