Moş Gheorghe şi ideea reunirii

0
52

Reprezentanţii aşa-zisei comunităţi a moldovenilor din România fac pe naivii, declarând presei că nu s-au aşteptat ca iniţiativa lor să fie folosită în scopuri politice de unele „grupuri de interese”.

Dar ei înşişi, nesiliţi de nimeni, au păşit pe terenul politicii atunci când au hotărât să înfiinţeze o organizaţie „de apărare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români de origine moldovenească”, şi s-au pornit să o lanseze nu la Iaşi, unde au înregistrat-o, ci la Chişinău. Să presupunem că ei nu ştiau despre pretenţiile lui Voronin de a reprezenta Moldova lui Ştefan cel Mare, dar de ce tăceau atunci când Stepaniuc îi trata ca pe reprezentanţii celei de-a „39-a diaspore moldoveneşti din lume”? Ei nu numai că s-au lăsat atraşi în „show-urile” organizate cu acest prilej de Voronin şi tovarăşii săi, dar au manifestat şi iniţiativă, vorbind la M1 despre etnia şi limba moldovenească şi discriminarea moldovenilor în România, întrecând în acest sens orice aşteptări ale gazdelor comuniste. O contribuţie mai mare la cauza antiromânească nici că se putea. Să nu fi înţeles „rudele lui Russo” că în felul acesta puneau la îndoială temeinicia constituirii statului român?

Există tentaţia de a vedea în spatele acţiunilor lor o mână subversivă, mai cu seamă că şi climatul geopolitic de după alierea României cu SUA şi intrarea în UE pare favorabil naşterii de scenarii destabilizatoare în capetele paranoice care visează să controleze din nou această zonă. Interviul de miercuri al ministrului rus de Externe, acordat ziarului „Rossiiskaia gazeta”, dovedeşte că Moscova este foarte atentă la relaţiile de apropiere dintre România şi RM. Totuşi, dacă mergem numai pe această direcţie, vom ajunge să credem că şi intenţiile de suspendare a proamericanului Băsescu pot fi puse la cale printr-o operaţiune de răzbunare prorusească. Trebuie să recunoaştem că fără o prostie elementară a celor implicaţi iniţiativa respectivă avea să moară în faşă. Idei de felul acesta pot să germineze doar pe terenul unor frustrări suplimentate de o bună doză de incompetenţă şi ignoranţă, ceea ce au şi dovedit-o cu prisosinţă „colegii noştri” sosiţi la Chişinău. Fireşte, nu putem nega că există în România un specific moldovenesc, că se râde şi se ironizează pe seama moldovenilor şi de dincolo şi, mai nou, de dincoace de Prut. Dar trebuie să recunoaştem că se râde şi pe seama ardelenilor şi pe seama oltenilor. E suficient să vizitezi câteva site-uri cu bancuri româneşti ca să te convingi de aceasta. Faptul că de moldoveni se râde poate mai des şi mai altfel ţine de specificul moldovenesc şi e problema moldovenilor, nu a celor care râd.

Pe de altă parte, agitaţia pe care a stârnit-o apariţia „troicăi” moldovene de peste Prut la Chişinău, vorbeşte nu numai despre antiromânismul patologic al lui Voronin şi al tovarăşilor săi, dar şi despre nivelul lor intelectual, care nu-l depăşeşte pe al unui consilier municipal de Huşi. Liderii comunişti sunt în mod evident nesănătoşi la cap, dacă au crezut că pot profita politic pe seama unor persoane rătăcite în propriile intenţii.

Oricum, ideea aşa-zisei comunităţi a moldovenilor din România trebuie privită, ca orice inepţie, şi cu o doză sănătoasă de ironie. Ea nu poate avea decât efectul unui foc de paie. De aceea cred că are dreptate Mihai Răzvan Ungureanu să spună, întrebat fiind dacă Ministerul de Externe al României va lua o poziţie oficială faţă de afirmaţiile şefului statului moldovean, că „MAE nu analizează fantezii politice”.

Pe de altă parte, fanteziile de acest fel sunt ca un băţ cu două capete. Moş Gheorghe ar putea ajunge la alte concluzii decât Voronin. Aflând, pentru prima dată după 1944, din surse oficiale, că dincolo de Prut locuiesc moldoveni, într-un număr mult mai mare decât în RM, nu se poate să nu-i treacă prin cap într-o zi, fie şi printr-o simplă întâmplare a gândirii logice, ideea reunirii.

autor:Nicolae Negru

sursa:http://www.jurnal.md/article/2747/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ