Nelu Stratan „Muzica e veşnică”

0
163

Stratan
Tatăl său ar fi vrut să-l vadă tractorist la colhoz, însă pasiunea pentru muzică, dar şi succesul fratelui său, Pavel Stratan, l-au impulsionat pe Nelu Stratan să-şi încerce norocul în showbiz.

Cu toate că lucrează ca producător muzical de multă vreme, abia de trei ani Nelu şi-a făcut debutul ca interpret, în Republica Moldova, iar în această vară s-a lansat şi pe piaţa din România, cu piesa „Zai-Zai”, o preluare după Joe Dassin.
Nelu este unul dintre eroii „Amintirilor din copilărie” cu care Pavel Stratan a cucerit România. „Legam mâţa de coadă, săream de pe casă, spărgeam geamuri, furam vinul din beci. Ne distram în alte feluri, nu ca acum, când există internet, DVD-uri, jocuri pe calculator. Aveam idealuri, credeam în ceva, chiar dacă trăiam în comunism. Nu aveam atâta informaţie, dar eram fericiţi. Acum e totul atât de superficial!”, spune Nelu Stratan.

Un nou brand în familia Stratan

Deşi recunoaşte că brandul Stratan îi conferă un avantaj puternic, mai ales pe piaţa din România, unde a lansat de curând clipul „Zai-Zai”, artistul nu mizează pe acest lucru. „E clar că numele Stratan mă va ajuta, aşa cum a ajutat-o şi pe Cleopatra. Însă trebuie să fie mai mult de atât ca un artist să placă publicului”, conchide Nelu Stratan.
Primul „contact” cu muzica a fost la zece ani. „Băieţii mai mari din sat aveau o chitară şi aş fi dat orice să mă înveţe şi pe mine un acord-două. Le-am făcut şi cinste pentru asta. Tata câştiga 100 de ruble, iar o chitară ca lumea era cât salariul lui pe o luna”, mărturiseşte cântăreţul.

„120 de pălituri pe minut”

În armată, unde a făcut trei ani, la marină, a avut „gradul” de DJ. „Puneam muzică pentru colegii mei, la staţia de pe vas. Deja apăruse moda disco, cu 120 de pălituri pe minut”, povesteşte, Nelu Stratan.
Primul „job” în domeniul muzicii, într-o Moldovă care încă făcea parte din URSS, la sfârşitul anilor ’80, fără o legislaţie pusă la punct în domeniul drepturilor de autor, a fost la un studio unde se înregistrau casete audio, vândute mai apoi pe piaţă.
S-a apucat de afaceri prin anii ’90, aducea marfă de la turci, de la gumă de mestecat la deodorante, şi le vindea în Moldova.
„Mai târziu am înţeles că trebuie să mă întorc la muzică, pentru că muzica e veşnică. Am lucrat o vreme într-o firmă care imprima casete, însă mi-am dat seama că e cel mai bine să fii pe picioarele tale, aşa că mi-am înfiinţat propria firmă”, povesteşte Nelu.

Afacerea s-a dezvoltat în timp, iar în prezent Nelu Stratan are în portofoliu mai mulţi artişti basarabeni, printre care şi fratele său, căruia i-a produs cele trei albume „Amintiri din copilărie” .

sursa:http://www.jurnal.md/article/3564/

NICIUN COMENTARIU

 1. vreu sa spun ca familia Stratan au succese mari in musica si
  ca sunt foarte talentati
  imi plac mul piesele lor dar in acest moment
  imi place nelu stratan are niste cuinte care ma amuza
  mult de muzica lir tineo tot asa nelule si nu uita ca
  cu acesste calitati care le cinti le dai tuturor oamenilor sa
  te ascult din ce in ce mai mult ba chiar si succes mare ai la
  muzica care o cinti bafta mult asi abia astept sa vii prin rominia
  sa cinti la concerte si eu is moldovean dar din cauza greutatilor
  de la npoi in tara am decis sa ma stabilesc in rominia cu familia
  eu is din straseni
  si mam stabilit aici in satu mare ma simt romin adevARAT SI CURAT
  CU RESPECT GIGI NOROKKKKKKKK

LĂSAȚI UN MESAJ