Nicolae Timofti, în primul interviu acordat de la numirea în funcția de președinte

3
161

În interviul acordat pentru cotidianul Timpul, primul de la investirea în funcția de președinte a Republicii Moldova, Nicolae Timofti a abordat și unele aspecte care țin de identitatea națională și posibilitatea UNIRII:

– Sunteţi de acord că am devenit cei mai săraci din Europa şi „datorită” demnitarilor noştri din ultimii 20 de ani, care s-au gândit în mare parte la interesele personale şi foarte puţin la problemele populaţiei? Şi că cetăţenii simpli sunt folosiţi doar ca unelte de asigurat voturi în campaniile electorale?
– Profesorul Neagu Djuvara, care într-adevăr cunoaşte istoria neamului nostru, a spus că tragedia acestui popor constă în faptul că el acceptă minciuna. Atunci când vine un partid şi-i promite, omul nostru înţelege că-i minţit, dar acceptă şi votează. Astfel vin la putere promisiunile goale. Aş vrea să ajungem la nivelul în care omul nostru să facă diferenţa între minciună şi adevăr. Atunci o să trăim cu toţii mai bine. Ca să stopăm minciuna, trebuie să învăţăm oamenii să gândească real.

—————————

– Iar comuniştii de la Chişinău v-au numit un „preşedinte unionist”…
– Când sunt întrebat despre statalitate, explic că trebuie să respectăm Constituţia. Iar unirea nu este stipulată nici în Legea Fundamentală, nici în programul nostru de guvernare proeuropean. Însă viitorul acestei ţări aparţine urmaşilor noştri. Şi ei, dacă vor vrea să se unească cu România, ce-o să le putem face? Dacă vor vrea să se unească cu Ucraina sau cu Rusia, noi nu vom mai fi atunci în viaţă şi vor decide ei. Dar noi nu putem să ne pregătim copiii să gândească într-un fel anume, ci să fie liberi în gândire şi alegere.

—————————————

– Dvs. aţi readus în discuţie problema obligativităţii cetăţenilor RM de a cunoaşte limba română. Cum să convingem minorităţile etnice s-o facă?
– Nu înţeleg cum un elev termină o şcoală din RM cu note de 10 la limba de stat şi la engleză, dar el cunoaşte numai engleza. Mătuşa Ileana, când se duce la medic, vorbeşte în limba mamei sau în engleză? Totul porneşte de la atitudinea Ministerului Educaţiei faţă de această problemă. Dacă eliberarea diplomelor pentru cei care nu doresc să ne înveţe limba ar fi interzisă, situaţia se va schimba. Orice persoană publică trebuie obligată să cunoască limba de stat. Dacă mamele noastre se duc la o instituţie de stat şi secretara le spune „Говорите на нормальном языке” este o încălcare de lege.

– De ce nu spuneţi limba română?
– Că-i română, că-i moldovenească, nu e cazul să vorbim. Noi trebuie s-o învăţăm şi nimeni n-are dreptul să mă acuze că vorbesc româna,şi nu moldoveneasca. Când se vor linişti spiritele, vom decide şi cum s-o numim. Eu cred în legile vieţii, care determină cursul lucrurilor şi, în cele din urmă, conduc la adevăr. Noi o să ajungem la adevăr, după cum a spus şi poetul: „Nebiruit e omul ce luptă cu credinţă / El ştie că pe lume nimic zadarnic nu-i / Că dincolo de truda şi jertfa clipei lui / În taină, vremea ţese la sfânta biruinţă”.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ