Ne inghit sau nu?

0
56

Ne inghit sau nu?

Suntem mii de basarabeni in România: elevi, studenţi, masteranzi, soţi sau soţii şi angajaţi. Am “cotropit teritoriul românesc”, am citat dintr-o opinie gǎsitǎ şi repudiatǎ de pe mareleWWW. Dar milioane de cetǎţeni români ce gǎndesc despre noi? Rǎspunsul voi incerca sǎ il dau din ce am vǎzut, auzit şi din declaraţiile prietenilor basarabeni din Timişoara.

Ca intr-un rǎzboi pǎrţile se aliniazǎ in pro, contra şi neutre. Indiferenţii (adicǎ neutrii) nu au treabǎ cu tine – se uitǎ cu gura cascatǎ… sau nu, cum vorbim şi uitǎ peste un minut. Aceştia ţin de numǎrul milioanelor. Mulţi sunt şi cei cǎrora le stǎm ca o aşchie sub piele. De-ar avea dreptul cred cǎ ne-ar semǎna urzicǎ prin vǎmi sǎ nu le mai trecem plaiul. Si, din pǎcate, puţini sunt cei care ne considerǎ români şi mai ştiu altceva decât care este capitala RM, care doresc sǎ ni se acorde cetǎţenia românǎ şi vor Unirea.

Chiar de la primele contacte cu cetǎţenii români ( am ales acest termen fiindcǎ e neutru) suntem concepuţi ca “ruşi”, “prostituate” şi “traficanţi”. Doare şi atunci când te intreabǎ : “acasǎ in ce limbǎ vorbiţi?”.

Te simţi ca un paduche (scuze de comparaţie) care imediat va fi strivit. Primele luni de pe tǎrâmul bǎnǎţean au fost suficiente ca sǎ adun dovezi pentru a sustine afirmaţia de sus. “Când mergi acasǎ imi aduci un kalaşnikov” a fost intrebarea care ma lasat mascǎ atunci când le spuneam colegilor ca merg in Moldova. I-am rǎspuns cǎ la vamǎ s-a strâns laţul şi pot aduce numai 3 arme, care deja sunt aşteptate de cumpǎrǎtori (glumǎ evident).”Iarbǎ di la Moldova” – un remake al cântecului “Trandafiri de la Moldova” mi-a fost fredonat de un necunoscut pe strada, implorându-ma sǎ ii aduc “cânepǎ de peste Prut” zicând “cǎ e mult mai bunǎ”.

De ce suntem calificaţi aşa? Fiindcǎ sunt printre noi şi personaje negative, ca in orice telenovelǎ, care au luat masca unor stereotipuri in care suntem atribuiţi şi noi, ceilalţi.

Sunteţi de acord sau nu, depinde de propriile experienţe, dar vǎ propun sǎ le schimbǎm opiniile eronate. Sǎ le arǎtam ca suntem români, avem o limba, culturǎ şi norme etice pe care le respectǎm.

http://www.basarabeni.ro/stiri.php?action=read&pagina=247

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ