NATO cere Rusiei sa-si retraga trupele de pe Nistru

0
115

Conform unui raport elaborat de Adunarea Parlamentara a Aliantei Nord Atlantice, Moscova este principalul factor responsabil pentru deteriorarea situatiei din R. Moldova. Rusia nu este credibila ca forta de pace in zona.

„NATO nu are un rol direct in procesul de solutionare a conflictului transnistrean. Cu toate acestea, are un interes direct in anumite aspecte ale conflictului, cu referire la aplicarea Tratatului Fortelor Conventionale in Europa (CFE) si la angajamentele asumate in cadrul summitului OSCE de la Istanbul“, se arata in raportul citat.

Abandonarea romånilor este un pericol

Rusia trebuie sa-si retraga echipamentele militare si trupele de pe teritoriul R. Moldova, subliniaza documentul. Din acest motiv, nici aderarea acestui stat la NATO nu poate deveni un obiectiv realist. „R. Moldova a dezvoltat parteneriate, atat cu NATO, cat si cu Uniunea Europeana. Cu toate acestea, integrarea in NATO este mai controversata, decat integrarea europeana. Drept rezultat, Uniunea Europeana are o mai mare influenta asupra cursului reformelor in R. Moldova. UE joaca un rol mai activ si mai direct in stimularea procesului de solutionare a conflictului transnistrean“, arata raportul Adunarii Parlamentare NATO. Este aici si o forma de derobare din partea Aliantei fata de nodul gordian de pe Nistru. Pana acum, NATO a tratat cu stangacie prezenta trupelor rusesti din Transnistria, aflate la o distanta de o suta de kilometri de frontiera Romaniei, deci si fata de granita UE si NATO. Alianta nu poate abandona cursul reformelor din R. Moldova doar pe seama actiunilor UE, care sunt blocate frecvent de regimul comunist de la Chisinau. „Un element important in aceasta privinta il reprezinta statutul de neutralitate a tarii, stipulat in Constitutie“, se justifica birocratic reprezentantii NATO. Dar tocmai aici este contradictia in termeni: neutralitate fata de NATO, dependenta de facto fata de Rusia. R. Moldova este singurul stat european, pe al carui teritoriu stationeaza trupe straine, fara acordul autoritatilor de la Chisinau, indiferent de orientarea lor politica. NATO este inca absent in R. Moldova, asa cum nu face mare lucru nici in Romania cand este vorba de riscurile de la frontierele de est. R. Moldova participa la programul Parteneriatului pentru Pace din 1994, iar in mai 2006 a finalizat prima etapa a Planului de Actiune pentru Parteneriat Individual.
Alianta a subliniat de mai multe ori ca nu va sustine solutionarea conflictului transnistrean, fara respectarea angajamentelor de la Istanbul din 1999, acord semnat chiar de Vladimir Putin. Cu Uniunea Europeana, Chisinaul a dezvoltat Politica Europeana de Vecinatate si Parteneriatul Estic, adoptat de curand. Pentru regimurile de tip Voronin, un asemenea parteneriat este doar o sursa de fonduri, in timp ce incalca legi europene elementare. Raportul scoate in evidenta (voluntar?) efectele birocratiei de la Bruxelles pentru un regim dictatorial. „Pe termen mediu si lung, cateva provocari vor afecta probabil relatia R. Moldova cu Uniunea Europeana. Este vorba in primul rand de eventuala aderare. Chisinaul a anuntat in mai multe randuri ca R. Moldova doreste sa beneficieze de acelasi statut ca tarile din vestul Balcanilor. Cu toate acestea, nici Politica UE de Vecinatate, nici Parteneriatul Estic nu ofera in mod clar perspectivele aderarii. Dupa aderarea Romaniei la UE, o alta problema se refera la liberalizarea vizelor si la libertatea de miscare, existand preocupari ca extinderea UE a ridicat noi bariere intre Romania si R. Moldova. Legea generoasa de obtinere a cetateniei romane a fost un raspuns la aceste temeri.  Cu toate acestea, in contextul tensiunilor actuale intre Romania si R. Moldova, astfel de politici pot fi foarte sensibile“, se explica in raportul Adunarii Parlamentare a NATO. Realizatorii acestui document nu percep ca abandonarea romanilor din R. Moldova in sfera de influenta a Rusiei (si de ce nu? – ulterior –  a Ucrainei) constituie un mare pericol nu doar pentru conservarea spiritualitatii conationalilor nostri, dar si pentru pacea din regiune.

Voronin a intrat in panica: vrea negocieri

Partidul Comunistilor cheama Opozitia sa voteze pentru alegerea presedintelui comunist, propus de Voronin. El chiar a format o delegatie pentru negocieri: nelipsitul Mark Tkaciuk, Maria Postoico si Vladimir Turcan. Noul scrutin va avea loc pe 28 mai, dar Opozitia se va comporta la fel: nu va vota, altfel se sinucide. Pe 25 mai, Voronin a implinit 68 de ani. Cu o zi inainte, l-a insultat pe Traian Basescu si a cerut UE sa-i pedepseasca pe liderii de la Bucuresti. Voronin a intrat in panica: stie ca va pierde puterea daca vor avea loc alegeri anticipate, mai ales ca vistieria statului este goala, iar criza face ravagii. Daca nu va putea evita anticipatele, ar prefera sa desemneze un nou premier fidel, care sa organizeze alegerile in stil bolsevic. „I-as face cadou o carte de istorie a romanilor, o carte de limba si literatura romana, ca pe viitor sa se exprime coerent si corect“, a promis Vlad Filat, presedintele PLDM. „Ii doresc lui Voronin sanatate, noroc si sa duca lucrurile in tara in asa mod, incat oamenii sa-i zica multumesc, dar sa nu-l scuipe. I-as face cadou o arma de vanatoare si o undita de pescuit“, a spus Serafim Urechean, presedintele AMN. Ii doresc sanatate. Succes nu pot sa-i doresc fiindca ceea ce doreste dumnealui in plan politic se bate cap in cap cu politica noastra. I-as darui o carte, „Sto Delati“ – „Ce-i de facut“, a explicat Mihai Ghimpu, presedintele Partidului Liberal. In urma unei scrisori personale, prin care cerea blocarea afacerilor companiei petroliere ASCOM in Kazahstan (patron tatal lui Gabriel Stati, aflat in inchisoare si acum), presedintele kazah Nursultan Nazarbaev a ordonat o ancheta. Un reprezentant al companiei a fost deja arestat. „Basescu este un nesabuit, un individ scapat de sub control“, a spus Voronin intr-un interviu pentru RIA Novosti. Este ceea ce vor rusii sa auda despre Traian Basescu. „Pozitia actuala a lui Basescu este un raspuns la provocarile lui Voronin si ale deputatului comunist Viktor Stepaniuk, dar si un joc preelectoral. Basescu are dreptate, sangele apa nu se face si noi suntem nu doar vecini, ci mult mai mult. Intrand in UE, hotarele interstatale isi pierd sensul in care am fost educati de sovietici. Sa nu speculam cu ideea ca rusii sunt mai buni, iar romanii – mai rai, fiindca toti au interesele lor – rusii ne-au luat cetatenia romana, iar romanii nu ne-au dat-o“, a subliniat Serafim Urechean.

Sare si Ciuma Rosie din Ucraina

Partidul Comunist din Ucraina adopta o declaratie pe aceeasi linie de gandire cu Voronin: „La 15 mai, presedintele Traian Basescu a declarat ca nu recunoaste frontiera de nord-est a statului sau, stabilita prin Tratatul de pace de la Paris din 1945. El si-a motivat aceasta pozitie prin nedorinta de a „legitima pactul Ribbentrop-Molotov“, avansand in acest fel in mod public revendicari teritoriale fata de tarile vecine. Urmand calea tiranului hitlerist Ion Antonescu, care delira cu ideea obsedanta a „Romaniei Mari“, el nici nu incearca sa-si ascunda intentia de a absorbi ilegal R. Moldova si de a rupe din trupul patriei noastre partea ei inseparabila – Bucovina de Nord“.

Cristian Diaconescu: „Si lipsa de reactie este o reactie“

Seful diplomatiei romane crede ca declaratiile lui Voronin despre Romania si despre politicienii romani sunt pura propaganda. „Si o nonreactie poate fi o reactie. Ceea ce a spus nu are nicio valoare, dincolo de o chestiune care tine de bun-simt si educatie, fata de care nu ma pot pronunta. In orice caz, UE nu este seful Romaniei, suntem membri cu drepturi depline. Sunt cuvinte de propaganda si propaganda este inteleasa ca atare la nivelul politic superior in UE. Ce poate face insa Voronin este sa dea raspunsuri in legatura cu jurnalistii, inclusiv cu jurnalistii romani arestati, in legatura cu cei trei tineri care au murit in arestul politiei, cu alegatii facute la adresa Romaniei si care nu au fost dovedite. UE ofera Parteneriatul Estic, care inseamna si sume mari de bani – 600 de milioane de euro. Reamintesc ca banii vin si de la Romania, prin cotizatia pe care o da la UE la fondul pentru consolidarea democratiei, democratie calcata in picioare la Chisinau“, a remarcat Cristian Diaconescu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ