„Noi, unioniștii, trebuie să avem o abordare complexă a procesului Unirii…”

0
103
 1. Deputat PL: „Noi, unioniștii, trebuie să avem o abordare complexă a procesului Unirii…”

Deputatul liberal, Iurie Dîrda, consideră că procesul de unificare a Republicii Moldova cu România trebuie pregătit minuțios și pregătirile deja trebuie să înceapă. Despre acest lucru, politicianul scrie pe blogul său.

Iurie Dîrda scrie că anul viitor se vor împlini 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România și se vehiculează despe un posibil referendum pentru unirea celor două state.

http://unimedia.info/stiri/deputat-pl-noi–unionistii–trebuie-sa-avem-o-abordare-complexa-a-procesului-unirii%E2%80%A6-132813.html

 

 1. Senatorul Ion Hadârcă: „Aniversăm cu bucurie 140 de ani de la proclamarea Independenţei României”

Astăzi se împlinesc 140 de ani de la proclamarea Independenţei României. Astfel, senatorul Ion Hadârcă a lansat o declaraţie politică.
Peste Prut şi azi încă se mai fac auzite ecourile cunoscutei fabule a lui Donici, prin structurile subversive ale Kremlinului, cel care urmăreşte dezbinarea şi crearea în interiorul statelor democratice occidentale a unor societăţi alternative, cu efecte imprevizibile de genul războaielor hibride care mocnesc în regiunile unor conflicte îngheţate.

http://jurnal.md/ro/politic/2017/5/10/senatorul-ion-hadarca-aniversam-astazi-cu-bucurie-140-de-ani-de-la-proclamarea-independentei-romaniei/

 

 1. Cetățenii Rep. Moldova ai căror copii dețin cetățenia română pot primi drept de rezidență în Uniunea Europeană

Veste bună pentru cetățenii Republicii Moldova ai căror copii dețin cetățenia română sau a altui stat din Uniunea Europeană. Potrivit unei decizii a Curții Europene de Justiție, persoanele care nu sunt cetățeni ai Uniunii Europene, dar ai căror copii sunt cetățeni ai Uniunii, pot obține drept de rezidență și beneficii sociale în blocul comunitar prin calitatea de părinte al unui minor cu cetățenie europeană.

http://infoprut.ro/47183-cetatenii-rep-moldova-ai-caror-copii-detin-cetatenia-romana-pot-primi-drept-de-rezidenta-uniunea-europeana.html

 

 1. BERD a organizat o reuniune separată pentru Republica Moldova

Viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în calitatea sa de guvernator al Republicii Moldova la BERD,  participa Reuniunea anuală a Consiliului guvernatorilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Forumul de Afaceri a oamenilor din domeniul economic, politic și diplomatic, care se va desfășoară în perioada 9 – 11 mai, în Cipru.

http://radiochisinau.md/berd-a-organizat-o-reuniune-separata-pentru-republica-moldova-foto—50192.html

 

 

 1. „Românii din jurul României”, expoziție de fotografii la Parlamentul de la București

Prin Legea nr. 299/2007, Parlamentul României a instituit Ziua Românilor de Pretutindeni, consfințind astfel apartenența românilor din afara granițelor actuale la viața poporului român, ca parte integrantă a acestuia. Prin Legea nr. 101/2015 s-a stabilit ca această zi națională să fie sărbatorită în ultima duminică a lunii mai. În acest context, Institutul „Frații Golescu” pentru românii de pretutindeni organizează la Parlamentul de la București expoziția de fotografii „Românii din jurul României”, în perioada 15-31 mai. Vernisajul expoziției va avea loc pe 15 mai, la Sala de expoziții „Constantin Brâncuși”.

http://infoprut.ro/47177-romanii-din-jurul-romaniei-expozitie-de-fotografii-la-parlamentul-de-la-bucuresti.html

 

 

 1. Înfrățire între capitala României și a Republicii Moldova. Sectorul Centru al Municipiului Chişinău şi Sectorul 1 din Bucureşti au semnat un acord de cooperare

De Ziua Europei Pretura sectorului Centru din Chișinău și Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti au semnat o înțelegere de cooperare în vederea creșterii capacității instituționale a autorităților publice locale pe care le reprezintă, cu scopul de a asigura dezvoltarea economico-socială a comunităților locale.

http://unimedia.info/stiri/Infratire-intre-capitala-romaniei-si-a-republicii-moldova–sectorul-centru-al-municipiului-chisinau-si-sectorul-1-din-bucuresti-au-semnat-un-acord-de-cooperare-132836.html

 

 

 1. Siegfried Mureșan: „Arcul guvernării de la Chişinău ignoră avertismentele partenerilor internaţionali ai R.Moldova”

Democrații și socialiștii, împreună cu grupul Leancă, au declanșat vineri, 5 mai, procedura de schimbare a sistemului electoral moldovenesc. Asta înainte de emiterea vreunei expertize a Comisiei de la Veneţia şi în ciuda unui avertisment al două partide pan-europene, PPE și ALDE, că Moldova ar putea fi lipsită din nou de asistență europeană. Într-un interviu pentru Europa Liberă, eurodeputatul român Siegfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al PPE, spune că avertismentul celor două partide are toate șansele să se adeverească.

https://www.europalibera.org/a/interviu-siegfried-muresan/28476267.html

 

 

 1. Parada Portului Popular Românesc din nordul Bucovinei, ajunsă la a treia ediție

În după amiaza zilei de 14 mai 2017 la Cernăuți se va desfășura cea de a treia ediţie a sărbătorii Parada Portului Popular Românesc. Acțiunea etnoculturală va avea loc pe fosta stradă Domnească, pietonala oraşului, actualmente Olga Kobyleanska. Începutul la orele 14-00.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/eveniment/24714-2017-05-10-07-29-17.html

 

 

 1. Discuții cu scântei despre 9 mai: Bratu: „Este un bazar”. Pascari: „Vă rog să nu mă mai chemați”

 

„Băștinașii nu au de ce se bucura, dacă rușii care au venit cu tancurile și nu vor să mai plece acasă vor să sărbătorească victoria pentru apărarea Patriei să plece în Rusia. Este o tâmpenie ca românii noștri să sărbătorească. Țara noastră este România. Republica Moldova e un stat artificial”, menționează deputatul din primul Parlament.

http://independent.md/discutii-cu-scantei-desjpre-9-mai-bratu-este-un-bazar-pascari-va-rog-sa-nu-ma-mai-chemati/

 

 

 1. Igor Dodon la Moscova: Republica Moldova nu va adera la NATO

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat astăzi la Moscova că ţara sa intenţionează să îşi menţină neutralitatea şi se opune în mod categoric aderării sale la NATO.

http://www.romania-actualitati.ro/igor_dodon_la_moscova_republica_moldova_nu_va_adera_la_nato-102478

 

 

 

 1. Educația din Moldova în timpul comuniștilor. Milioane de lei irosiți pentru rescrierea istoriei sau mobilarea cabinetelor

Aflarea comuniștilor la conducerea Republicii Moldova în perioada 2001-2009 a produs schimbări semnificative în Educație, însă mai puțin putem vorbi despre calitatea acestora. Dacă unii miniștri au cheltuit milioane pentru editarea manualelor neutilizate, și-au mobilat cabinetele și casele de vacanță din banii publici, alții au încercat să introducă limba rusă ca disciplină obligatorie în școli și au intezis cărțile românești în biblioteci. Astfel, după ce a încălcat legislația, iar Republica Moldova a fost condamnată la CEDO, unul dintre miniștrii comuniști a primit ordinul „Gloria Muncii” și „Ordinul de Onoare”.

http://moldnova.eu/ro/educatia-din-moldova-timpul-comunistilor-milioane-de-lei-irositi-pentru-rescrierea-istoriei-sau-mobilarea-cabinetelor-15649.html/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ