Nu mai vreau să fiu „român de pretutindeni”!

0
162
  1. Nu mai vreau să fiu „român de pretutindeni”!

„Aştept Unirea ca să obţin cetăţenia României”, „Statul român este dator să-şi recupereze cetăţenii pierduţi”, „În 1940 nimeni nu ne-a întrebat dacă vrem să renunţăm la dreptul de a fi români”. Acestea sunt doar câteva dintre expresiile deseori auzite în rândul moldovenilor români din Republica Moldova.

Nu mai vreau să fiu „român de pretutindeni”, pentru că nu sunt „român de pretutindeni”. Sunt român basarabean, născut şi crescut pe un teritoriu, parte a patriei istorice a moldovenilor români. Zilele astea, o colegă mă întreba cu zâmbetul pe buze: „Cum se face că tu eşti numită „român de pretutindeni”, de unde de pretutindeni, de peste Prut? Să nu uităm vorba poetului că de la Nistru pân-la Tisa, tot românul plânsu-mi-sa…” Despre asta este acest articol. E despre ziua în care nu vom mai fi numiţi „români de pretutindeni” şi această zi se apropie. E despre anul 2018 şi felul în care vom fi pregătiţi de celebrarea celor 100 de ani de la Marea Unire. E despre Republica Moldova – România şi proiectul imperios necesar al acestor două state – ReUnirea.

http://www.timpul.md/articol/nu-mai-vreau-sa-fiu-roman-de-pretutindeni–109906.html

 

  1. Primul Centru Agricol din Regiunea Nord a Rep. Moldova, inaugurat cu ajutorul României

Primul Centru Apicol din Regiunea de Dezvoltare Nord a fost inaugurat vineri în orașul Cupcini, raionul Edineț. Lucrările de reparație și amenajare a Centrului și a teritoriului adiacent au fost realizate în cadrul unui proiect-pilot de dezvoltare regională finanțat de Guvernul României.

http://infoprut.ro/47317-primul-centru-agricol-din-regiunea-nord-rep-moldova-inaugurat-cu-ajutorul-romaniei.html

 

  1. Chișinăul a rămas fără conducător. Socialiștii, mai aproape de Primărie

Dorin Chirtoacă a fost reținut de ofițerii CNA după câteva ore de percheziții efectuate în biroul său. „Deocamdată nu fac niciun fel de declarații”, a declarat Dorin Chirtoacă. În timp ce acesta era escortat de ofițerii CNA, susținătorii Partidului Liberal strigau „Dorin, suntem cu tine” și „Liberate Primarului”. Ajuns în curtea Primăriei, acesta a fost băgat rapid într-un microbuz și condus la sediul CNA. Afara îl așteptau deja susținătorii socialiștilor care strigau „La pușcărie”.

http://moldnova.eu/ro/capitala-a-ramas-fara-conducator-socialistii-mai-aproape-de-primarie-16594.html/

 

  1. Constantin Codreanu: „Reunirea inevitabilă a celor două state românești va fi omagiul adus eroilor căzuți pentru eliberarea Basarabiei”

„Memoria vie a societății noastre este reprezentată de eroii pe a căror jertfă s-a clădit neamul românesc. În afară de marea onoare pe care o avem, de a fi prezenți astăzi la Țiganca pentru a-i cinsti pe înaintașii care au slujit neamul nostru prin sacrificiul suprem, mai avem și datoria veșnică, de a ne aminti de cei care au întărit sentimentul de unitate şi de respect faţă de valorile trecutului. Realizările lor au culminat prin crearea României Mari în 1918 şi prin menţinerea în continuare a statului român în împrejurările dificile care au urmat. Este imposibil să răsplătim vreodată ceea ce au făcut ostaşii români care se odihnesc la Țiganca însă, putem să le purtăm o gratitudine care să dăinuie peste timp. Reunirea inevitabilă a celor două state românești va fi omagiul adus lor. Glorie eternă şi recunoştinţă eroilor neamului, Dumnezeu să îi odihnească în pace!”, a transmis Codreanu.

https://www.timpul.md/articol/constantin-codreanu-reunirea-inevitabila-a-celor-doua-state-romaneti-va-fi-omagiul-adus-eroilor-cazui-pentru-eliberarea-basarabiei-109963.html

 

  1. Moldova: Partidul Liberal părăsește coaliția de guvernare după reținerea primarului Chișinăului

Președintele Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, a anunțat că formațiunea pe care o conduce va părăsit coaliția de guvernare și se va alătura opoziției, informează deschide.md. Decizia a fost luată după ce joi seară primarul general al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a fost reținut pentru 72 de ore într-un dosar în care este suspectat de trafic de influență.

http://www.gds.ro/Actualitate/2017-05-26/r.-moldova-partidul-liberal-paraseste-coalitia-de-guvernare-dupa-retinerea-primarului-chisinaului/

 

  1. Timp de două zile, un grup de bloggeri și jurnaliști vor descoperi destinațiile turistice din raionul Hîncești

Acest infotrip face parte din șirul de activități (printre care și dezvoltarea unui website de prezentare a raionului Hîncești ca destinație turistică, crearea unei hărți de buzunar și realizarea unui spot video de prezentare) derulate pentru realizarea obiectivului de bază al Clusterului de Turism Hîncești – de a promova destinațiile turistice în rîndul turiștilor din Republica Moldova și România.

http://unimedia.info/stiri/timp-de-doua-zile–un-grup-de-bloggeri-si-jurnalisti-vor-descoperi-destinatiile-turistice-din-raionul-hincesti-133797.html

 

  1. Apel pentru centenarul unirii

Asociația „Unirea – ODIP”, Mișcarea Civică Tinerii Moldovei și Platforma Unionistă Acțiunea 2012 invită toate entitățile asociative și persoanele fizice de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din Diaspora, să contribuie prin măsuri și acțiuni concrete la marcarea corespunzătoare a Centenarului Marii Uniri și la apropierea decisivă a Republicii Moldova de România, transmite www.libertv.md, preluat de Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/asociatii–ambasade/24870-apel-pentru-centenarul-unirii.html

 

  1. Raportul Guvernului în Parlament: „Republica Moldova a reușit să iasă din criza complicată”

După cum comunică TRIBUNA, Premierul a reiterat că Guvernul și-a început activitatea într-o perioadă extrem de dificilă.

„Am început într-o criză politică totală, într-un stat destabilizat, cu fonduri externe blocate și fără un acord cu Fondul Monetar Internațional. Și, în pofida tuturor previziunilor sumbre, am reușit să trecem peste toate aceste greutăți. Republica Moldova a reușit să iasă din criza complicată și să înceapă o perioadă de reforme”, a declarat Pavel Filip.

http://tribuna.md/2017/05/26/raportul-guvernului-in-parlament-republica-moldova-a-reusit-sa-iasa-din-criza-complicata/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ