(Foto) Nordul nu și-a uitat eroii LIBERTĂȚII

3
98

Evenimentele de la 7 aprilie au marcat profund nu doar persoanele care au avut de suferit direct în această „revoluție” a expresiei, ci și pe cei ce au fost acolo, cei ce au scandat și au sperat la un viitor fără pata comunismului. Tot ei sunt cei care astăzi luptă continuu. Luptă pentru ca uitarea să nu cuprindă cu desăvârșire memoria colectivă, luptă pentru ca evenimentele din aprilie 2009 să nu aibă o viață efemeră.

Nordul nu și-a uitat EROII. În acest context, reprezentanții Platformei civice Acțiunea 2012 din Bălți au organizat o serie de acțiuni pentru a marca evenimentele de acum trei ani.

La 6 aprilie, în incinta Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Bălți am desfășurat un flashmob cu genericul „Ziua Libertății – Eroii nu mor niciodată” la care elevii au aprins o lumânare și au ținut un minut de reculegere în memoria celor ce au adus un aport substanțial pentru libertatea noastră. Elevii au comunicat, și-au împărtășit gândurile cu privire la ceea ce s-a întâmplat acum 3 ani. Andrei, unul dintre ei, a remarcat faptul că „nu ai cu cine vorbi. Pur și simplu nimeni nu te ascultă. Nimeni nu-ți răspunde. Profesorii fug de acest subiect. Le e frică probabil.” Curios, ce se mai cultivă în instituțiile de învățământ?

 

 

La 7 aprilie, noi, cei din Bălți am pornit spre meleagurile bravului revoluționar basarabean Nicolae Casso, satul Chișcăreni. Am fost primiți de un aer cald de românism, abțipildurile „Aici e România!” ne-au încălzit sufletele. Au urmat alte surprize. Un copil „ghid” a lăsat și găleata cu apă și telefonul doar pentru a-i ajuta pe oaspeți să ajungă la flacăra latinității a meleagului, Liceul Teoretic „Nicolae Casso”. Suntem așteptați de istorie, movila lui Casso din Chișcăreni. Priveliștea este împodobită de copacul naționalist, graffiti-ul cu România Mare, abțipildurile „Vrem Unirea”. A urmat o oră de istorie pentru Basarabia la care am discutat despre trecutul neamului românesc, am urmărit secvențe video de la evenimentele din aprilie 2009 și am aprins lumânări în semn de recunoștință.

 

 

Următoarea destinație a fost Sângereiul, orașul lui Pantelimon Halippa, Crihan, Gafencu, Hadârcă și mulți alții. De la intrarea în oraș am simțit că și această localitate va fi una primitoare, remarcabil fiind indicatorul de la intrarea în oraș: Sângerei, nu Sîngerei cum e „obișnuit” în Basarabia. La Liceul Teoretic „Olimp” ne așteptau micuții de clasele primare. Cu ei am vorbit despre tradiții, obiceiuri, limbă. Spre deosebire de cei mari, orbiți de adevărul istoric, ei știu că sunt ROMÂNI. Ei sunt viitorul, iar noi trebuie să fim pilonii. Deși sunt mici, 8-10 ani, au auzit despre 7 aprilie, ei știu că  „atunci s-a distrus Parlamentul și Președinția”.

 

 

Ultima destinație a fost orașul Bălți. Aici am aprins lumânări și am trimis cerului dorința noastră comună, de reunire, BASARABIA PĂMÂNT ROMÂNESC.

  

  

 

3 COMENTARII

  1. felicitari pentru inca o actiune reusita, insa ca un sfat personal: incercati sa renuntati la folosirea crucilor si a luminarilor in simbolistica legata de 7 aprilie si concentrati-va pe semnificatiile pozitive ale zilei.

LĂSAȚI UN MESAJ