Noul ministru al Afacerilor Externe de la Bucureşti vede prioritare relaţiile cu Chişinăul

0
64

ministru externeNoul ministrul al Afacerilor Externe din România, Lazăr Comănescu a declarat ieri, într-o întâlnire cu presa, că printre priorităţile mandatului său la conducerea instituţiei se află protejarea intereselor românilor aflaţi în afara graniţelor. În ceea ce priveşte relaţia cu Chişinăul, noul şef al diplomaţiei române a afirmat că “principalul obiectiv este ca procesul de integrare europeană al statului vecin să fie ireversibil şi cât mai rapid”. Ministrul Comănescu a precizat că România sprijină Republica Moldova în acest proces, în condiţiile unui progres substanţial în domeniul reformelor interne.

Potrivit direcţiilor punctuate de Comînescu, România va pune un accent special pe consolidarea valorii strategice a Mării Negre: „vrem transformarea zonei Mării Negre într-o zonă de cooperare, de securitate, de stabilitate”, a spus Lazăr Comănescu. Ministrul a precizat că există deja iniţiative internaţionale importante la care România are o contribuţie: Sinergia Mării Negre, Politica europeană de vecinătate, politica europeană privind Balcanii de Vest, abordarea Alianţei Nord Atlantice privind Marea Neagră. Această contribuţie trebuie consolidată. Lazăr Comănescu a arătat că România va avansa propuneri concrete în următoarea perioadă pe aceste subiecte.

O prioritate pentru noul ministru este apărarea şi promovarea intereselor cetăţenilor români aflaţi temporar sau permanent în afara graniţelor. În acest sens, ministrul afacerilor externe a decis demararea reformei consulare, urmând ca, în perioada imediat următoare, să fie prezentate principalele direcţii de acţiune în acest domeniu. Ministrul a arătat că această reformă va urmări transformarea serviciilor consulare române în servicii de calitate, la nivel european. „Voi trece rapid la schimbări substanţiale de abordare”, a spus Minisitrul Comănescu. „S-a schimbat mult din ceea ce trebuie să facă membrii serviciului consular. Este vorba de furnizare de servicii de administraţie. Nu mai sunt doar servicii clasice consulare, ci sunt servicii de asistenţă socială, juridică, notariat”, a adăugat ministrul. Şeful diplomaţiei române a mai arătat că, în cadrul reformei consulare va iniţia un dialog şi cu alte ministere implicate în astfel de activităţi pentru a realiza un efort comun de sprijinire a cetăţenilor români din afara graniţelor.

Lazăr Comănescu a fost investit la 15 aprilie curent în funcţia de ministru al Afacerilor Externe, post rămas vacant în urma demisiei lui Adrian Cioroianu. A doua zi după investirea lui Comănescu, ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan a declarat că speră ca odată cu venirea lui Lazăr Comănescu în fruntea diplomaţiei române, relaţiile dintre Republica Moldova şi România se vor schimba în bine şi vor fi semnate „unele documente bilaterale prioritare”, adică Tratatul de bază şi Tratatul de frontieră

Despre Lazăr Comănescu

S-a născut la Horezu, în judeţul Vâlcea, la 4 iunie 1949, este căsătorit şi are o fiică. A absolvit în 1972 Academia de Studii Economice din Bucureşti, Facultatea de Comerţ Exterior, fiind totodată absolvent al Cursului de civilizaţie şi limba franceză contemporană a Universităţii Sorbona. Este doctor în relaţii economice internaţionale, iar în perioada 1995 – 1998 a fost profesor asociat la Academia de Studii Economice.

După Revoluţie, a devenit consilier la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană – Bruxelles iar din 1993 a ocupat funcţia de ministru-consilier, la aceeaşi misiune. În perioada 1994-1995 a fost director al Direcţiei Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe, ulterior fiind secretar de stat în MAE timp de trei ani. În perioada 1998 – 2001 a fost şef al Misiunii României pe lângă NATO şi UE, având rang de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar. Următorii şase ani i-a petrecut în funcţia de şef al Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană. În anul 2007 a devenit reprezentant permanent al României pe lângă Uniunea Europeană.

http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=5906

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ