NATO – o soluţie pentru aderarea la UE

0
83

Interviu cu directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor din Bucureşti, Iulian Chifu

– În ce etapă se află procesul de soluţionare a conflictului transnistrean?

– Eu consider că Republica Moldova a intrat într-o perioadă în care fereastra de oportunitate pentru soluţionarea conflictului nistrean a fost închisă. Suntem într-o perioadă preelectorală în Federaţia Rusă. Aşteptăm alegerile prezidenţiale care ar putea fi chiar anticipate. Cred că, în acest moment, posibilitatea de a ajunge la o concluzie şi soluţionare a acestui conflict a scăzut enorm. Cred că Republica Moldova trebuie să ţină cont de trei ameninţări. Principala ameninţare este existenţa acestui conflict, cu toate componentele lui. Cea de-a doua ameninţare – o soluţie proastă, concesiile ireparabile sau pierderea unor instrumente de negociere în conflictul nistrean, doar din dorinţa de a găsi cu orice preţ o soluţie. Scopul principal nu trebuie să fie soluţionarea conflictului cu orice preţ, ci soluţionarea corectă, legală şi justă, spunem noi. O soluţie care să nu pună Republica Moldova în poziţia de a deveni un stat slab, ci de a-şi întări statalitatea. Cea de-a treia ameninţare de care trebuie să se ţină cont, este ca acest conflict să nu împiedice dezvoltarea Republicii Moldova. Suntem într-o perioadă extrem de complicată, în care europenizarea, democratizarea şi schimbările din RM devin o componentă prin intermediul căreia se poate ajunge la soluţionarea conflictului din stânga Nistrului. Principalul efort trebuie dus în aplicarea planurilor de acţiuni cu UE, în aplicarea prevederilor IPAP, deci nu numai adoptarea unor legi, ci chiar implementarea lor, schimbarea mentalităţilor prin efectul acestor asumări. Acestea devin cele mai importante, pentru că astfel RM nu-şi amanetează viitorul european, euroatlantic şi în egală măsură nu face concesii ireparabile, care o va face vulnerabilă ca formaţiune statală.

– Care ar putea fi soluţiile pentru acest conflict?

– Calea soluţionării acestei probleme trece prin reformele de democratizare. În momentul de faţă se vede din ce în ce mai mult nevoia de reformă a sistemului de securitate prin aplicarea planului de acţiuni Republica Moldova – NATO, care prevede şi un control social, politic, economic şi civil asupra sistemului de securitate naţională. S-a demonstrat faptul că reformele democratice ale economiei de piaţă pot fi blocate de ignorarea procesului de apropiere de NATO, care este chiar aici la graniţă cu Republica Moldova. Suma acestor reforme ar ajuta la găsirea unei soluţii pentru problema transnistrieană. Un alt element pentru soluţionarea acestui diferend este colaborarea trilaterală dintre România, Republica Moldova şi Ucraina, care prin reforme interne să poată atrage mai multe organisme internaţionale pentru soluţionarea acestei probleme.

– Cum apreciaţi statutul de neutralitate al Republicii Moldova?
– Acest statut nu a ajutat cu nimic Moldova. Acest statut creează unele impedimente pentru asumarea angajamentelor ferme în cadrul parteneriatului cu NATO pentru reformele sistemului de securitate naţională. Iar acest lucru împiedică celelalte reforme de democratizare a societăţii. Cred că acest statut creează o barieră pentru apropierea de spaţiul euroatlantic şi pentru pasul de aderare la Uniunea Europeană.

– Ce părere aveţi despre relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă?

– Republica Moldova are dreptul să aibă relaţii cu toate statele lumii. Relaţia dintre Moldova şi Rusia este una neproporţională, iar Republica Moldova nu va avea niciodată şansa de a-şi promova propriile interese pe plan bilateral.

– O eventuală aderare a Republicii Moldova la NATO ar putea fi un pas mare spre integrarea în UE?

– Integrarea în Uniunea Europeană nu este posibilă fără o soluţie de securitate pentru Republica Moldova, inclusiv regiunea din stânga Nistrului. Iar unica soluţie pentru această regiune, care nu este în mijlocul Europei şi nici în mijlocul NATO, ci este la periferia acestor structuri, este aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. Aderarea la NATO nu înseamnă militarizarea ţării, ci efectuarea unor reforme sociale, economice şi legislative. Republica Moldova trebuie să renunţe la unele frustrări şi la unele limitări, care au o natură istorică şi juridică, şi care să nu o împiedice să aderare la UE

– Vă mulţumesc.

Alexei LUNGU, FLUX


http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=19992&cat=Editia%20de%20Vineri&rub=Amicii%20NATO&num=13

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ