Nevoia de parlamentari unionişti

0
99
  1. Nevoia de parlamentari unionişti

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a dat o hotărâre istorică în săptămâna care a trecut, încă una din şirul celor din ultimii ani. În hotărâre se califică armata rusă din regiunea separatistă transnistreană ca „armată de ocupaţie”, prezenţa ei fiind „neconstituţională şi contrară dreptului internaţional”. Curtea Constituţională a interpretat articolul 11 din Legea Supremă a Republicii Moldova, articol care proclamă neutralitatea permanentă a statului. Curtea a fost sesizată în acest sens de un grup de deputaţi liberali, în frunte cu Valeriu Munteanu.

Să nu-l lăsăm pe Dodon, în tandem cu Plahotniuc, să acapareze în 2018 toată puterea politică. Este nevoie de reprezentare la nivel decizional a unioniştilor, altfel de la sintagma de două state româneşti vom ajunge să avem primul stat antiromânesc din lume: Republica Moldova. Dar cel mai mult, e nevoie de o majoritate de parlamentari care ar vota unirea în Parlamentul de la Chişinău.

http://www.timpul.md/articol/nevoia-de-parlamentari-unionisti-108892.html

 

 

  1. Frați și în acte: Comuna Parva din Bistrița-Năsăud și localitatea Telița din Anenii Noi au semnat acord de colaborare

Comuna Parva din județul Bistrița-Năsăud s-a înfrățit miercuri cu comuna Telița din raionul Anenii Noi. Înțelegerea de cooperare a fost semnată la Parva de primarii celor două localități, Ioan Strugari și Rodica Russu. La eveniment au participat consilieri locali şi angajaţi ai Primăriei Parva.

http://infoprut.ro/47193-frati-si-acte-comuna-parva-din-bistrita-nasaud-semnat-acord-de-colaborare-cu-localitatea-telita-din-anenii-noi.html

 

 

 

  1. Republica Moldova: Președintele Igor Dodon, întâmpinat cu proteste la venirea de la Moscova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost întâmpinat cu proteste în noaptea de miercuri spre joi pe aeroportul din Chișinău la venirea de la Moscova, organizate de un grup al tineretului liberal, care l-a acuzat de „servivilism” față de Kremlin, relatează Moldova.org și Unimedia.info.

https://www.agerpres.ro/externe/2017/05/11/republica-moldova-presedintele-igor-dodon-intampinat-cu-proteste-la-venirea-de-la-moscova-11-05-07

 

 

  1. Dodon huiduit la întoarcerea din Rusia

Mulţi moldoveni au fost nemulţumiţi pentru că preşedintele lor a stat în tribuna oficială, chiar lângă Vladimir Putin, la parada de 9 mai, din Piaţa Roşie, prin care ruşii sărbătoresc victoria din Al Doilea Război Mondial. De altfel, Igor Dodon a fost singurul şef de stat străin prezent la ceremonii, fapt remarcat şi de presă.

http://www.digi24.ro/stiri/externe/moldova/video-dodon-huiduit-la-intoarcerea-din-rusia-722337

 

 

  1. Republica Moldova: Scaunul primarului capitalei se clatină! Socialiștii strâng semnături pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a început joi colectarea de semnături pentru inițierea unui referendum de demitere a primarului  de Chișinău, Dorin Chirtoacă, potrivit Publika.

Judecătoria Buiucani a eliberat deja listele de subscripție, iar grupul de inițiativă are la dispoziție 60 de zile pentru a aduna aproape 63 de mii de semnături.

http://www.b1.ro/stiri/externe/republica-moldova-scaunul-primarului-capitalei-se-clatina-socialistii-strang-semnaturi-pentru-demiterea-lui-dorin-chirtoaca-185302.html

 

  1. Deputat PL: Pentru Republica Moldova, al doilea război mondial continuă

Pentru Republica Moldova, al doilea război mondial nu s-a terminat. Atât timp cât în stânga Nistrului staţionează ilegal armata străină, iar o parte din teritoriul ţării este controlată de altcineva nu putem spune că războiul s-a sfârşit, iar recenta decizie a Curţii Constituţionale a confirmat acest lucru.

Opiniile au fost exprimate de deputatul Partidului Liberal, Valerian Bejan la dezbaterile publice cu tema: „9 Mai – Sărbătoarea care unește și care desparte”, transmite IPN.

http://radiochisinau.md/deputat-pl-pentru-republica-moldova-al-doilea-razboi-mondial-continua—50260.html

 

  1. Organizația Studenților Basarabeni din București

Tu (de) ce CITEȘTI? – este un concurs lansat de OSB București în perioada 10 mai- 25 mai 2017, pentru promovarea lecturii. Acesta își propune ca participanții să posteze o poză cu ei și o carte, împreună cu o scurtă recenzie a cărții respective.

https://www.agerpres.ro/comunicate/2017/05/10/comunicat-de-presa-organizatia-studentilor-basarabeni-din-bucuresti-23-52-57

 

  1. Vești bune pentru studenții basarabeni. Amendamentele care urmează să fie adoptate de Ministerul Educației

Amendamentele formulate de Liga Studenților (LS IAȘI) în favoarea tinerilor basarabeni și etnici români din afara granițelor au fost incluse în varianta de lucru a metodologiei de școlarizare a românilor de pretutindeni de către reprezentanții Ministerului Educației Naționale.

În cel mult două săptămâni, metodologia urmează să fie adoptată și publicată în Monitorul Oficial. Ca urmare a demersurilor Ligii Studenților, procesul de admitere a fost simplificat, tinerii etnici români vor avea acces la toate tipurile de burse, iar finanțarea nu se va mai pierde în situația obținerii cetățeniei române cu domiciliul în România.

http://www.activenews.ro/stiri-basarabia/Vesti-bune-pentru-studentii-basarabeni.-Amendamentele-care-urmeaza-sa-fie-adoptate-de-Ministerul-Educatiei-143212

 

  1. Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău merge în turneu în România

Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chișinău, în parteneriat cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, organizează în perioada 15-22 mai 2017 „Turneul Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău în România”, destinat publicului de teatru din țară și, în mod particular, tinerilor basarabeni care studiază în dreapta Prutului.

http://independent.md/teatrul-national-satiricus-ion-luca-caragiale-din-chisinau-merge-turneu-romania/

 

  1. Unde găsim carți în limbi străine la Chișinău

Moldovenii care vor să citească cărți în limba engleză, germană sau franceză, fie pentru îmbunătățirea cunoștințelor lingvistice sau pur și simplu sunt amatori de literatură străină, trebuie să știe că la Chișinău există săli de lectură de unde pot împrumuta cărți în limbi străine.

La Biblioteca Municipală „B. P. Hașdeu” din Chișinău există o sală de lectură cu volume în limbile engleză și germană, extrem de populare printre cititori.

http://moldnova.eu/ro/unde-gasim-carti-limbi-straine-la-chisinau-15636.html/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ