Nicolae Dabija: În R.Moldova nu există nici suveranitate, nici libertate, nici independenţă

0
68

Dabija

2008-08-25/14:08 Scriitorul şi publicistul Nicolae Dabija, deputat în primul Parlament, susţine că la ora actuală în R.Moldova nu există nici suveranitate, nici libertate, nici independenţă, fiind trădate şi uitate idealurile obţinute în anii de renaştere naţională.

Într-un interviu acordat agenţiei Info-Prim Neo, Nicolae Dabija a declarat că cei care, în 1991, s-au opus ideii de independenţă şi au pledat pentru păstrarea Uniunii Sovietice, inclusiv Preşedintele Vladimir Voronin, acum conduc R. Moldova, care, la moment, are statut de neocolonie. Ea nu a fost şi nu este despărţită de vechea matrice nici economic, nici politic. “Independenţa moldovenească”, în concepţia celor de la putere, înseamnă CSI, federalizarea republicii, colaps economic, nomenclatura “nemuritoare”, libertatea de a vorbi doar în limba rusă etc”, spune sursa citată. Dabija pune la îndoială existenţa independenţei fără o economie proprie, cu politiciei care luptă contra propriului popor.

Potrivit lui Dabija, R. Moldova este şi acum “o ţară sovietică, unicul ţarc unde se pun în prim-plan valorile sovietice anacronice de care s-a dezis demult pănă şi Rusia”. În acelaşi timp, carul reformelor scârţâie din toate încheieturile, astfel că de 17 ani pasul este bătut pe loc, speranţa unei eventuale schimbări fiind doar schimbarea clasei politice.

Referindu-se la Actul de Independenţă din 1991, Nicolae Dabija a spus că în acel august a sperat că Moldova va face un pas logic spre spaţiul european prin scoaterea frontierei de la Prut, ceea ce ar fi însemnat unirea cu România. Acest lucru nu s-a întâmplat datorită scenariilor perverse puse la cale de Rusia şi realizate de fosta conducere, care era vechea nomenclatură de partid, foşti secretari ai partidului comunist sovietic, care şi-au zis, pe alocuri, democraţi, apoi agrarieni, compromiţând prin ceea ce au făcut însăşi noţiunea de democraţie, spune publicistul.

Potrivit lui, Constituţia adoptată după independenţă a fost modificată în părţile esenţiale de către agrarieni, care au eliminat noţiunea de stat naţional, stat unitar, precum şi limba română, şi menţiunea că poporului este român. “Ei au scos până şi Declaraţia de Independenţă, care era inclusă ca preambul al Constituţiei. Astfel, s-a ajuns la o contrapunere între Constituţie şi Declaraţia de Independenţă şi la propuneri de modificare a Declaraţiei de Independenţă, adoptată în 1991. Declaraţia este un document istoric, care nu poate fi modificat după modelul Constituţie, cu 2/3 de voturi şi nici cu unanimitate de voturi”, spune sursa citată.

http://www.info-prim.md/?x=22&y=17102

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ