Nu ne alungati mamele!

0
57

URMÃRITE O nouã prigoanã a basarabencelor stabilite în satele din Lunca Prutului a avut loc în urmã cu câteva zile, când politistii vasluieni au intreprins în zonã o razie amplã pentru depistarea ilegalitãtilor din spatiul frontierei de est.Desi nu fac decât sã locuiascã împreunã cu sotii si copiii lor, aceste femei se transformã în infractori, ori de câte ori Politia le cerceteazã documentele de sedere în România. Lipsa banilor si formalitãtile greoaie sunt doar douã dintre motivele pentru care basarabencele mãritate dincoace de Prut, ajung mereu în conflict cu legea româneascã. Nina, de 30 de ani, si sora sa, Mariana, în vârstã de 25 de ani, sunt doar douã din cele peste 50 de neveste originare din Republica Moldova, împotriva situatiei cãrora statul român pare mereu pregãtit sã ia mãsuri drastice.

PERICOL DE EXPULZARE Nina este sotia legitimã a lui Maricel Ignat, în vârstã de 33 de ani, împreunã cu care are 4 copii. Locuiesc de 16 ani în satul Pogãnesti, comuna Stãnilesti, iar problemele au început de acum trei ani, când regimul strãinilor de pe teritoriul românesc s-a înãsprit. În tot acest timp, Nina nu a reusit sã convingã autoritãtile române cã meritã cetãtenia românã. Nici mãcar faptul cã a adus pe lume patru copii, români prin nastere, nu a impresionat pe nimeni. “Nimeni nu vrea sã înteleagã cât de greu ne vine sã ne plãtim, an de an, sederea în tarã. Vedeti cât de sãraci suntem. Avem patru copii, din care cel mai mic are 6 luni. De ani de zile, stãm cu frica în sân ca nu cumva sã îmi expire permisul de sedere anual si sã fiu expulzatã. Nimeni din România nu se gândeste cã o mamã cu patru copii nu poate fi expulzatã de lângã familia ei”, plânge femeia. Maricel însã nu regretã cã si-a luat o sotie din Republica Moldova, desi stie cã dacã s-ar fi însurat cu o româncã n-ar mai fi cheltuit atâtia bani. “Mã împac foarte bine cu Nina. Odatã, când m-am plâns la Biroul pentru Strãini cã nu avem de unde plãti permisul de sedere, atunci niste politisti mi-au zis sã divortez”, povesteste sotul.

Pentru cã si-a gãzduit sora, Nina va fi si cercetatã penal!

“INFRACTOAREA” Mai mult, ultima vizitã a surorii sale din Republica Moldova, Mariana, a cãrui permis de sedere în România expirase de 39 de zile, i-a adus necazuri si mai mari Ninei. “M-au pus sub acuzatie pentru comiterea infractiunii de facilitare a sederii ilegale a unui cetãtean strãin. Adicã, a surorii mele. Peste câteva zile ar fi trebuit sã îmi prelungesc si eu permisul de sedere în România, însã cred cã o sã am probleme. Sã stiti cã Mariana, sora mea pe care o mai tin la mine, are o situatie si mai grea…”, mãrturiseste femeia.

Mariana, fortatã sã stea 6 luni departe de copilul ei.

DRAMÃ DE FAMILIE Mariana este, practic, obligatã sã stea în România, însã nu are bani pentru actele necesare intrãrii în legalitate. A fost cãsãtoritã în satul învecinat, Chersãcosu, cu un român împreunã cu care are un copil, acum în vârstã de 7 ani. Sotul sãu însã a divortat de ea, iar legea i-a încredintat bãiatul tatãlui. Femeia preferã sã locuiascã acum la sora ei, pentru ca astfel sã fie aproape de copil. “Muncesc cu ziua si iau bani, câte 30 de lei zilnic, din care îi cumpãr haine si mâncare bãiatului”, aratã aceasta. Politistii n-au avut întelegere, emitându-i o decizie de returnare, conform O.U.G. 194/2002, privind regimul strãinilor în România. Tânãra urmeazã sã pãrãseascã tara pânã pe data de 7 iunie. “Nu vreau sã plec de aici. Aici am copilul si nu-l pot lãsa. Nu fac niciun rãu. Stau aici aproape de copil. Nu am avut bani sã îmi prelungesc permisul de sedere. Cer peste 10 milioane de lei. Nici toatã vara dacã muncesc cu sapa, eu nu pot strânge atât”, declarã Mariana.

Sãrãcia lor este mai lucie decât sãrãcia noastrã!

Basarabencele cãsãtorite pe malul românesc al Prutului provin din localitãti precum Cioara, Pogãnesti sau Leoseni. Mariana si Nina vorbesc despre Republica Moldova si despre satul lor, Pogãnesti, ca despre un loc în care sãrãcia poate ucide. “Poti muri de foame. Nu ai unde munci. Este mult, mult mai greu ca în România. La noi sunt frumoase traditiile, zona si oamenii. Dar sãrãcia te poate face sã mori de foame. Lumea trãieste din munca la câmp, însã acesta nu este trai”, spun ele. Despre România, ele spun însã cã este tara lor. “Eu aici sunt învãtatã. Oamenii se poartã frumos cu noi si nu am avut vreodatã probleme. Vorbim aceeasi limbã, avem aceleasi obiceiuri. Eu stiu cã aici e tara noastrã dintotdeuna”, considerã Nina.

Legea nu stie de compasiune…

Politistii cred cã si-au fãcut treaba si pe marginea acestui fapt, au emis pentru presã un comunicat cu un continut sec. “Pe raza comunei Stãnilesti, a fost identificatã Mariana Enache, de 25 ani, din Republica Moldova, având dreptul de sedere expirat, cu sedere ilegalã pe teritoriul României de 39 zile. A fost emisã o decizie de returnare, conform O.U.G. 194/2002, privind regimul strãinilor în România, urmând ca tânãra sã pãrãseascã tara în termen de 15 zile. De asemenea, au fost întocmite acte premergãtoare sub aspectul sãvârsirii de cãtre Nina Ignat, de 31 ani, cetãtean moldovean, a infractiunii de facilitare a sederii ilegale a unui cetãtean strãin”, a declarat Mihaela Straub, subinspector din cadrul IJP Vaslui.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ