„Nu există state mai apropiate pe globul pământesc decât România şi Republica Moldova”

0
104
  1. Transgaz a primit toate autorizațiile de construcție a gazoductului care leagă R. Moldova și România

Transgaz SA a primit toate autorizațiile de construcție a gazoductului care leagă Moldova și România. Declarația a fost făcută de președintele Consiliului de Administrație al Transgaz România, Ion Sterian, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii.

https://www.timpul.md/articol/transgaz-a-primit-toate-autorizatiile-de-construcie-a-gazoductului-care-leaga-r–moldova-i-romania-120626.html

 

  1. După sutele de grădinițe reparate, România va RENOVA și inspectoratele de poliție din Republica Moldova!

Cel puțin zece sectoare de poliție din R. Moldova vor fi renovate, până în anul 2020, în cadrul Programului operațional comun România – Republica Moldova 2014-2020, care prevede 2,7 milioane de euro în acest scop, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/politic/25908-2017-09-29-08-58-17.html

 

  1. Andrian Candu: „Nu există state mai apropiate pe globul pământesc decât România şi Republica Moldova”

„Suntem o familie şi România face foarte mult pentru Republica Moldova şi la bine, şi la rău. Ajutorul financiar, suportul tehnic, suportul politic pe care ne îl oferă România, nu îl oferă niciun alt stat, niciun alt vecin, chiar dacă noi avem relaţii bune de vecinătate şi cu cel de-al doilea vecin, Ucraina”, a declarat Andrian Candu.

http://adevarul.ro/moldova/politica/andrian-candu-nu-exista-state-mai-apropiate-globul-pamantesc-decat-romania-republica-moldova-1_59ce52205ab6550cb8a6dee9/index.html

 

  1. TVR: Patriarhia rusă, supărată pe jurnaliştii români că dau ca sigură vizita patriarhului Kirill

Patriarhia română a anunțat joi că patriarhul Kirill I al Moscovei a acceptat să vină în România, ceea ce ar fi o premieră. Vizita ar urma să aibă loc chiar luna viitoare,  în perioada 26 – 28 octombrie, adică de Sf. Dimitrie.  Numai că, la Moscova, informația nu este confirmată, dar nici infirmată. Mai mult, potrivit corespondentului TVR, Liviu Iurea, oficialii ruși ar fi supărați pe jurnaliștii români pentru că au dat ca sigură vizita patriarhului rus. Dificultatea realizării acestei vizite este legată de disensiunile pe care cele două Biserici, română și rusă, le au față de Mitropolia Basarabiei.

http://www.digi24.ro/stiri/externe/rusia/tvr-patriarhia-rusa-suparata-pe-jurnalistii-romani-ca-dau-ca-sigura-vizita-patriarhului-kirill-801533

 

  1. Studenţii basarabeni la studii în România. Au venit de acasă cu zacuscă, hrişcă şi jucării de pluş

Zeci de studenţi în primul an din Basarabia au ajuns în Campusul Universităţii Dunărea de Jos (UDJ), din Galaţi, şi au adus cu ei bagaje pline cu mâncare şi jucării de pluş. După şapte ore de călătorie, studenţii, emoţionaţi şi obosiţi, au fost întâmpinaţi de colegii lor mai mari, scrie Mediafax.ro.

https://www.publika.md/studentii-basarabeni-la-studii-in-romania-au-venit-de-acasa-cu-zacusca-hrisca-si-jucarii-de-plus-_2982035.html

 

  1. Suceava se va înfrăți cu municipiul Soroca din Rep. Moldova

Consiliul Local Municipal (CLM) din Suceava a aprobat joi inițiativa de înfrățire cu municipiul Soroca din Republica Moldova.

http://infoprut.ro/48348-suceava-se-va-infrati-cu-municipiul-soroca-din-rep-moldova.html

 

  1. Ludovic Orban s-a întâlnit cu Maia Sandu, președintele PAS (Republica Moldova)

Președintele PNL, Ludovic Orban, a avut vineri la București o întrevedere cu președintele Partidului Acțiune și Solidaritate din Republica Moldova, Maia Sandu, candidat la alegerile prezidențiale, prilej cu care au discutat despre stabilirea unei relații de parteneriat pe termen lung și susținerea demersurilor PAS de a adera la Partidul Popular European.

https://www.agerpres.ro/politica/2017/09/29/ludovic-orban-s-a-intalnit-cu-maia-sandu-presedintele-pas-republica-moldova–19-50-14

 

  1. Parlamentari din România, scrisoare către OSCE pe tema legii educației din Ucraina: „Avem datoria de a face presiuni pe toate planurile”

Deputații PMP Eugen Tomac și Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru pentru comunitățile de români din afara granițelor, au trimis o scrisoare Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE în legătură cu legea abuzivă a educației din Ucraina.

http://infoprut.ro/48350-parlamentari-din-romania-scrisoare-catre-osce-pe-tema-legii-educatiei-din-ucraina-avem-datoria-de-a-face-presiuni-pe-toate-planurile.html

 

  1. Meleşcanu l-a asigurat pe preşedintele Parlamentului Republicii Moldova de sprijinul României în parcursul european

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut, joi, o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, aflat în vizită în România, şi l-a asigurat pe acesta de sprijinul României pentru parcursul european al ţării vecine. Cei doi înalţi demnitari au făcut o trecere în revistă a stadiului cooperării bilaterale, cu accent pe realizarea proiectelor de interconectare din domeniile energiei şi transporturilor, abordând, totodată, şi evoluţiile relevante din Republica Moldova şi relaţia cu Uniunea Europeană, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis Agerpres.

http://www.stiripesurse.ro/melescanu-l-a-asigurat-pe-presedintele-parlamentului-republicii-moldova-de-sprijinul-romaniei-in-parcursul-european_1222046.html

 

  1. România şi Republica Moldova vor construi un pod rutier în regiunea oraşului Ungheni

România şi Republica Moldova vor construi un pod rutier în regiunea oraşului Ungheni. Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi dintre Graţiela-Leocadia Gavrilescu, viceprim-ministru, ministrul Mediului din România, şi ministrul Economiei şi Infrastructurii, Octavian Calmîc. Podul va fi dotat cu o infrastructură vamală şi de control al trecerii frontierei de stat.Totodată acesta va accelera fluxul de mărfuri şi va crea posibilitatea atât locuitorilor celor două state, cât şi cetăţenilor altor ţări de a se deplasa mai rapid de pe un mal al Prutului pe altul.

https://www.radionoroc.md/stiri/main/8222?page=18

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ