Muşuc uzurpatorul?

0
61

Musuc
Cele 11 chestiuni incluse pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Consiliului Municipal Chişinău (CMC) s-au referit la operarea de modificări în cadrul de organizare şi funcţionare a instituţiei şi a comisiilor municipale. Potrivit proiectelor de decizii pregătite, preşedinte al majorităţii comisiilor CMC urma a fi ales preşedintele Consiliului, Eduard Muşuc. Chestiunile propuse spre votare au provocat revolte în rândul consilierilor PL, PLDM şi AMN. Aceştia l-au acuzat pe Muşuc de abuz în exercitarea funcţiei de preşedinte CMC. Scopul final urmărit de noul preşedinte al Consiliului, în opinia lor, este de a submina activitatea primarului general Dorin Chirtoacă.

„Pofta creşte mâncând”

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Municipal Chişinău (CMC), de ieri, figurau 11 chestiuni privind modificarea cadrului organizatoric şi de funcţionare al CMC. Este vorba despre modificarea regulamentului de funcţionare al CMC şi a componenţelor numerice şi nominale ale comisiilor municipale de specialitate. Potrivit proiectelor de decizii, cele mai multe comisii ale CMC ar putea fi conduse de unul şi acelaşi preşedinte, care se regăseşte şi în prezidiul şedinţelor CMC – de Eduard Muşuc. Consilierii din fracţiunile PL, PLDM, AMN l-au acuzat pe Muşuc de abuz în exercitarea funcţiei de preşedinte CMC. „Se propune, de fapt, dublarea unor structuri deja existente în CMC, iar domnul Eduard Muşuc se vede nu doar preşedinte al Consiliului, dar şi preşedinte al majorităţii comisiilor care deja există şi funcţionează. Se vede că, domnule Eduard Muşuc, pofta creşte mâncând. Prevedem că, în continuare, va urma răfuiala cu şefii de direcţii, urmează viceprimarii, iar ţinta finală este primarul Dorin Chirtoacă”, a opinat consilierul Partidului Liberal (PL), Corina Fusu.

„Hai, puni la vot?”

De aceeaşi părere a fost şi fracţiunea Alianţa Moldova Noastră (AMN). „Domnul Muşuc doreşte să facă din CMC un aparat a preşedintelui, împotriva legii. Se urmăreşte schimbarea numărului şi a componenţei comisiilor de specialitate cu scopul de a crea o majoritate comună în aceste comisii şi asta constituie dovada că există o nouă partajare a funcţiilor”, a opinat Oleg Cernei, consilier AMN. Aleşii locali au lucrat astăzi până la ora patru şi au reuşit să examineze doar două chestiuni de pe ordinea de zi, inclusiv cea cu privire la crearea unei comisii speciale pentru elaborarea noii redacţii a Regulamentului de constituire şi funcţionare a CMC. Proiectul a fost votat de PCRM, PPCD, PSDM şi PUM, în timp ce consilierii AMN, PL şi PLDM au protestat zgomotos. Deşi aleşii din fosta coaliţie majoritară cereau întreruperea şedinţei, Eduard Muşuc era ghidat din sală de preşedintele fracţiunii PCRM, Svetlana Popa, „Hai, puni la vot?”, îl îndemna ea pe preşedinte.

Schimbările în CMC sunt inevitabile

Deţinând majoritatea în CMC, noua coaliţie majoritară urmează să modifice structura comisiilor de specialitate şi componenţa nominală a acestora. Dacă proiectele vor fi votate fără modificări, aşa cum s-a întâmplat şi ieri, Eduard Muşuc va prezida nu doar şedinţele CMC, ci şi majoritatea şedinţelor de comisii. „Dumneavoastră ca preşedinte al CMC nu aveţi dreptul să prezidaţi şi comisiile de lucru. Asta v-ar permite să influenţaţi deciziile consilierilor şi să aduceţi pe ordinea de zi a şedinţelor ce vă convine vouă”, a declarat Mihai Ghimpu. Consilierul PL, Tatiana Gutium, medic de specialitate, s-a îngrijorat de starea lui Muşuc. „Domnule Eduard Muşuc, mă întrebam ca medic dacă o să fiţi în stare, din punct de vedere fizic, să munciţi atât de mult”. Consilierul liberal a reuşit să vorbească de la tribuna centrală doar după ce a solicitat câteva minute să ia cuvântul. Eduard Muşuc a „fost nevoit” să pună la vot şi această doleanţă. De această dată, aleşii locali din toate fracţiunile au votat unanim.

Chirtoacă cere permisiunea lui Muşuc

Primarul Dorin Chirtoacă mai că a fost alungat de la tribuna centrală a sălii de şedinţă de preşedintele CMC, Eduard Muşuc. Preşedintele s-a supărat pe primar pentru că acesta a încercat să ia cuvântul fără permisiune. Cei doi lideri de la primărie vorbeau concomitent până când Muşuc a îndrăznit să-i facă observaţie primarului general. „Domnule primar, vă rog, nu interveniţi în activitatea Consiliului, dacă vreţi să luaţi cuvântul, vă rog să cereţi permisiunea”, l-a mustrat pe primar Muşuc. Edilul capitalei a ştiut să cedeze şi a putut să vorbească la microfon. „Aceste chestiuni care sunt examinate primele pe ordinea de zi sunt total nepotrivite cu situaţia din republică. Vorba ceea – satul arde, dar baba se piaptănă. Presupun că acum trebuie să avem alte priorităţi, de exemplu, să ne concentrăm asupra înlăturării consecinţelor inundaţiilor şi să ne gândim cum să-i ajutăm pe oameni. Cred că aceste comisii mai pot aştepta şi le veţi examina după trecerea stihiei”, a opinat Dorin Chirtoacă.

http://www.jurnal.md/article/8020/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ