Moscova s-a plictisit de spiritele de consumator ale liderului transnistrean

0
75

Vineri, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova, Andrei Stratan, si-a inceput vizita la Moscova. El a avut o intrevedere cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si cu presedintele Comitetului pentru afaceri externe al Dumei de Stat a Rusiei, Constantin Cosacev. In cadrul vizitei urmeaza sa fie discutate aspecte actuale de dezvoltare a dialogului politic moldo-rus, precum si situatia in domeniul reglementarii transnistrene, transmite Agentia INFOTAG.

Ziarul rUs „Kommesant” scrie ca vizita are loc pe fundalul incalzirii relatiilor dintre cele doua state si semnifica o intensificare a legaturilor de prietenie. Totodata, publicatia remarca o racire in relatiile ruso-transnistrene, apreciind ca Moscova „s-a plictisit de spiritele de consumator ale lui Igor Smirnov”, este revoltata de faptul ca „liderul transnistrean refuza categoric sa stabileasca relatii cu Chisinaul chiar si pe baza de confederatie, in care Rusia garanteaza pentru statutul special al regiunii, ci continua sa viseze la intrarea RMN in componenta Federatiei Ruse, dupa exemplul regiunii Kaliningrad”. „Acest lucru a ajuns sa fie atit de iritant incit pe piata Smolensk si in Consiliul de Securitate unii se gindesc sa caute pe cineva care sa-l  38;nlocuiasca pe actualul presedinte al RMN”, afirma „Kommersant”, in numarul din 6 aprilie.

Publicatia informeaza ca, deocamdata, Rusia aplica impotriva Tiraspolului rasculat pirghii economice, inghetind ajutoarele financiare care s-au injectat lunar in republica autoproclamata, din anul trecut. „Fireste, l-am strins la zid! Este prea simplu sa traiesti stabilindu-ti un buget fara limite cu un deficit $100 mln, atunci cind stii ca exista sponsori benevoli. Rusia nu se va ocupa de dotari in permanenta. Daca le este greu, sa mai stringa cureaua. Ei au crezut ca le vom cirpi orice gaura in buget. Avem si in Rusia destule regiuni de acest fel”, citeaza ziarul o sursa din Ministerul rus al Afacerilor Externe. „Kommersant” afirma ca presiunile dure deja isi au efectul: Transnistria isi bate capul cum sa acopere gaurile bugetare, „suspenda in graba programele sociale si reduce finantarile pentru sfera educatiei”.

„Toate acestea nu ii aduc un plus de popularitate lui Smirnov care, in ultima vreme, este extrem de ingrijorat din cauza racirii relatiilor cu Moscova. Moscova insa, nu are de gind sa slabeasca presiunea pina domului Smirnov nu ii vor veni mintile la cap. Acum, dupa deteriorarea definitiva a relatiilor cu Georgia, regiunea transnistreana a ramas unica zona de conflict din spatiul post-sovietic in care Rusia mai poate aparea in postura de pacificator eficient. Daca planul Moscovei va reusi, Vladimir Putin va obtina sansa sa demonstreze Occidentului ca Rusia nu numai ca este capabila sa joace rolul de tampon intre partile implicate in conflict, dar si sa le impace. De dragul acestui rol poate fi sacrificat si un politician ca Igor Smirnov”, scrie „Kommersant”.
sursa: azi.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ