Noi nu suntem în criză, noi suntem în comă (Dorin Chirtoacă la Suceava)

1
111

    Pentru a doua oară în viaţă am avut ocazia să-l întâlnesc pe primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, venit într-o vizită la Suceava. Cunoscut dizident al regimului comunist voronian din Basarabia, Chirtoacă a avut o întâlnire la Palatul Administrativ din Suceava, cu studenţii şi liceenii din Republica Moldova, în legătură cu viitoarele alegeri de pe 5 aprilie din acest ţinut românesc. Chirtoacă, preşedinte al Partidului Liberal de peste Prut, care culmea ironiei îşi are sediul în Chişinău pe strada Bucureşti, (semn bun cred eu), a venit să le prezinte tinerilor moldoveni, locaţiile unde vor putea vota pe 5 aprilie, şi anume sunt deschise două secţii de votare la ambasada Republicii Moldova din Bucureşti, unde pot vota maxim 6 mii de persoane din cauza limitărilor impuse de neostaliniştii lui Voronin. De altfel, tânărul primar al Chişinăului, le-a cerut tinerilor să se întoarcă acasă pentru vot şi pentru a da jos regimul comunist de peste Prut. Acesta a vorbit despre nevoia de a creşte nivelul de trai din Basarabia şi a menţionat, aşa cum a mai făcut-o de mai multe ori, că îi aşteaptă acasă pe studenţii moldoveni, deşi salariile pe care le vor primi sunt foarte mici.

 

 

    Un episod interesant s-a întâmplat pe holul Consiliului Judeţean Suceava, unde în timp ce făcea poze cu studenţii, o duduie studentă la Administraţie Publică la USV, a întrebat dacă are şanse să se angajeze la primăria Chişinăului, ţinând cont de regimul neofanariot generalizat de pile şi corupţie care există pe ambele maluri ale Prutului. Acesta i-a spus că da, şi că valoarea şi munca îi vor fi apreciate, în ciuda acestui sistem. O problemă spinoasă a fost cea a Transnistriei. Întrebat în legătură cu recenta întâlnire dintre Medvedev, Voronin şi Smirnov, Chirtoacă a declarat că aceasta s-a dovedit inutilă, atâta timp cât la ea nu a participat adevăratul stăpân din Transnistria şi Rusia, Vladimir Putin. De altfel, Chirtoacă a menţionat că nu ai ce să discuţi cu o provincie a propriei ţări ocupată abuziv de o armată străină. Poziţia sa s-a dovedit a fi extrem de fermă în legătură cu acest aspect, lucru care mi-a plăcut cel mai mult.

 

 

    Nu în ultimul rând, Chirtoacă le-a atras atenţia tinerilor să aibă grijă cu cine votează, mai ales că unele partide aşa zise „anticomuniste”, au făcut în 2005 alianţă cu comuniştii, trădându-şi proprii alegători. De altfel, în opinia liderului liberal moldovean, comuniştii nu vor face mai mult de 30 la sută la alegerile din aprilie şi aşa cum au pierdut alegerile locale, le vor pierde şi pe cele parlamentare. Întrebat în legătură cu programul partidului său pentru tinerii din Basarabia, Chirtoacă a răspuns că singurul program e munca, foarte multă necesară pentru a scoate Basarabia, nu din criza economică, ci din coma în care a intrat de ani de zile. Totodată primarul moldovean a atras atenţia că în Republica Moldova, ca şi în România de altfel, nu există diferenţe clare între stânga şi dreapta politică, mulţi dintre actualii actori politici fiind foşti lideri şi secretari ai Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

 

 

    În legătură cu viitoarele relaţii cu România, Chirtoacă a declarat că Republica Moldova trebuie să se integreze cât mai repede în Uniunea Europeană, în care graniţele statale nu mai exist. În ceea ce priveşte lupta politică din Moldova, aceasta se dovedeşte a fi una grea. Primăria Chişinăului are de 6 luni de zile conturile îngheţate, iar primarului Chirtoacă i se fabrică dosare penale pe bandă rulantă. Totuşi, acesta a anunţat că şi în acest an, ca de obicei, pe 27 martie la Chişinău va fi sărbătorită ziua unirii Basarabiei cu ţara mamă. Faptul că întrunirea a avut loc la Consiliul Judeţean Suceava, dovedeşte că oficialităţile române nu prea mai vor să audă de Vladimir Voronin sau de Partidul Comuniştilor din Republicii Moldova.

 

Sidorovici

1 COMENTARIU

  1. Să sperăm că la alegerile din 5 aprilie se vor schimba lucrurile spre bine, pentru românii din Basarabia.

    pentru „EA”,
    Muie ţie tîmpitule !
    Ты просто не толлерантный и глупый баран – в том смясле, что тобой крутят как хотят, а ты только и видишь в нас румынах врагов.

LĂSAȚI UN MESAJ