Neutralitatea ca vulnerabilitate strategica a Moldovei

0
83

Discursul public in jurul subiectului de neutralitate poate deveni nodul gordian al Moldovei, taierea caruia ar putea pava drumul spre integrarea ei in Uniunea Europeana.

Protectie impotriva schimbarilor

Referirea la statutul de neutralitate a devenit unul dintre subiectele preferate in discursul politic practicat de catre conducerea actuala de la Chisinau. Mai mult decit atit insistarea asupra neutralitatii reprezinta axa centrala in jurul careia partidul de guvernamint pretinde sa construiasca politica interna si externa a Republicii Moldova. Insa, de fapt, in spatele insistentei de a pastra acest statut nerecunoscut de comunitatea internationala, incalcat de Rusia, si deci ineficient, rezida dorinta de a mentine status quo-ul, adica intentia de a evita careva schimbari. Aditional, subiectul neutralitatii este folosit periodic pentru speculatii si jocuri politice. De la un timp incoace intrebarea neutralitatii a fost exploatata mai mult sau mai putin iscusit de numeroase grupuri de interese si forte politice din Moldova.

Astfel, formatiuni politice extraparlamentare cum ar fi Partidul Popular Republican, „Patria-Rodina” si miscarea „Ravnoparvie” au incercat sa puna piedici petrecerii exercitiului multinational NATO Cooperative Longbow/Lancer-2006 in luna septembrie din anul trecut. Ele au insistat asupra faptului ca desfasurarea unei astfel de activitati pe teritoriul Moldovei ar fi incalcat statutul ei de neutralitate. In diferite perioade disensiuni pe marginea statutului de neutralitate au izbucnit si in Parlament, atingind in special subiectul necesitatii aflarii Republicii Moldova in cadrul CSI.

Si foarte recent, congresul IV al Uniunii tineretului comunist din Moldova, intrunit la Chisinau la 20 ianuarie curent, la fel, a atins in declaratia sa finala subiectul neutralitatii. Comsomolistii moldoveni au declarat ca discutiile despre o posibila alipire a Moldovei la un oarecare bloc militar, sint niste provocari politice. Este in special alarmant urmatorul fragment din declaratia congresului: „serviciul public este incompatibil cu ideile de alipire a Moldovei la NATO sau la Organizatia acordului despre securitatea colectiva a CSI. Oricare declaratii ale functionarilor de stat privind necesitatea incalcarii neutralitatii trebuie apreciate drept propaganda a ideilor antistatale, provocare a crizei politice si sabotare a eforturilor de construire a unui stat social si democrat”. Trezeste ingrijorare modul de gindire ce li se cultiva comsomolistilor moldoveni, care sugereaza intoleranta fata de opinii diferite de cele proprii si declararea lor drept erezie. Ar fi uluitor daca de exemplu presedintele american ar interzice democratilor din Congres sa-i critice politica interna si externa. Atunci apare intrebarea ce fel de „stat social si democract” intentioneaza sa construiasca tinerii urmasi ai Partidului Comunistilor din Republica Moldova.

O societate civila educata in rol de judecator

Devine evident ca Republica Moldova are nevoie de lansarea unui discurs general la nivel de societate, care ar analiza si compara competent beneficiile si daunele pastrarii statutului de neutralitate, atit in contextul intereselor nationale ale tarii cit si considerind realitatile sitemului international modern.

Majoritatea populatiei, avind un nivel al culturii politice scazut, este foarte usor manipulata de forte politice si grupari de interese, care detin monopolul asupra spatiului informational din tara. Discutiile cu privire la necesitatea mentinerii neutralitatii sint dominate de tonuri declamatorii si bombastice, carora le lipsesc argumente convingatoare. Insa ele suna convingator pentru masele mari de oameni din Republica Moldova inclusiv din motivul ca nu li se prezinta o opinie de alternativa. Sau chiar daca o astfel de opinie apare, aceasta nu are posibilitate sa atinga un auditoriu larg, sau intensitatea ei este prea inferioara intensitatii interpretarilor „oficiale”.

Intrun fel avem de-a face cu o mostenire din timpul sovietic, cind poporului i se impunea doar o singura viziune de dezvoltare a societatii.

Un discurs public in jurul subiectului de neutralitate poate deveni nodul gordian al Moldovei, taierea caruia ar putea pava drumul spre integrarea ei in Uniunea Europeana. Totodata aceasta ar da nastere unui model strategic de dezvoltare al Republicii Moldova, pe care ea nu l-a avut niciodata. In momentul in care conducerea tarii nu este interesata in schimbari, iar fortele politice care opteaza pentru ele nu poseda suficienta putere politica, doar o societate civila abila si activa ar putea crea conditii pentru generarea schimbarilor „de jos”. Iar pentru a implica societatea civila este necesar de a depune eforturi in scopul dezvoltarii si educarii acesteia. O directie prioritara in acest context ar fi tineretul, care in prezent este educat intrun spatiu informational dominat de mass-media rusa sau pro-rusa, ce promoveaza idei anti-NATO si anti-occidentale.

Pasivitate occidentala cu rezultate ucigatoare

Programele de asistenta pentru dezvoltarea societatii civile sustinute de Occident ar trebui sa considere aceasta dimensiune importanta. In prezent lupta pentru „inimile si gindurile” moldovenilor este cistigata de tehnologii politici rusi care promoveaza ideea ca modelul democratiei occidentale nu este unul optim pentru spatiul ex-sovietic. Fortele politice din Moldova care imbratisaza valorile liberal-democratice se afla intro asimetrie de putere si resurse fata de asemenea oponenti. Fara sustinerea politica si materiala din Vest, bazata pe analiza competenta a problemelor si necesitatilor existente, Moldova va gravita spre orbita Rusiei.

****

Dumitru MINZARARI este expert pe probleme de securitate in cadrul Institutului de studii politice si militare

sursa:http://www.azi.md/comment?ID=43122

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ