Nouă adevăraţi eroi aşteaptă…

0
83

Anul 1940, cand nici in Romania si nici in proaspat cotropita Basarabie dupa ultimatumul sovietic nu se stia inca nimic despre natura comunismului…La cateva zile de la “cedare”, in Orhei, noua baieti de liceu, noua minori, au primit fiecare cate un glonte insidios, care nu i-a ucis instantaneu, cum se facea totusi cu condamnatii la moarte. Zvarcolindu-se inca, cei noua baieti au fost ingropati de vii sub un gard, in curtea cladirii care a purtat apoi pentru doua generatii numele odios de NKVD si apoi de KGB. O batrana a obsevat mai tarziu o mana care misca totusi. Inainte de a muri, acel adolescent i-a descris crima odioasa: toti baietii care pusesera un drapel tricolor pe cladirea botezata NKVD au fost executati sumar si ingropati cu cruzime de vii…

Una din numeroasele crime odioase petrecute pe atunci, care din intamplare nu a fost stersa cu totul din memoria tururor. O miscare civica incearca acum sa le cinsteasca totusi numele, dupa atatea decenii…

Vedeti si http://youtube.com/watch?v=VDAhYCZj-fY&feature=related

Marturisesc ca nu am putut citi la rece despre aceasta crima, care nici nu reprezinata macar varful unui aisberg… Mi-au revenit in minte zeci de postari de pe acest site, unele avand obraznicia sa compare natura crimelor lui Stalin cu reactia lui Antonescu la salbatica bolsevica. Un text lung in care un “maldavian” argumenta ca in definitiv putem pune semnul echivalentei intre sovietici si reactia antisovietice ce a urmat!

Nu pot sa-mi revin din reactia amestecata de mila, de manie si de scarba fatza de majoritatea moldovenilor de azi care inca voteaza “puterea sovietica”, desi timpul comunizmului glorios” a zburat pentru todeauna. Pentru unii votul pro-comunist este natural: “Stalin ne-a ordonat sa-i ucidem, iar noi i-am ucis”. Pentru altii, slaba memorie a faptelor nu este suficienta sa le mai stimuleze simtul dreptatii “bine ca nu ne-au ucis pe toti”, spun ei cu lasitate. “Sa le pupam talpile”.

Dar cei mai multi se complac in a se autofelicita, batandu-se cu intelegere pe umeri si spalandu-se in mod intelept pe maini: “noi nu am fost acolo, noi nu am trait atunci, noi nu avem nici o vina si nici nu ne intereseaza sa dezgropam mortii”- spun ei. Si nu e vorba numai de drogatii si trogloditii betivi ai strazii, ci mai ales de oameni cu functii mari si mici in statul maldavian de azi.

Acestora din urma ma adresez: atata vreme cat nu stiti si nu vreti sa stiti ce s-a intamplat in Basarabia inainte de nasterea voastra, nimic nu poate fi corectat sau redresat.

Cei care nu vor sa stie ce s-a intamplat inainte de nasterea lor, tot copii vor fi pana la moarte. Nu vor ajunge niciodata oameni intregi. Cel mult niste jalnici profitori.

http://www.curaj.net/?p=3619

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ