Moscova înfuriată cere pedepsirea lui Iurie Roşca

5
107

Armata rusa afara din tara!Un politolog rus cere Moscovei să-i declare persona non-grata pe Iurie Roşca şi pe activiştii creştin-democraţi şi îl avertizează pe Voronin că va plăti scump pentru faptul că acceptă parteneriatul cu PPCD.
Preşedintele PPCD, vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Roşca, a umplut ruşilor „paharul răbdării”, după ce a declarat într-un interviu acordat agenţiei române de ştiri NewsIn, că Moldova se află într-un război geopolitic cu Federaţia Rusă şi că este necesar să nu permitem ca la alegerile din anul viitor să vină la putere forţe politice proruseşti. Declaraţia vicespicherului moldovean a stârnit rumori la Kremlin, mai mulţi demnitari ruşi, inclusiv Ministerul rus de Externe, acuzând oficial PPCD de naţionalism şi, totodată, manifestând un scepticism agresiv faţă de parteneriatul politic dintre PCRM şi PPCD, instituit după 4 aprilie 2005.

Iată ce declară reprezentantul Asociaţiei politologilor ortodocşi din Rusia, Pavel Bukarski, într-un interviu acordat agenţiei ruse Regnum:

„Rusia ar trebui să-i aducă la cunoştinţă preşedintelui moldovean Vladimir Voronin că pentru parteneriatul politic cu rusofobul Iurie Roşca va trebui să plătească, şi încă din greu. Primul lucru pe care ar trebui să-l facă Rusia este să-l declare pe Iurie Roşca şi pe toţi activiştii din PPCD persona non-grata şi să le interzică intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse”.

Totodată, Bukarski se arată „nedumerit”, într-un mod arogant şi agresiv, caracteristic ruşilor, subliniind că nu înţelege cine l-a împuternicit pe Iurie Roşca să dea declaraţii în numele întregii Moldove şi de ce acestuia îi este permis să condamne permanent acţiunile Rusiei. „El (Iurie Roşca – n.n.) este liderul unui partid marginal care nu dispare de pe arena politică datorită sprijinului pe care i-l acordă personal Vladimir Voronin. Trebuie de remarcat că PPCD este singurul partid de opoziţie căruia îi este mai mult decât permis să desfăşoare acţiuni antiruseşti gălăgioase „legale” şi să declare Rusia drept duşman sau să ceară retragerea pacificatorilor ruşi din regiune”.

Voronin are nevoie de PPCD pentru a fura voturile aripei liberale şi AMN, consideră Bukarski
Potrivit politologului rus, Vladimir Voronin are nevoie de PPCD, în primul rând, pentru a fura voturi, la viitoarele alegeri, de la aripa liberală, „aflată într-o continuă creştere”, şi de la Alianţa Moldova Noastră. „Moscova ar trebui să fie foarte atentă la rolul pe care îl joacă în politica moldovenească Iurie Roşca şi să înţeleagă de ce acestuia îi este permis să declare război Rusiei, fără a fi pedepsit. Voronin nu este rusofob, el este, pur şi simplu, cel mai tipic reprezentant al nomenclaturii partinice vechi şi cinice. Pe ambii, şi pe Voronin, şi pe Roşca, îi uneşte un calcul politic cinic şi rece – îşi asigură reciproc supravieţuirea pe arena politică”, constată politologul rus.

Bukarski a mai accentuat că Rusia are destui prieteni şi parteneri chiar şi pe malul drept al Nistrului, nemaivorbind de Transnistria şi Găgăuzia. „Foarte mulţi reprezentanţi de elită ai clasei politice şi ai oamenilor de afaceri moldoveni ar dori ca relaţiile Rusiei cu Moldova să fie, cel puţin, la fel de bune ca cele cu Belarus sau Kazahstan. Fără îndoială că acest lucru şi-l doresc şi cei 750 mii de moldoveni care lucrează sau trăiesc permanent pe teritoriul Rusiei. Însă, pentru ca la conducerea Republicii Moldova să vină adevăraţii prieteni ai Rusiei, Moscova ar trebui să aibă grijă ca în Moldova să fie activată nu o mişcare prorusească marginală, ci una puternică şi influentă. De aceea, este necesar ca autorităţile ruse să elaboreze o strategie exactă şi bine gândită în ceea ce priveşte Moldova”, a concluzionat reprezentantul Asociaţiei politologilor ortodocşi din Rusia, Pavel Bukarski.

Moscova doreşte excluderea din politică a lui Iurie Roşca din cauză că acesta îi împiedică, de fiecare dată, să-şi materializeze planurile de subordonare a Republicii Moldova

Ura Moscovei faţă de Iurie Roşca şi PPCD a fost manifestată în mai multe rânduri, amplificându-se, în special după ce, sub presiunile liderilor şi adepţilor PPCD, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a refuzat, în 2003, să semneze Memorandumul Kozak, document prin care urma să fie legalizată prezenţa armată rusă din Transnistria, iar statul constituţional Republica Moldova să fie desfiinţat şi transformat într-o federaţie aflată sub controlul total al Kremlinului. Decizia riscantă a lui Vladimir Voronin i-a înfuriat atunci pe ruşi, care au decis să-l „schimbe”, la alegerile din 2005, în favoarea unor aşa-zise forţe democratice, însă loiale Moscovei. Şi acest plan a fost dejucat cu aportul semnificativ al liderului creştin-democrat Iurie Roşca, care şi-a determinat colegii din fracţiunea parlamentară să-l voteze pe Voronin pentru un nou mandat de preşedinte, în schimbul unor garanţii care să apropie Moldova de Uniunea Europeană, implicit să o îndepărteze de Rusia.

Este de menţionat şi faptul că, în ultima perioadă, Iurie Roşca a avertizat, cu diverse ocazii, despre o nouă tentativă a Kremlinului de a-şi instaura la guvernare în Republica Moldova, după alegerile din anul viitor, o conducere care să-i fie loială şi care să-i legalizeze prezenţa militară în stânga Nistrului, pentru a opri „expansiunea” NATO şi UE în zona Mării Negre. Liderul creştin-democrat a nominalizat chiar reprezentanţii clasei politice de la Chişinău care se subordonează ordinelor venite de la Moscova, printre care principalii vizaţi sunt fostul primar de Chişinău, liderul AMN, Serafim Urechean, şi proaspătul preşedinte liberal-democrat Vladimir Filat, aflat într-o relaţie de amiciţie şi colaborare cu fostul şef al Securităţii moldoveneşti, Valeriu Pasat, care deţine, conform scenariilor ruseşti din 2005 şi prezent, rolul de conducător al acţiunilor de destabilizare şi răsturnare a actualei situaţii politice de la Chişinău şi căruia i-a fost încredinţat să împiedice tendinţa mereu crescândă a Republicii Moldova de a se apropia de spaţiul euroatlantic.

http://www.flux.md/articole/5327/

5 COMENTARII

  1. Mult m-am gandit la ce a facut Rosca cu electoratul,dar sper ca a facut0o din dragoste pt poporul roman.Ma gandesc: nu cumva a mers pe premiza, ca pe dusman trebuie sa-l ai aproape? Poate ca,daca nu era Rosca noi demult eram uniti cu Rusia(doamne fereste)?

  2. E o dizinformare.Rosca e o persoana necesara Rusiei pentru crearea imaginii de opozitie nebuna si inconsecventa.Daca nu ma credeti uitativa unde a ajuns Moldova (cu o opozitie condusa de Rosca) si unde-s tarile Baltice care nu au marait la rusi, ci au actionat pentru binele propriului popor. Aproape sigur e omul serviciilor secrete rusesti.

LĂSAȚI UN MESAJ